Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΚΚΕ: Μέτρα στήριξης των αγροτοπαραγωγών σιτηρών-κριθαριού στην Π.Ε. Γρεβενών και Π.Ε. Κοζάνης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Μέτρα στήριξης των αγροτοπαραγωγών σιτηρών-κριθαριού εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών στην Π.Ε. Γρεβενών και Π.Ε. Κοζάνης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες παραγωγοί σιτηρών-κριθαριού στην Π.Ε. Γρεβενών και Κοζάνης αφού τα αποτελέσματα από την παραγωγή τους είναι απογοητευτικά.

Συγκεκριμένα η παγωνιά στην καλλιεργητική περίοδο στα Γρεβενά αλλά και η ανομβρία   της άνοιξης και οι βροχοπτώσεις αρχές Ιουνίου στην Π.Ε. Γρεβενών και Κοζάνης είχαν σαν αποτέλεσμα τη χαμηλή στρεμματική απόδοση, η οποία έφθασε στα μαλακά σιτάρια στην καλύτερη περίπτωση έως150 κιλά /στρέμμα ενώ σε κανονικές συνθήκες η παραγωγή φθάνει τα 400-500 κιλά/στρέμμα, στα σκληρά στα 80-150 κιλά (400 κιλά πέρυσι) και στα κριθάρια η απόδοση δεν ξεπέρασε τα 200 κιλά (400-500 κιλά πέρυσι).

Επίσης, να τονίσουμε, ότι οι σιτοπαραγωγοί της Π.Ε. Γρεβενών καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας σε μαλακό σιτάρι.

Οι αγρότες των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν την καταστροφή της παραγωγής τους και τη νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους για κάτι που δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, διότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη διαθέσει, που ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά είναι αυξημένο λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων (ρεύμα, λιπάσματα, πετρέλαιο). Συγχρόνως πρέπει να καλύψουν και τις εισφορές τους σε ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ κλπ. που είναι ιδιαιτέρως υψηλές. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να προβληματίζονται αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν πάλι τα χωράφια τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να εκτιμηθεί και να αναπληρωθεί έγκαιρα το χαμένο εισόδημα των αγροτοπαραγωγών.

Οι Βουλευτές

                                                                                              Στολτίδης Λεωνίδας

                                                                                               Δελής Γιάννης