Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Θεματική ημερίδα: εξειδίκευση των δράσεων της Οινοποιίας

Θεματική Ημερίδα Εργασίας, για την εξειδίκευση των δράσεων του κλάδου της Οινοποιίας, με τη διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης,

θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, στον Άγιο Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου, ξενοδοχείο «BELLA TOUMPA ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» .

Την ημερίδα εργασίας διοργανώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Προπαρασκευαστικής Δράσης, για την εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) στοχεύει στην ανάπτυξη των Περιφερειών με την αξιοποίηση των εξειδικευμένων προτερημάτων τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία επιχειρηματική διαδικασία ανακάλυψης που αποκαλύπτει αυτά που μπορεί να κάνει μία περιφέρεια και οι επιχειρήσεις της καλύτερα, κυρίως με τη χρήση Έρευνας και Καινοτομίας.

Μεταξύ των επιλεγμένων τομέων – κλάδων προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδίου RIS3 περιλαμβάνεται και η αγροδιατροφή (μεταποίηση–τυποποίηση χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων/τρόφιμα, ποτά), που συμπεριλαμβάνει και τον κλάδο της οινοποιίας.

Κατά τη διάρκεια της θεματικής ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Έρευνα – καινοτομία & νέες τεχνολογίες στην αμπελουργία & στην οινοποιία

2. Δικτύωση – Νέες Αγορές – Συνέργειες – Προώθηση

Στόχο της ημερίδας εργασίας αποτελεί η καταγραφή των προτάσεων και ιδεών σε θέματα έρευνας-καινοτομίας και νέων τεχνολογιών που αφορούν στη βελτίωση και ενίσχυση του κλάδου της οινοποιίας, τα οποία θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των πρώτων προσκλήσεων του ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 για την ενίσχυση των δράσεων με δικαιούχους τις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της Περιφέρειας για την έξυπνη εξειδίκευση (RIS3).

 

Στην ημερίδα θα παρευρεθούν επιχειρηματίες του κλάδου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικό προσωπικό, εκπρόσωποι της περιφερειακής αρχής, φορείς και επιστήμονες του κλάδου της οινοποιίας. Η ημερίδα είναι ανοιχτή εκτός από τους επιχειρηματίες του κλάδου που είναι όλοι προσκαλεσμένοι να συμμετάσχουν να προτείνουν και να ενημερωθούν (αμπελουργοί, οινοποιητικές μονάδες, βιοτέχνες, έμποροι κλπ.) και στο κοινό που επιθυμεί να την παρακολουθήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα pepdym.gr

 

Πρόγραμμα Ημερίδας
Μέρος 1: Ο κλάδος της οινοποιίας
09:30 – 09:45 Προσέλευση – Εγγραφές
09:45 – 10:45
Καλωσόρισμα – Χαιρετισμός
Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για τη ΔΜ:
Επιχειρηματική Ανακάλυψη
Δράσεις Έξυπνης Επιχειρηματικότητας – Ο ρόλος
της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
(ΓΓΕΤ)
Η ανάπτυξη του κλάδου σε εθνικό και περιφερειακό
επίπεδο
Η έρευνα και η καινοτομία στο κρασί,
στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Δυτικής
Μακεδονίας υπό διεθνές πρίσμα
Θεόδωρος Καρυπίδης,
Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης,
Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΠ Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας (ΠΔΜ)
Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
Ιωάννης Βογιατζής,
Κτήμα Βογιατζή,
Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης
Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ)
Άγγελος Ιατρίδης,
Κτήμα Alpha,
Πρόεδρος Αμύνταιον Οίνος Wine Cluster
Μέρος 2: Αμπελουργία
10:45 – 11:00
Γεωργία ακριβείας και αμπελουργία:
Λύσεις και προκλήσεις
Στέφανος Κουνδουράς,
Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας,
Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
Τμήμα Γεωπονίας, Εργαστήριο Αμπελουργίας,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
11.00 – 11.15
Γενοτύπιση τοπικών ποικιλιών αμπέλου – ένα βήμα
για την αξιοποίησή τους
Γεώργιος Μερκουρόπουλος,
Εξωτερικός Συνεργάτης
ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ & ΙΝΕΒ/ ΕΚΕΤΑ
11:15 – 11:30
Πιστοποιημένοι κλώνοι Ξινόμαυρου:
Προκλήσεις & Δυναμική
Κων/νος Μπακασιέτας,
Ειδικός αμπελουργίας και κλωνικής επιλογής,
Φυτώρια Αμπέλου Μπακασιέτα
ΕΥΔΕΠ_ΠΔΜ Προσκ ΔΕΑ Οινοποιία (01) Σελ. 4/10
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μέρος 3: Οινοποίηση – Προώθηση / Προβολή / Δικτύωση
11.30 – 11.45
Προϊόντα προστιθέμενης αξίας (συμπληρώματα
διατροφής, καλλυντικά, φάρμακα) από τα
υποπροϊόντα οινοποίησης (στέμφυλα, γίγαρτα)
Δημήτριος Κουρέτας,
Καθηγητής Φυσιολογίας Τοξικολογίας,
Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
11.45 – 12.00
Έρευνα και Καινοτομία στην παραγωγή αφρωδών
οίνων
(μέσω skype)
Γεώργιος Κοτσερίδης,
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, Εργαστήριο Οινολογίας
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
12:00 – 12:15
Εμπειρίες προώθησης και εμπορίας του Ελληνικού
οίνου – Βασικά μηνύματα για τη Δυτική Μακεδονία
Στέλιος Μπουτάρης,
Κτήμα Κυρ Γιάννη
12:15 – 12:30
Οίνος και Τουρισμός:
Προϋποθέσεις για μια αμοιβαία επωφελή
σύμπραξη
Μαρία Αλεμπάκη,
Δρ Αγροτικής Οικονομίας,
ΕΛΓΟ Δήμητρα/
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
12:30 – 12:45
Be a brand, not just a firm!
Το branding ως λύση βιωσιμότητας και ανάπτυξης
Γεώργιος Τζιούμαρης,
Branding strategist
12:45 – 13:30 Ελαφρύ Γεύμα
Μέρος 5: Θεματικό Στρογγυλό Τραπέζι
13.30 – 16.30
Συζήτηση και προτάσεις από τις επιχειρήσεις:
 Έρευνα, Καινοτομία, Τεχνολογικές Εξελίξεις
 Νέα προϊόντα
 Διαχείριση υπολειμμάτων οινοποίησης
 Δικτυώσεις – συνεργασίες μεταξύ των
επιχειρήσεων
 Δικτυώσεις με φορείς του εξωτερικού
 Απασχόληση και Κατάρτιση
 Οινοτουρισμός
Κυριάκος Ιωαννίδης,
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για
την παρακολούθηση του ΕΣΠΑ & των Έργων
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης,
Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ
Περ. Δυτικής Μακεδονίας
Ηλίας Μουρατίδης,
Προϊστάμενος Μον. Α1 ΕΥΔ ΕΠ
Περ. Δυτικής Μακεδονίας
Μέρος 6: Συμπεράσματα – Επόμενα Βήματα
16:30 – 16:45
Συμπεράσματα –
Επόμενα Βήματα
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης,
Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ
Περ. Δυτικής Μακεδονίας
Ηλίας Μουρατίδης,
Προϊστάμενος Μον. Α1 ΕΥΔ ΕΠ
Περ. Δυτικής Μακεδονίας
16:45 – 17:30 Γεύμα

Δείτε ακόμα