Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Οικονομική κρίση…..

Υπάρχει αντίδοτο και λέγεται σωστός σχεδιασμός (και επανασχεδιασμός).

Οικονομική κρίση: Μία έκφραση που οι περισσότεροι από εμάς ακούμε τα τελευταία χρόνια παραπάνω από μία φορές μέσα στην ίδια ημέρα. Ξεκίνησε σα φόβος από το εξωτερικό, για τον οποίο όμως από την αρχή είχαμε προετοιμασθεί κι εμείς και…

μετά από λίγο αρχίσαμε να βιώνουμε τις επιπτώσεις της και στη χώρα μας.

Τα χρόνια από την πρώτη ημέρα που ακούστηκε η έννοια «οικονομική κρίση» για τη δική μας εποχή έχουνε περάσει (μπορεί να είναι τρία, μάλλον τέσσερα… Νομίζω ότι ήμουν στο τέταρτο έτος της σχολής μου, όταν άκουσα έναν δικό μου καθηγητή να μας λέει με απίστευτη ηρεμία ότι για εμάς είναι ακόμη η αρχή και δεν έχουμε ζήσει ακόμη «στο πετσί μας» τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης).

Από τότε η αλήθεια είναι ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Σα να ζούσαμε σε ένα άλλο ευτυχισμένο, παράλληλο σύμπαν και κάποιος μας τράβηξε πίσω στη γη. Ξαφνικά, ξυπνούσες το πρωί και δεν ήξερες, έχεις δουλειά ή μήπως ανήκεις κι εσύ πλέον στο – διαρκώς ανερχόμενο – ποσοστό ανεργίας; Αρχικά «σατίριζες» τη λεγόμενη «γενιά των 700€» και λίγα χρόνια μετά ευχόσουν να ήσουν κι εσύ μέλος της γιατί η δική σου «γενιά» θεωρούσε κάποιον με μισθό 700€ υψηλόμισθο.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες τους αποτελούν μία από τις ομάδες που επλήγησαν πολύ μέσα από αυτήν την κατάσταση της ύφεσης. Απόλυτα λογικό, όταν η επιβίωσή τους στηρίζεται από το εισόδημα των νοικοκυριών, το οποίο έχει κλονιστεί επίσης αρκετά.

Θέλω όμως τώρα να σας πάω στην άλλη πλευρά από αυτή της απαισιοδοξίας. Μία πλευρά η οποία για κάποιους λόγους, που δεν ανήκουν στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, δεν έχουν προωθηθεί τόσο πολύ στον κόσμο. Θα σας πάω στην πλευρά των επιχειρήσεων που αντέχουν, ή που ακόμη καλύτερα δημιουργήθηκαν και άνθισαν μέσα σε αυτή την οικονομική κατάσταση.

Ευτυχώς θυμάμαι αρκετά από τις προπτυχιακές (και τις μεταπτυχιακές) μου σπουδές. Ένα από αυτά είναι κάτι στο οποίο επέμενε η καθηγήτριά μας στο μάθημα του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Μία επιχείρηση για να επιβιώνει οφείλει να σχεδιάζει τις κινήσεις της και αυτό αποτελεί μία συνεχή διαδικασία. Ο λόγος που πρέπει να είναι συνεχής η διαδικασία αυτή είναι γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται.

Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε να είμαστε οι καλοί καπετάνιοι της επιχειρηματικότητας και να συνεχίζουμε να σαλπάρουμε, χωρίς να μας παρασύρει η φουρτούνα, πρέπει να μαθαίνουμε και να συμβαδίζουμε με τα δεδομένα της κάθε εποχής.

Κάποια από τα δεδομένα της δικής μας εποχής, στα οποία οφείλουν να επενδύουν οι επιχειρήσεις, μπορούμε να πούμε ότι είναι τα ακόλουθα:

Σημασία έχει η τιμή, όχι όμως η λανθασμένη εντύπωση του ότι όσο το φθηνότερο τόσο το καλύτερο. Αν ο πελάτης φθάσει στο σημείο να αντιληφθεί την ποιότητα αυτού που αγοράζει, τότε θα διαθέσει και τα ανάλογα χρήματα να το αγοράσει, ακόμη κι αν δεν ακολουθείται από μία μόνιμη προσφορά (δεδομένου ότι η τιμή βρίσκεται στα λογικά όρια της αξίας του προϊόντος).

