Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Σύγκρουση, παρασκήνιο και φόβος για την Περιφέρεια- Μάχη μέχρι τελικής πτώσης

Μιχάλης Αγραφιώτης (του Μιχάλη Αγραφιώτη)

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά των εκλογών της Δυτικής Μακεδονίας βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς πολιτικής σύγκρουσης. Αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα οι εκατέρωθεν ενέργειες, η μάχη της Κυριακής θα είναι καθοριστική για τους επικεφαλής και πολλά στελέχη τους, αφού εάν η επόμενη ημέρα ξημερώσει με ήττα σημαίνει και το πολιτικό τους τέλος.

 

Η διαφορά μεταξύ των συνδυασμών δεν μπορεί να εξασφαλίσει επικράτηση του Γιώργου Δακή, όπως επίσης δεν είναι εύκολο για τον Θόδωρο Καρυπίδη να φτάσει στην κατάκτηση μιας κατεξοχήν «δεξιάς» περιφέρειας.

 

Πρόβλημα η συνοχή του συνδυασμού…

 

Τα αδύνατα σημεία του Γιώργου Δακή είναι τα αστικά κέντρα της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας, τα οποία στην επόμενη μάχη που θα έχουν απεμπλακεί οι ψηφοφόροι από την μάχη του σταυρού, θα δώσουν μεγαλύτερα ποσοστά στον συνδυασμό του Θόδωρου Καρυπίδη.

Τα δυνατά σημεία του κ. Δακή είναι το Βόιο, τα Σέρβια, η Καστοριά και τα Γρεβενά. Η αντιπροσωπευτικότητα του Βόιου σε υποψηφίους, σε συσχετισμό με έλλειψη υποψηφίων από την πλευρά του Θοδωρή Καρυπίδη, ανέβασαν σε υψηλά ποσοστά τον Γιώργο Δακή. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή των Σερβίων.

Η Καστοριά ναι μεν έδωσε πολύ υψηλότερα ποσοστά στον Γιώργο Δακή, όμως το προπύργιο φαίνεται ότι κατέρρευσε, αφού το 70% της Καστοριάς μετετράπει σε 40%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ο Γιώργος Δακής το κατέκτησε στα Γρεβενά, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή πλέον λόγω της ιδιάζουσας καραμπόλας που μπορεί να προκύψει από την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή στα Γρεβενά.

 

Αναπροσαρμογή προεκλογικής ατζέντας

 

Ο Γιώργος Δακής εξάντλησε τον προεκλογικό του λόγο στα ζητήματα της διαφάνειας και της διαχείρισης των χρημάτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης παραμελώντας τα προβλήματα της καθημερινότητας και της διαβίωσης που ταλανίζουν τον πολίτη. Παράλληλα, δεν ανέπτυξε κανένα σχεδιασμό για την επίλυση των θεμάτων που πρόκειται να έρθουν όπως η πώληση της ΔΕΗ, η ανεργία, η υποβάθμιση των δομών. Αρκέστηκε σε έναν λόγο καθαρά διοικητικό της περιφέρειας χωρίς κατευθύνσεις για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, που μπορεί να αγγίζουν την αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, δεν παύει όμως οι πολίτες να ζητούν απαντήσεις και από τον Περιφέρειάρχη

Ο Γιώργος Δακής, στις 5 μέρες που απομένουν για την αναμέτρηση της Κυριακής πρέπει:

Να κρατήσει ισχυρή τη συνοχή του συνδυασμού για να μην έχει απώλειες από αδιαφορία ή και από πόλεμο μη εκλεγμένων συμβούλων

  • Να  μην αφήσει να εφησυχάσουν οι εκλεγμένοι
  • Να ενισχύσει την παρουσία του και τη δυναμική του στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Εορδαία
  • Να ενισχύσει την παρουσία του στις περιοχές που δεν του έδωσαν ικανοποιητικά ποσοστά
  • Να προβάλει τα όποια θετικά θεωρεί ότι έχει πετύχει στην θητεία του
  • Τα λάθη στην Ανατροπή και ο φόβος για τη Δημιουργία

 

Από την πλευρά του Θόδωρου Καρυπίδη υπάρχουν αρκετά αντικειμενικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει. Η δεύτερη θέση με 6,5 μονάδες διαφορά από τον Γιώργο Δακή επικοινωνιακά δημιουργεί μια επιφύλαξη για την νίκη στη δεύτερη Κυριακή, κάτι που πρέπει να αποβάλλει από την κοινή γνώμη ο Θόδωρος Καρυπίδης.

