Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Που την είδατε την Πράσινη Ανάπτυξη και τη Δίκαιη Μετάβαση κύριε Πρωθυπουργέ;

Κοζάνη 10/4/2022

Αν δεχθούμε ότι σε αυτή τη Χώρα το Σύνταγμα εξακολουθεί να ισχύει και ότι δεν επιτρέπεται να παραβιάζεται η βασική αρχή του, ότι δηλαδή «….το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον αποτελεί συνταγματικά προστατευόμενη αξία, από την οποία άμεσα εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών…», τότε κύριε Πρωθυπουργέ οφείλετε να απαντήσετε πώς εννοείτε την Πράσινη και πώς την Δίκαιη Μετάβαση.

Να απαντήσετε …

…… στους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ορυχεία, στις ΠΕ Φλώρινας και Κοζάνης, δίπλα δηλαδή από κρατήρες που εναλλάσσονται με αποθέσεις στείρων, σε χρωματισμούς του γκρι – μαύρου, που η ιπτάμενη τέφρα ακόμη και με ένα ήπιο αεράκι τους κατακλύζει και το χειρότερο, εκεί που ο επιφανειακός λιγνίτης αυταναφλέγεται και σιγοκαίει, δημιουργώντας εφιαλτικές συνθήκες, που θα εξελίσσονται μέχρι την καύση του επιφανειακού λιγνίτη σε έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στους κατοίκους των οικισμών γύρω από τα ορυχεία, τους πλέον αδύναμους και ευάλωτους της τοπικής κοινωνίας, που μετά την απόφαση σας για απαλλαγή της ΔΕΗ από την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών, θα ζουν δίπλα στα ορυχεία. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, με περιορισμένη ικανότητα επαγγελματικής ευελιξίας, που τους έπληξε η βίαιη λιγνιτοποίηση και τώρα πλήττει, εξίσου βίαια και η απολιγνιτοποίηση με την αποστέρηση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γόνιμης γης, από Φωτοβολταϊκά που από τα κέρδη τους θα ωφελούνται οι Γερμανοί μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε και σίγουρα όχι οι ίδιοι.

……στους κατοίκους της Γαλατινής Βοΐου, που ενώ εσείς χαρακτηρίσατε μεγάλο το Φωτοβολταϊκό των 204 MW των ΕΛΠΕ στα Λιβερά, στη Γαλατινή Βοίου, νομοθετικοί ακροβατισμοί “βάφτισαν” «Μικρό» το Φωτοβολταικό των 190MW, για να μην αποδώσουν καν τα τέλη των ~600.000€ τον χρόνο που θα δικαιούνταν ο Δήμος. Την ίδια στιγμή ο Δανός ιδιοκτήτης του Φ/Β Πάρκου θα εισπράττει ~20εκ€ τον χρόνο για 25 και πλέον χρόνια. Αυτός θα εισπράττει και το Βόιο θα χάνει εκτός από τα Τέλη και το 16% των βοσκοτόπων του, που στηρίζουν την βόσκηση ~20.000 μονάδων ζωικού κεφαλαίου. Πως το κατάφερε αυτό ο Δανός επενδυτής; Μα κύριε Πρωθυπουργέ και οι πέτρες ξέρουν στη Δυτική Μακεδονία ότι επιτήδειοι «επενδυτές» σπάνε τα Φ/Β Πάρκα σε πολλά μικρά < 20MW (19,9 MW συνήθως) και έτσι απαλλάσσονται από τα ανταποδοτικά Τέλη. Δυστυχώς καμία Δημόσια Αρχή δεν σταματά την προφανή καταστρατήγηση του Νόμου, μέσω της σαλαμοποίησης! Δεν ξέρω αν γι αυτό σας ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης που γενικά αναφέρεται συχνά στον επικείμενο κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης. Από την χαλαρότητα της συνάντησης σας όμως καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν έγινε…

…… στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Σιάτιστας όπου αναπτύσσονται συνολικά 640 MW Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών σε πάνω από 9.000 στρ. χωρίς ποτέ να εξετασθούν συνολικά οι επιπτώσεις που θα έχουν στην υγεία των κατοίκων και στο μικροκλίμα της περιοχής, όπου είναι πιθανόν να κινδυνεύουν οι αμπελοκαλλιέργειες των φημισμένων Σιατιστινών Κρασιών. Οι Δανοί και λοιποί ξένοι επενδυτές θα κερδίζουν και οι παραγωγοί μας, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και Αμπελουργοί, θα χάνουν Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης και αγροτική παραγωγή, σε μια περίοδο μάλιστα που και ο κλάδος της Γούνας συρρικνώνεται δραματικά και άλλες επιλογές ανάπτυξης για την περιοχή δεν υπάρχουν. Η προσφυγή του Δήμου Βοίου στο ΣτΕ για το έγκλημα που συντελείται ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μιας περιοχής που αφανίζεται κυριολεκτικά.