 

Δεν αρκεί απλώς να υπάρχουμε, πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να γίνουμε γνωστοί σε αυτούς που πρέπει να μας μάθουνε. Μπορεί να είμαστε οι καλύτεροι στον κλάδο μας. Αν δε χρησιμοποιήσουμε όμως τα κατάλληλα μέσα για να το πούμε στους πελάτες του κλάδου μας, τότε αυτοί πως θα το μάθουν;

 

Το διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Είτε το συμπαθούμε είτε όχι, το internet (και κυρίως οι μηχανές αναζήτησης και τα κοινωνικά δίκτυα), αποτελούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας του πληθυσμού και κατ’ επέκταση και των πελατών μας.

Ο πελάτης απαιτεί τον σεβασμό μας (και μεταξύ μας, πολύ καλά κάνει). Μιλώντας πάντα σε λογικά πλαίσια, ζούμε από τους πελάτες μας και η δουλειά μας είναι η σωστή εξυπηρέτησή τους (όχι βέβαια η υποδούλωσή μας) και αυτό πλέον είναι σημαντικό και αναγνωρίζεται. Αν θέλουμε λοιπόν ο πελάτης μας να μας προτιμήσει ξανά και ξανά και να μας συστήσει και αλλού, πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την αξία του.

Και φυσικά, αυτό που έχει σημασία είναι οι σχεδιασμένες κινήσεις. Η επιχείρησή μας είναι μία επένδυση για την επιβίωσή μας. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν, να σχεδιάσουμε σωστά. Στον χώρο της επιχειρηματικότητας επιτρέπεται και το ρίσκο και η τρέλα. Αυτό όμως το οποίο απαγορεύεται είναι η απερισκεψία και υπάρχουν πολλά παραδείγματα να μας το επιβεβαιώσουν.

 

Βαβίτσα Φωτεινή

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ονομάζομαι Φωτεινή και χαίρομαι πολύ για τη γνωριμία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Οικονομικά στο Αριστοτέλειο και συνέχισα τις σπουδές μου στο Μεταπτυχιακό της Πληροφορικής & Διοίκησης. Τον τελευταίο χρόνο μετακόμισα μόνιμα στα Γρεβενά, από όπου είναι και η καταγωγή μου.

Τόσο οι προπτυχιακές όσο και οι μεταπτυχιακές μου σπουδές με οδήγησαν στο να καταλάβω πόσο μ’ αρέσει ο χώρος της επιχειρηματικότητας και ακόμη περισσότερο η τέχνη του να ασκείς σωστά την επιχειρηματικότητα. Ειδικά μέσα από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές συνειδητοποίησα τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει μία επιχείρηση μέσα από τη σωστή διαχείριση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Έχω συνεργασθεί με επιχειρήσεις διαφόρων αντικειμένων, ώστε να καταλάβω ότι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας είναι το να μαθαίνεις να αγαπάς αυτό που κάνεις, παρά τις δυσκολίες. Να χρησιμοποιείς όμως αυτές τις δυσκολίες ως σανίδα για να κάνεις το επόμενό σου βήμα.

Το τελευταίο καιρό αποτελώ υπερήφανο μέλος της Dingo Marketing Team, όπου δραστηριοποιούμαι ως Marketing Consultant και πιο συγκεκριμένα στα αντικείμενα του SEO, του Internet Marketing και του Business Planning επιχειρήσεων. Παράλληλα, εργάζομαι και στο Φροντιστήριο Πράξη & Θεωρία Γρεβενών, όπου διδάσκω το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

 

 

Βαβίτσα Φωτεινή

 

 

 

Social Media Profiles

Facebook: https://www.facebook.com/feni.vi

Twitter: https://twitter.com/VavitsaF

Linkedin: gr.linkedin.com/pub/foteini-vavitsa/27/9a6/956/

Pinterest: http://pinterest.com/foteinoula

About.me: http://about.me/foteini_vavitsa