Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Βαγγέλης ΣημανδράκοςΑνοιχτή επιστολή προς τους Βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Με έκδηλη αγωνία αναμένουν..

οι συντοπίτες μας τις τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι ήδη προ των πυλών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τιμή του πετρελαίου στη λιανική θα είναι περί το 20% χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή τιμή έναρξης, με την προϋπόθεση ότι ο ειδικός φόρος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο,  η δύσκολη οικονομικής συγκυρία και η αναβλητικότητα της κυβέρνησης να επισημοποιήσει τις προθέσεις της, δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας στην πλειοψηφία των Δυτικομακεδόνων, οι οποίοι χτυπημένοι από την 6ετή κρίση δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα καθημερινά έξοδα.

Τα παραπάνω είναι σε γνώση των κυβερνώντων, καθώς έχουν γίνει κατά καιρούς ποικίλες παρεμβάσεις από υψηλόβαθμα στελέχη υπέρ της προστασίας των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, όχι μόνο όταν τα στελέχη αυτά βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, αλλά, κυρίως, και τώρα που βρίσκονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να δώσει τέλος στις εγκληματικές λογικές που υιοθετήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ (και) επί του συγκεκριμένου ζητήματος, προσκρούει στην υποχρέωση μείωσης του συνολικού κονδυλίου επιδότησης στο μισό για φέτος, η οποία απορρέει από τη συμφωνία με τους δανειστές.

Οπότε οι επιλογές που απομένουν είναι είτε:

α) να μειωθεί ο ειδικός φόρος με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης

β) να υπάρξει οριζόντια μείωση του επιδόματος για όλους τους δικαιούχους διατηρώντας τα κριτήρια χορήγησης που ίσχυαν και πέρσι

γ) να αναθεωρηθούν προς το αυστηρότερο τα κριτήρια λήψης της επιδότησης από τους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η ευνοϊκή διεθνής οικονομική συγκυρία που έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, θα λειτουργήσει εξισορροπητικά στην παραπάνω μείωση του επιδόματος θέρμανσης, με ευεργετικά αποτελέσματα για την τσέπη των καταναλωτών.

Θα πρέπει ωστόσο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ασχέτως της οποιαδήποτε συγκυρίας, να μην υπάρξει επιβάρυνση του εισοδήματος των κατοίκων των περιοχών μας για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις εκτιμώ ότι το τελευταίο είναι κάτι που σέβονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, σταθμίζοντας μάλιστα και τις ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για θέρμανση στη Δυτική Μακεδονία. Μένει λοιπόν να δούμε σύντομα και στην πράξη την ευαισθησία τους για την ακριτική περιοχή μας ενσαρκωμένη σε μια δίκαιη και ηθική πολιτική που ανταποδίδει σε κάποιο βαθμό και την υποστήριξη που έλαβαν στις πρόσφατες εκλογές από τους ψηφοφόρους της Περιφέρειάς μας.

 

Βαγγέλης Σημανδράκος

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Γρεβενών