….. στους πολίτες στην Κιβωτό Γρεβενών που βλέπουν Φωτοβολταϊκά μέσα στον αναδασμό του αρδευτικού της Κιβωτού, της παραλίμνιας περιοχής της Βεγορίτιδας που αν και περιοχή Natura κατακλύζεται από Φωτοβολταϊκά, της Μεσιανής, του Ροδίτη, της Κοιλάδας, της Οινόης, των Λευκάρων, του Βελβεντού και των Σερβίων όπου τα Φωτοβολταϊκά «φυτρώνουν» μέσα στην εύφορη γη που θα αναπτυχθεί το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, και σε δεκάδες άλλες περιοχές που μετατρέπουν την Περιφέρεια σε «έρημο Νεβάδα» (https://www.tovima.gr/2020/07/13/opinions/erimos-nevada-kozani-ptolemaida-florina/)

….. στους πολίτες όλης της Περιφέρειας που επισκεφθήκατε δυο φορές μέσα σε δυο μήνες, και δεν παρουσιάσατε, ούτε καν ένα ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ και καμία συγκεκριμένη επένδυση, που να δίνουν μόνιμες δουλειές και όχι ασπιρίνες από προγράμματα του ΟΑΕΔ και “φωτοβολίδες” για 5.000 θέσεις εργασίας. Αρκεστήκατε πάλι σε μια χαλαρή παρουσία, δυσανάλογη των προβλημάτων της περιοχής, που βιώνει την τρομακτική απώλεια του ΑΕΠ και πρωτοφανή ανεργία. Στους ανθρώπους που βλέπουν τους ξένους επενδυτές των Φωτοβολταϊκών να κερδίζουν, αλλά αυτοί ακόμη περιμένουν να εγκριθεί ο νέος Χάρτης Ενισχύσεων και το Πρόγραμμα Μετάβασης.

….στους πολίτες της Καστοριάς και των Γρεβενών που ενώ χώρεσαν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τα νησιά στο Αιγαίο και στη Κρήτη αυτοί εξαιρούνται. Ειδικά για την Καστοριά και την Σιάτιστα θα περιμέναμε να παρουσιάσετε ένα συγκεκριμένο Σχέδιο ενίσχυσης τους μετά το πλήγμα που δέχεται ο τομέας της Γουνοποιίας.

…… στους Δυτικομακεδόνες που βλέπουν να παραβιάζεται το ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, με χρήσεις ληστρικής εκμετάλλευσης των Φυσικών μας Πόρων, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση. Που βλέπουν να καταστρατηγείται το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που ξεκάθαρα στο άρθρο 17 λέει ότι τα Φ/Β πρέπει να αναπτύσσονται σε άγονα, απομακρυσμένα και μη ορατά εδάφη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Χαιρόμαστε που ήρθατε στα λόγια πολλών από εμάς στη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο και αντιληφθήκατε την ανάγκη της παράτασης της απεξάρτησης από τον λιγνίτη για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Ενεργειακής Επάρκειας.

Ελπίζουμε οι λόγοι αυτοί, μαζί με την ανάγκη αντιμετώπισης της Ενεργειακής Φτώχειας που πλήττει τη Χώρα μας, να σας οδηγήσουν να αλλάξετε την απόφαση σας για την απόλυτη εξάρτηση της Χώρας από το εισαγόμενο και πανάκριβο Φυσικό Αέριο και να πάμε με ασφάλεια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, στην αποθήκευση της Ενέργειας και στην Απολιγνιτοποίηση, όπως όλη η Ευρώπη το 2050.

Γιατί αυτό που συντελείται σήμερα στη Δυτική Μακεδονία και στη Χώρα, είναι μια ληστρική και άναρχη διαχείριση του πλούτου του τόπου μας, που «καίει» κυριολεκτικά κάθε εναλλακτική δυνατότητα ανάπτυξης για τη μετά λιγνίτη εποχή.

Και αυτό ούτε Δίκαιο και ούτε Ανάπτυξη είναι.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Δ.Μ.

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»