Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο θρίαμβος Τσίπρα, η νίκη του Μπγιάλα και η μεγάλη πρόκληση

Του Φώτη Σιούμπουρα

Ασφαλώς το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί περηφανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και θρίαμβο προσωπικό…

του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο οι  ψηφοφόροι έδωσαν τη δεύτερη ευκαιρία που ζητούσε με μια ισχυρή πλειοψηφία με τους συμμάχους (ΑΝΕΛ), που προτιμούσε. Έχει τώρα καθαρό το πεδίο, την απόλυτη ευθύνη αφενός να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τους ευρωπαίους και αφετέρου να διεκδικήσει, όπως υποσχέθηκε, τις βελτιώσεις που θεωρεί απαραίτητες. Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία ελάχιστες είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις  που έδωσαν τόσο ηχηρό και καθαρό αποτέλεσμα όσο της 20ης Σεπτεμβρίου, στην οποία ο λαός ξεκαθάρισε με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι θέλει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για  να εφαρμόσουν το λεγόμενο «Μνημόνιο ΙΙΙ».  Με ποσοστά μάλιστα που τείνουν και πάλι προς εκείνα των εποχών της σταθερότητας.

Από την άλλη ο λαός επέλεξε τα λεγόμενα παλιά «μεγάλα» κόμματα να είναι στην αντιπολίτευση, ενισχυμένα. Ο αρχικώς υποτιμημένος, από μερικούς,  Μεϊμαράκης κατάφερε μέσα σε σύντομο χρόνο  όχι μόνο να ενοποιήσει τη Νέα Δημοκρατία , αλλά και να αυξήσει  τα ποσοστά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.  Υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί  επιτυχία η παρουσία της ΝΔ στην εκλογική αυτή αναμέτρηση. Όπως επιτυχής ήταν και η  συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ . Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να προσδώσει στο βαθύτατα τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ μια εικόνα ανανεωμένου κόμματος  και να το οδηγήσει σε τροχιά ανόδου.

Πέρα  όμως τώρα από… πανηγυρισμούς  η επόμενη μέρα είναι εδώ και περιμένει την κυβέρνηση να κυβερνήσει.  Ο λαός ψήφισε. Ανανέωσε την εμπιστοσύνη του σε Τσίπρα και Καμμένο . Ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τα κόμματα εκείνα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σχεδόν το 88% της νέας Βουλής απαρτίζεται από τα λεγόμενα «ευρωπαικά» κόμματα που με τον α ή τον β τρόπο θέλουν αυτή την πορεία. Το υπόλοιπο τμήμα του περίπου 12% θέλει είτε τη Χρυσή Αυγή είτε το ΚΚΕ, δηλαδή, τα δύο, από κάθε άποψη, άκρα αντίθετα του φάσματος. Για να μην μας περιμένει όμως  η «έξοδος  στη γωνία» είναι κρίσιμο  αυτοί που αναλαμβάνουν εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας να  προσπαθήσουν  να αποτρέψουν αυτόν  τον κίνδυνο. Και επειδή ο λογαριασμός θα αρχίσει να έρχεται απειλητικός και υπέρμετρα φουσκωμένος  από σήμερα κιόλας, απαιτείται τώρα νέο πολιτικό ξεκίνημα, το οποίο καλείται να  κάνει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και μακάρι να το κάνει, γιατί  χρέος, ανεργία, φτωχοποίηση, μεταναστευτικό χάος δεν μπορούν να αντέξουν άλλα πειράματα, ανεπάρκειες η καθυστερήσεις.

H λαϊκή εντολή είναι ξεκάθαρη: η κυβέρνηση της χώρας είναι αυτή, η αντιπολίτευση είναι η άλλη. Ανεξάρτητα τι λέγαμε και τι έλεγαν πριν τις εκλογές οφείλουν όλοι να σεβαστούν το αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα είναι δεδομένο και η εντολή απόλυτη. Η κυβέρνηση να κυβερνήσει και η αντιπολίτευση να ασκήσει τον ρόλο της . Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον τόπο να σωθεί.

Υ.Γ. Θρίαμβος  ασφαλώς για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά για τον Χρήστο Μπγιάλα η ανατροπή στα Γρεβενά. Και νίκη για τη Δεσκάτη, που για πρώτη φορά κατόρθωσε να αναδείξει βουλευτή έναν δικό της άνθρωπο. Ευχή η ανάδειξή του σε κυβερνητικό βουλευτή να αποβεί επ ωφελεία του Γρεβενιώτικου λαού. (Το γιατί και πως η ΝΔ…κατάφερε να χάσει σε ποσοστά στα Γρεβενά (μοναδική περιοχή σε όλη τη χώρα) , αντί να κερδίσει ψήφους, είναι θέμα που ασφαλώς πρέπει να προβληματίσει τους τοπικούς της, κυρίως, κομματικούς παράγοντες).