Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Προαποφασισμένη η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στη Δυτική Μακεδονία.

(του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των αποφάσεων για το μέλλον της Δημόσιας υγείας και των δομών ανά τη χώρα. Στην γενική θεώρηση υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για τις περιφερειακές δομές, όπως τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, όπου αναφέρεται είτε συγχώνευση, είτε αλλαγή χρήσης κάτι που ερμηνεύεται είτε ως υποβάθμιση σε νοσοκομείων σε κέντρα Υγείας, είτε αλλαγές σε κλινικές και ειδικότητες. Το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας περιμένουμε πρόταση ρύθμιση από το Υπουργείο για ένα Νοσοκομείο στο Νομό Κοζάνης που θα έχει τις κατάλληλες δομές και υποβάθμιση νοσοκομείων σε κέντρα Υγείας.

Έρχεται η ώρα της κρίσεως για το Νοσοκομείο Κοζάνης. Σήμερα θα αποφασίσουν αν το νομοσχέδιο πρέπει να κατέβει, πριν ή μετά τις εκλογές. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η ίδια ηγεσία θα παραμείνει και μετά τις εκλογές, αρά προσωπικά θεωρώ ότι είναι καθαρά ζήτημα πολιτικού κόστους και την επόμενη των εκλογών το ζήτημα θα είναι τετελεσμένο.

Το κράτος οφείλει να έχει τις καλύτερες συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία. Η ύπαρξη οργανωμένων νοσοκομείων σε πόλεις άνω των 30.000 κατοίκων είναι δεδομένη. Άρα, οι πόλεις της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας επιβάλλεται να έχουν οργανωμένα νοσοκομεία με τις δέουσες συνθήκες και το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με δημόσιο χαρακτήρα. Ειδικά, για το νοσοκομείο Κοζάνης, η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας με δυνάμει πληθυσμό άνω των 80.000 μαζί με την ευρύτερη περιφέρεια, δεν μπορεί να μην έχει Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρχει ένα νοσοκομείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Αυτό είναι παραλογισμός, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός και οι ανάγκες αλλά τα νοητά σύνορα. Ο Νομός Κοζάνης έχει δύο μεγάλες πόλεις, τις μεγαλύτερες στη Δυτική Μακεδονία και ο πληθυσμός τους επιβάλει δύο άρτια εξοπλισμένα Νοσοκομεία. Δεν είναι οι Δυτικομακεδόνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τσιγγουνιές στην υγεία δεν χωράνε. Τα καλά χρόνια δεν μας έκαναν ιατρική σχολή, τώρα δεν θα μας στερήσουν τα Νοσοκομεία. Οι «κουτοπονηριές» υποστελέχωσης και υποβάθμισης είναι ορατές από τους κατοίκους της περιοχής.

Εκτιμώ πως oι διαδικασίες αλλαγών δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, όμως η σταδιακή υποβάθμιση είναι γεγονός και ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους γιατί με την υγεία δεν παίζουμε. Οφείλουν να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας πάσει θυσία και να βρούνε τρόπους να έρθουν γιατροί. Γι΄ αυτό υπάρχουν κυβερνήσεις και πληρώνονται αδρά.

Υπουργείο Υγείας, 3η ΥΠΕ και Δήμος Κοζάνης, που μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου είναι ο Δήμαρχος Κοζάνης οφείλουν να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους. Ειδικά, για το Δήμαρχο Κοζάνης που θεσμικά οφείλει να προστατέψει το ιστορικό Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.
Πριν βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων που ανάλογα γεγονότα καταγράφουμε από το 2010, οφείλετε κύριοι υπεύθυνοι να πάρετε αποφάσεις για να λειτουργήσει η Υγεία της πολύπαθης περιοχής μας.

 

https://kozan.gr/