Τα αδύνατα σημεία είναι τα Γρεβενά, που προφανώς πρέπει να πείσει ότι οι επιλογές του είναι σωστές, η Καστοριά που πρέπει να εντείνει τις επισκέψεις του για να διορθώσει το αποτέλεσμα, το Βόιο που και εκεί πρέπει να εντείνει την προσωπική του παρουσία, ενώ μια διέξοδος για την ενίσχυση των ποσοστών του θα ήταν η δημιουργία κλίματος πόλωσης, ώστε να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους του Γιώργου Δακή, αφού δεν μπορεί να συσπειρώσει κομματικούς οπαδούς λόγω της μη στήριξης του από κάποιο κόμμα.

Στα αδύνατα σημεία του Θόδωρου Καρυπίδη είναι ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει αρκετό κόσμο ότι μπορεί να επιλύσει τα καθημερινά προβλήματα και τα ζητήματα των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Η εμμονή του για τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις και ο αντιμνημονιακός λόγος δημιουργούν διάθεση δυσπιστίας σ’ αυτούς που θεωρούν τις συγκεκριμένες εκλογές καθαρά αυτοδιοικητικές. Γιατί πολύ απλά σκέφτονται ότι η εκλογή του Θόδωρου Καρυπίδη δεν θα αλλάξει τίποτα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τα δυνατά σημεία του Θόδωρου Καρυπίδη είναι τα πολύ καλά ποσοστά του στις Περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και στο Δήμο Εορδαίας που θα του δώσει μεγάλο avantageστη δεύτερη αναμέτρηση. Η δημοφιλία που έχει μέσα από την τηλεόραση, ο πόλεμος που δέχθηκε από τα συστημικά Μέσα μαζικής ενημέρωσης και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο στελεχών που ξέρουν από εκλογές…

 

Που πρέπει να δώσει βαρύτητα ο Θόδωρος Καρυπίδης;

  • Να δείξει ότι υπάρχει συνοχή στο ψηφοδέλτιο και ξεκινά τη μάχη με ενότητα
  • Να δώσει βαρύτητα στο σχεδιασμό για την καθημερινότητα και τα βασικά προβλήματα της περιφέρειας
  • Να συσπειρώσει τους πολίτες με βάση την μαχητικότητα και την ανεξάρτητη ιδεολογία
  • Να κατακρίνει τον αντίπαλο του που είναι ο Γιώργος Δακής με βάση τα δεδομένα της περιφέρειας και όχι με κριτήρια κεντρικής πολιτικής σκηνής
  • Να πείσει ότι μπορεί να διοικήσει με σοβαρή διαχείριση

Ρυθμιστές οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει η συσπείρωση των συνδυασμών τη δεύτερη Κυριακή και που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων συνδυασμών. Αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατευθυνθούν στον Καρυπίδη μαζί με τους ψηφοφόρους που επέλεξαν Ελληνική αυγή αλλά και Λαϊκή συσπείρωση σε ένα ποσοστό, τότε ο Θόδωρος Καρυπίδης μπορεί να είναι ο νικητής των εκλογών. Ερωτηματικό τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, που θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα κατευθυνθεί προς τον Γιώργο Δακή.

Η μάχη των 5 ημερών θα είναι πολύ σκληρή και δύσκολή. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί σε λίγες χιλιάδες σταυρούς. Αυτή τη στιγμή αντικειμενικά δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη γιατί είναι η πρώτη φορά που η μάχη είναι τόσο αμφίρροπη και εξαρτάται από πολλούς αντικειμενικούς παράγοντες.

 

Καταστροφικές οι συνέπειες για τον ηττημένο

 

Το μόνο σίγουρό είναι ότι η ήττα θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες και για τους δύο επικεφαλής. Ο μεν Θόδωρος Καρυπίδης εάν ηττηθεί θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την μετέπειτα δημοσιογραφική και πολιτική του πορεία, αφού θα στιγματιστεί από την εμπλοκή του στα κοινά και την ήττα των εκλογών, ενώ ο Γιώργος Δακής τελειώνει από την αυτοδιοίκηση, αλλά μειώνονται και οι πιθανότητες να εκλεγεί σε μια πιθανή κάθοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφού θα κουβαλάει την ρετσινιά της απώλειας της περιφέρειας.

Άρα το τέλος του πολιτικού βαλς θα είναι μοιραίο για έναν από τους δύο μονομάχους..