Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κάλεσμα αγώνα, 17 περιβαλλοντικών και άλλων Κινήσεων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Παρασκευή 26/11/21 ώρα 11.00 πμ στο κτίριο της 
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ
 
Με αφορμή τη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση», Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις (Ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, εγκατάλειψη) βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη Περιοχή μας και εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές, που έχουν επιπτώσεις στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, στην καταστροφή της βιοποικιλότητας, στην υγεία των κατοίκων, στην αλλαγή χρήσης γης που φέρνει μείωση βοσκοτόπων και γόνιμης γης αλλά και στην απαξίωση τουριστικών προορισμών της Περιοχής. 
Οι μεγάλοι Ενεργειακοί όμιλοι με τη στήριξη της ΕΕ και της Κυβέρνησης, σε συνέχεια πολιτικών και των προηγούμενων Κυβερνήσεων, λειτουργούν ως νέοι αποικιοκράτες καταστρέφοντας δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις, λίμνες και ποτάμια αλλά και εκτάσεις υψηλής γονιμότητας, βάσει σχεδίων που έχουν ως στόχο το κέρδος των μεγάλων ομίλων και όχι την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε σήμερα να βρίσκεται σε εξέλιξη μία οικονομική και ταυτόχρονα μια εκτεταμένη και πολύπλευρη περιβαλλοντική καταστροφή που εντοπίζεται:
1. Στην οριστική και μόνιμη καταστροφή όλων των βουνών, των δασών, των λιβαδιών και των κάμπων με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τερατώδους ισχύος 16 γιγαβάτ (16.000 MW) Αιολικών και Φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συστημάτων. Από αυτές τις παρεμβάσεις δεν εξαιρούνται ούτε τα παρθένα δάση, ούτε οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ούτε οι λίμνες και τα ποτάμια, ούτε καν οι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί.
2. Στην εγκατάλειψη ανοιχτών- μη αποκατεστημένων- λιγνιτωρυχείων που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων αφού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα ντόμινο κατολισθήσεων που καταστρέφει γόνιμες εκτάσεις και οικισμούς αλλά δημιουργεί και κινδύνους για να στερέψουν οι τέσσερις λίμνες (Πετρών, Ζάζαρης, Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας). Αναμένονται επίσης αυταναφλέξεις λιγνιτών με τεράστιες εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα.
3. Η Περιοχή των πρώην Ορυχείων επιλέγεται από την Κυβέρνηση, την ΕΕ και την Αυτοδιοίκηση να υποδεχτεί τα σκουπίδια όλης της βόρειας Ελλάδας αφού σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εδώ τέσσερις μονάδες διαλογής απορριμμάτων! Εκτός των άλλων σχεδιάζεται και η καύση σκουπιδιών για παραγωγή Η/Ενέργειας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα δηλητηριάζει τους κατοίκους με διοξίνες και φουράνια! 
4. Βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) στα πρώην ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι. Ο κίνδυνος για ρύπανση με τοξικά και καρκινογόνα υλικά, του Αλιάκμονα, της λίμνης Πολυφύτου, του υδροφόρου ορίζοντα και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής, είναι παραπάνω από ορατός.
 
Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διακηρύττουμε σε όλους τους τόνους ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους κατοίκους της Περιοχής για να ανατρέψουμε τα σχέδια όλων αυτών, που ετοιμάζουν ένα τέτοιο μαύρο, από όλες τις απόψεις, μέλλον για μας, για τα παιδιά μας και όλες τις επόμενες γενιές.
Αγωνιζόμαστε για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και απαιτούμε: 
Να μην γίνει καμία νέα εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή που είναι ήδη κορεσμένη όπως και ολόκληρη η Χώρα. 
Προτείνουμε την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στέγης με επιδότηση στην εγκατάσταση καθώς και μικρής κλίμακας ΑΠΕ σε νοικοκυριά και γεωργικές- Κτηνοτροφικές εγκαταστά-σεις.
Να ακυρωθούν οι εγκαταστάσεις Μικρών Ιδιωτικών Υδροηλεκτρικών τα οποία αποδεδειγ-μένα καταστρέφουν το φυσικό τοπίο και δεν τα θέλουν οι κάτοικοι. Αντίθετα λέμε ΝΑΙ στα Μικρά Υδροηλεκτρικά των ΤΟΕΒ, που δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και συνεισφέρουν στην οικονομία των αγροτικών νοικοκυριών.
Την αποκατάσταση όλων των εκτάσεων των πρώην ορυχείων και την επιστροφή τους στην κοινωνία της Περιοχής. 
Τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής, Αχλάδας, Αναργύρων και όλων όσων οι κάτοι-κοι το ζητάν λόγω οξυμένων προβλημάτων από τη δράση της ΔΕΗ 
Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του οικισμού Βαλτο-νέρων λόγω σοβαρού κινδύνου κατολίσθησης. 
Να μην γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Χώρας: Όχι στην Καύση σκουπιδιών, ούτε εδώ, ούτε σε άλλη Περιοχή
Να μην γίνει Χώρος Ταφής υπολειμμάτων  αμιάντου στο Ζιδάνι, στα πρώην ΜΑΒΕ
Να αποκατασταθεί άμεσα ο δηλητηριασμένος υδροφόρος ορίζοντας Καστοριάς/Βοίου
Την προστασία της βιοποικιλότητας και γενικότερα του οικοσυστήματος της Περιοχής, των βοσκοτόπων και των αγροτικών εκτάσεων 
Να μην ιδιωτικοποιηθούν η Ηλεκτρική Ενέργεια και τα νερά 
Καμία θυσία της ζωής και της φύσης μας για τα κέρδη τους – ρεύμα φθηνό για τις ανάγκες μας
Δημόσιος Φορέας Ενέργειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος με γνώμονα την προστα-σία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες του κόσμου
Θέλουμε αειφόρο βιώσιμη προοπτική σε έναν τουρισμό ήπιας μορφής που λαμβάνει υπ΄ όψιν και σέβεται τους ανθρώπους, τον τόπο,  την Φύση, τον Πολιτισμό, την ιστορία, την μνήμη, και θα στηρίζει  την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες, οι ο-ποίες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική.
 
 
Οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς της Δ. και Κ. Μακεδονίας
 
1. «ΑντιΧΥΤΑΜ» κίνηση πολιτών ενάντια στη δημιουργία χωματερής ταφής αμιάντου στο χώρο της πρώην ΜΑΒΕ
2. Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης «Ο Βούρινος»
3. Σύλλογος επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου
4. SOS Πιέρια
5. SOS Βέρμιο 
6. Πρωτοβουλία Αγώνα κατοίκων Πολυμύλου ενάντια στα Αιολικά στο Βέρμιο
7. «Πρωτοβουλία πολιτών στην Εορδαία κατά των ανεμογεννητριών και των Φωτοβολταϊκών πάρκων»  
8. Ομάδα προβληματισμού για τις Ανεμογεννήτριες- Φλώρινα
9. Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – «Ελεύθερα Βουνά»
10. «Πρωτοβουλία ενάντια στη ”πράσινη ανάπτυξη” και τα αιολικά στα Γρεβενά»  
11. Δίκτυο Πολιτών ν. Καστοριάς Ενάντια Στην Καταστροφή της Φύσης και του Πολιτισμού μας
12. Ορειβατικός Όμιλος Βελβεντού 
13. Άνω Μηλιά Πιερίας. «Ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Πιέρια»  
14. «Ενέργεια Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας»
15. Κάτοικοι Μαυροδεντρίου «Ενάντια στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών στο Άσκιο»  
16. Εργατική Λέσχη Κοζάνης
17. Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια: «Εργατική Αλληλεγγύη»