Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΕΙΝΔΥΜ: Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμιά Περίθαλψη. Νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, εκθέτει το λαό σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν είναι περιττό να σκεφτεί κανείς τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που αντιμετωπίζει ο λαός στα Νοσοκομεία της περιοχής. Την ήδη υπάρχουσα κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να τη λύσει με ένα Νομοσχέδιο που εντείνει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Υγείας, δημιουργεί ένα εύφορο επενδυτικό περιβάλλον ο λαός να πληρώνει όλο και πιο ακριβά την Υγεία του.

Τι προβλέπει -μεταξύ άλλων- το νέο νομοσχέδιο:

Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης γιατρών με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, με ταυτόχρονο δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου. Αλλά και η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο και εκτός δημόσιου νοσοκομείου γιατροί που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ αρκεί να συμμετέχουν στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, δηλαδή με την προϋπόθεση να ασκούν ιδιωτικό έργο… και εντός ΕΣΥ!

Δουλειά με χειρότερους όρους- σε χειρότερες συνθήκες: Το νομοσχέδιο σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Στο αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση απαντά με την… “ευκαιρία” στους γιατρούς του ΕΣΥ να ενισχύσουν το εισόδημά τους δουλεύοντας και στον ιδιωτικό τομέα. Αλήθεια, μπορεί ένας γιατρός να δουλεύει καθημερινά στα τμήματα και τις κλινικές, να κάνει απογευματινά, να εφημερεύει και ταυτόχρονα να δουλεύει εκτός νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα; 

Επικίνδυνη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας: Το νομοσχέδιό τους καταδικάζει το λαό, τους ασθενείς μας σε σμπαραλιασμένες υπηρεσίες υγείας, επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Τα κενά και οι ελλείψεις θα χτυπήσουν κόκκινο! Αλήθεια: Μπορεί η κάλυψη των θέσεων γιατρών όλων των ειδικοτήτων να εξαρτάται από το αν κάποιος ιδιώτης επιλέξει να συμπληρώσει το εισόδημά του δουλεύοντας στο δημόσιο; Αν δεν το επιλέξει; Part-time γιατροί, δε σημαίνει και part-time κάλυψη των αναγκών; Πώς θα εξασφαλίζεται η συνέχεια στην παρακολούθηση των ασθενών, από γιατρούς που θα είναι “επισκέπτες” στα νοσοκομεία, με το νου τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο; Μπορούν ανειδίκευτοι γιατροί να περιθάλπουν με ασφάλεια ασθενείς;

Αν πραγματικά τους ενδιέφερε η κάλυψη των αναγκών, θα προσλάμβαναν τους αναγκαίους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Με κατεπείγοντωςδιαιδκασίες θα έλυναν το ζήτημα των κενών στην Παιδιατρική και ΜΕΘ του Μαμάτσειου, στην Καρδιολογική του ΓΝ Καστοριάς, στα Αναισθησιολογικά Τμήματα όλων των Νοσοκομείων. Θα εξασφάλιζαν μισθό και συνθήκες εργασίας, ώστε να μην αποτελεί η δουλειά στο ΕΣΥ έσχατη λύση για τους περισσότερους.

Ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στην ιδιωτική υγεία… ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα η υγεία του λαού!

Οι μόνοι που ωφελούνται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, που θα κάνουν “χρυσές δουλειές”. Γιατί, την ίδια ώρα που οι λίστες αναμονής χειρουργείων ξεπερνούν κάθε φαντασία, που ακόμα και το ραντεβού για επίσκεψη σε τακτικό ιατρείο το βλέπεις με κιάλια, δε χρειάζεται και πολύ φαντασία για να καταλάβουμε πως αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον ασθενή που θα βρεθεί σε ανάγκη, να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα με όποιο κόστος.“Χρυσές” δουλειές, όμως θα κάνουν και τα δημόσια νοσοκομεία του “νέου ΕΣΥ”, που θα λειτουργούν ακόμη περισσότερο ως Α.Ε..  Ουσιαστικά, ο λαός καλείται να βάλει και πάλι το χέρι βαθιά στην τσέπη! Έχοντας πρόσβαση στην υγεία αν και στο βαθμό που μπορεί να πληρώσει.     Στο ίδιο έργο θεατές…

Το Νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει πλήρως τα σχέδια για «κοστολόγηση» της δημόσιας υγείας, στη λογική του κόστους οφέλους. Έρχεται να συμπληρώσει τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» όπως περιεγράφηκε γλαφυρά στη μελέτη του Δήμου Κοζάνης για τη Δυτική Μακεδονία με μετατροπή των υπαρχόντων Νοσοκομείων σε Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας και τη δημιουργία ενός Τριτοβάθμιου στον κόμβο της Εγνατίας που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έρχεται… ουρανοκατέβατο! Πατάει στην πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, υπερασπίζεται τα κέρδη των μεγάλων ομίλων. Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -που σήμερα “πίνει νερό στο όνομα” του ΕΣΥ- επέκτεινε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, “ξέχασε” να καταργήσει τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, διατήρησε την υποχρηματοδότηση.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
  • Καμιά σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
  • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.
  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης – βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Πλήρης κάλυψη επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.

Το βροντερό παρόν στην Απεργία της 9η Νοέμβρη για όλους του εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία είναι μονόδρομος. Όλοι στις κατά πόλεις συγκεντρώσεις μαζί με τα σωματεία:

Κοζάνη 10.30πμ Πεζόδρομος
Καστοριά 10.30πμ Έναντι Αντιπεριφέρειας
Φλώρινα 11.00πμ Κεντρική Πλατεία
Γρεβενά 11.00πμ Κεντρική Πλατεία
Πτολεμαΐδα 10.30πμ Παλιό Πάρκο