Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Η αξία της επένδυσης, αλλά και γιατί πρέπει να δίνουμε αξία στην επένδυση.

Η απόφαση να δημιουργήσω την επιχείρησή μου είναι και η απόφασή μου να επενδύσω σε κάτι που πιστεύω. Οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω σε αυτό είναι προσωπική μας υπόθεση. Μπορεί να πιστεύουμε απλά ότι η επιχείρηση θα μας αποφέρει λεφτά, μπορεί να είναι κάτι που ονειρευόμαστε από μικροί.

Ποιοι λόγοι είναι σωστοί και ποιοι όχι είναι μία μεγάλη συζήτηση…

που δε θα αναλύσω τώρα. Το συμπέρασμα είναι ένα.

Η επιχείρησή μου είναι και η επένδυσή μου και για τον λόγο αυτό πρέπει να επενδύσω σε αυτή.

Φέρτε σαν παράδειγμα τις γλάστρες σε ένα μπαλκόνι. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να αγοράσουν γλάστρες, για να φτιάξουν ένα όμορφο και εντυπωσιακό μπαλκόνι. Ξεκινούν με το να πάρουν την απόφαση και να καταβάλουν ένα ποσό για την αγορά των φυτών. Αλλά ως εκεί. Ε, μπορεί να βγουν και 2 ή 3 φορές μέσα στην εβδομάδα να ρίξουν κι ένα ποτηράκι νερό.

Το αποτέλεσμα; Κανένα απολύτως. Μετά από λίγους μήνες τα φυτά τους μαραίνονται και ή τα αφήνουν εκεί με αποτέλεσμα στο τέλος να τους μένει μόνο η γλάστρα και το χώμα (που να μπαίνεις τώρα στη διαδικασία να κατεβάζεις τέτοιον όγκο στα σκουπίδια), ή μία μέρα παίρνουν την απόφαση και τις ξεφορτώνονται μια και καλή.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι ιδιοκτήτες. Αυτοί που συνεχίζουν και μετά την αρχική τους απόφαση και μετά το αρχικό ποσό που κατέβαλαν. Αρχίζουν και μαθαίνουν πως πρέπει να περιποιούνται το κάθε τους φυτό, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δίνουν την κατάλληλη ποσότητα νερού, όταν χρειάζεται, κλαδεύουν τα φυτά τους για να μεγαλώσουν όμορφα. Στη συνέχεια δίνουν την κατάλληλη διάταξη που ταιριάζει στο μπαλκόνι τους βάζουν και τα κατάλληλα διακοσμητικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα; Ένα μπαλκόνι που αποτελεί στην ουσία ανάσα ομορφιάς μέσα στα υπόλοιπα συνηθισμένα.

Χαίρεσαι ο ίδιος να απολαμβάνεις τη μέρα σου μέσα στο μπαλκόνι, χαίρονται οι φίλοι σου να έρχονται να πίνετε τον καφέ σας παρέα και να συζητάτε. Ακόμη πιο σημαντικό (αν σκεφτούμε ότι το μπαλκόνι σε αυτή την περίπτωση είναι μία επιχείρηση) το μπαλκόνι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από κανένα περαστικό. Κάθε ένας που θα περάσει από την πολυκατοικία σας θα το προσέξει και – ακόμη πιο σημαντικό – θα συνεχίσει να το προσέχει όσος καιρός κι αν περάσει.

Όταν αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι λοιπόν να επενδύσουμε στην επιχείρησή μας και να την προσέξουμε εμείς πρώτοι από όλους, όπως της αρμόζει, τότε αυτό θα μας πληρωθεί. Και θα μας πληρωθεί γιατί πολύ απλά μετά από λίγο θα δώσουν στην επιχείρησή μας και οι υπόλοιποι την αξία που της ταιριάζει.

Η έννοια της επένδυσης τώρα είναι άλλη υπόθεση. Η επένδυση μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Τα χρήματα που θα καταβάλλουμε για τις ανάγκες της επιχείρησής μας, είναι και το πρώτο πράγμα που έρχεται και στο μυαλό μας, όταν μιλάμε για επένδυση. Η επένδυση όμως είναι και ο χρόνος που αφιερώνουμε, η έρευνα που κάνουμε, ώστε να συγχρονιζόμαστε πάντα με τα νέα δεδομένα της εποχής. Επένδυση είναι και η αγάπη που θα αποφασίσουμε στην επιχείρησή μας, αλλά και στους πελάτες της που μας προτιμούν.

Αν όμως απλά δημιουργήσουμε την επιχείρηση που θέλουμε και την αφήσουμε «κι όπου πάει βρε αδερφέ!, εγώ την προσπάθειά μου την έκανα!» τότε, καλύτερα να μην είχαμε μπει στη διαδικασία. Γιατί η προσπάθεια δεν είναι αυτή που καταβάλλουμε για να ανοίξουμε την επιχείρηση. Η προσπάθεια γίνεται από εκεί και πέρα, ώστε η επιχείρηση να έχει πάρει και την αξία που της αξίζει. Γιατί η επιχείρησή μας αξίζει, όσο μικρή κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, όσους πελάτες κι αν εξυπηρετεί.

Και για αυτόν τον λόγο αξίζει και να επενδύσουμε σ’ αυτή.

 

 

Βαβίτσα Φωτεινή

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ονομάζομαι Φωτεινή και χαίρομαι πολύ για τη γνωριμία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Οικονομικά στο Αριστοτέλειο και συνέχισα τις σπουδές μου στο Μεταπτυχιακό της Πληροφορικής & Διοίκησης. Τον τελευταίο χρόνο μετακόμισα μόνιμα στα Γρεβενά, από όπου είναι και η καταγωγή μου.

Τόσο οι προπτυχιακές όσο και οι μεταπτυχιακές μου σπουδές με οδήγησαν στο να καταλάβω πόσο μ’ αρέσει ο χώρος της επιχειρηματικότητας και ακόμη περισσότερο η τέχνη του να ασκείς σωστά την επιχειρηματικότητα. Ειδικά μέσα από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές συνειδητοποίησα τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει μία επιχείρηση μέσα από τη σωστή διαχείριση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Έχω συνεργασθεί με επιχειρήσεις διαφόρων αντικειμένων, ώστε να καταλάβω ότι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας είναι το να μαθαίνεις να αγαπάς αυτό που κάνεις, παρά τις δυσκολίες. Να χρησιμοποιείς όμως αυτές τις δυσκολίες ως σανίδα για να κάνεις το επόμενό σου βήμα.

Το τελευταίο καιρό αποτελώ υπερήφανο μέλος της Dingo Marketing Team, όπου δραστηριοποιούμαι ως Marketing Consultant και πιο συγκεκριμένα στα αντικείμενα του SEO, του Internet Marketing και του Business Planning επιχειρήσεων. Παράλληλα, εργάζομαι και στο Φροντιστήριο Πράξη & Θεωρία Γρεβενών, όπου διδάσκω το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Δείτε ακόμα