Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Εξασφαλίζοντας θερμική επάρκεια για τη Δυτική Μακεδονία στην ΕΥΡΩΠΗ 2020

 

Παρουσιάζοντας τον Ιανουάριο του 2012 τις γενικές αρχές του σχεδίου μας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θέσαμε πέντε βασικούς στόχους: Α) την δημοσιονομική σταθεροποίηση της Περιφέρειας• Β) την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου• Γ) την εμπέδωση ενιαίας δυτικομακεδονικής περιφερειακής συνείδησης• Δ) την αναβάθμιση του κύρους…

του θεσμού• Ε) την προστασία της κοινωνικής συνοχής και της συγκράτησης του πληθυσμού.

Τότε, στα πλαίσια του τελευταίου στόχου, προτείναμε την θέσπιση επιδόματος θέρμανσης με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης του καταβαλόμενου φόρου, και σημαντική έναντι προκαταβολή.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 5ης Νοεμβρίου 2012, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της συνδεσής του με την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, προτείναμε στην περιφερειακή αρχή την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας-βιωσιμότητας για την εγκατάσταση δικτύων τηλεθέρμανσης σε όλους τους σημαντικούς οικισμούς της περιφέρειάς μας.

 

Η αλλαγή του μίγματος καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνει τον λιγνίτη και για άλλες χρήσεις. Η κατάσταση αυτή επιτρέπει να τροφοδοτήσουμε τα συστήματα τηλεθέρμανσης με ξηρό λιγνίτη, με υπολείμματα (νόμιμης) ξύλευσης και αγροτικών καλλιεργειών, ακόμα και με σκουπιδία, αντικαθιστώντας τις εκατοντάδες ανεξέλεγκτες καμινάδες από μια σε κάθε περιοχή, που θα πληροί όλα τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια.

 

Υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά στο τέλος της δεκαετίας να έχουμε εξασφαλίσει την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος, φθηνότερη θέρμανση, τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης, μείωση της εκροής πληθυσμού με μία μόνο δράση;

Ο στόχος είναι μεγαλεπήβολος αλλά επιτεύξιμος. Μια τέτοια σειρά έργων καλύπτει τέσσερις από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΥΡΩΠΗ 2020, άρα έχει δεδομένη χρηματοδοτική βάση. Χρειάζεται μονάχα η συνεργασία και η προσήλωση όλων των φορέων (επιμελητηρίων, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης) για την προώθησης τους, την μελετητική τους ωρίμανση ώστε να είμαστε έτοιμοι το 2014.

Γίνεται και μπορούμε.

 

Γιάννης Παπαϊορδανίδης

Επικεφαλής του συνδυασμό «Αρχή… ζούμε Μαζί»