Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Αντίθετη η Επιτροπή Περιβάλλοντος που καταψήφισε όλα τα θέματα που αφορούσαν ΜΠΕ έργων Φωτοβολταϊκών

Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

            Συνεδρίασε την Τετάρτη10/03/2021 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.Στην Επιτροπή παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου, ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου και ο Αντιδήμαρχος Δεσκάτης κ. Χαράλαμπος Ορφανίδης. Τα θέματα εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες της Δ/νσης Περιβάλλοντος, ενώ εκπρόσωποι των εταιρειών έδωσαν σχετικές διευκρινίσεις.

            Για μία ακόμα φορά, μέσα από την Επιτροπή, προκύπτει η αγωνία της Περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας για την άναρχη ανάπτυξη Φ/Β σταθμών. Για τα θέματα που απασχόλησαν μόνο τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής,σε άθροισμα η ισχύς άγγιζε τα 512MW, ενώ πραγματεύονταν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν ως εξής:

 1. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εκμετάλλευση δημοτικού λατομείου φυσικών λίθων έκτασης 11.796,51 τ.μ.»,στη θέση ‘Πέρασμα’ της Τ.Κ. Μαυροδενδρίου του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου: ΑΤΛΑΣ Ε.Ε.
 2. Μ.Π.Ε. του έργου: «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 997,50 kwe, με καύση βιορευστών (φυτικών ελαίων προερχόμενων από ενεργειακές καλλιέργειες)», στο αγρ. υπ΄αρ. 1605 αγροκτήματος Λεβαίας, της Τ.Κ. Λεβαίας, του Δήμου Αμυνταίου, με φορέα του έργου: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ι.Κ.Ε.
 3. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 10 MW», στη θέση ‘ΝΕΟΧΩΡΙ 2’ Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
 4. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 19,99856 MW»,επί γηπέδου στη θέση «Παλαιοχώρι 1»  Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών», με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
 5. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 19,99856 MW»,επί γηπέδου στη θέση «Παλαιοχώρι 2»  Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
 6. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 10,00728MWp», στη θέση «Παναγιά» Δ.Ε. Βεντζίου και Δεσκάτης Δήμου Γρεβενών και Δήμου Δεσκάτης, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
 7. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκοςσταθμοςισχυος 19,99856 MWp», επί γηπέδου στη θέση «ΣΚΟΥΜΤΣΙΑ» Δ.Ε.Βεντζίου και Δέσκατης, Δήμου Γρεβενών και Δήμου Δεσκάτης, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
 8. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 60 MWp»,στη θέση “Μαστός” Τ.Κ. ΕρμακιάςΔημ. Ενότητας Αγ. Παρασκευής του Δήμου Εορδαίας, με φορέα του έργου: SΚGR PV13 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
 9. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MWp»,στη θέση «Πετρορράχη» των Δήμων Κοζάνης (Δ.Ε. Δημ.Υψηλάντη) και Εορδαίας (Δ.Ε.Πτολεμαΐδας), με φορέα του έργου: SΚGR PV20 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
 10. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 100 MW», στη θέση Τούμπα Κοκκινόμπαρα, του Δ. Κοζάνης, με φορέα του έργου: SΚGR PV14 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
 11. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 18MWp»,στη θέση Πετρόβουνο, του Δ. Κοζάνης, με φορέα του έργου: SΚGR PV16 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
 12. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 100MWp»,στη θέση Μανδριά – Προσήλιο – Κουρούμπα, των Δ. Κοζάνης και Εορδαίας, με φορέα του έργου: SΚGR PV19 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
 13. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 18 MW», στη θέση «Δοβράς ΙΙ» του Δήμου Σερβίων, με φορέα του έργου: SΚGR PV12 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
 14. Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 35,985 MWp»,σε τμήμα του υπ’αριθ.1Δ αγροτεμαχίου στη  θέση «Λιβερά» της Τ.Κ. Λιβερών του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου: MAXIMUS TERRA ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Η Επιτροπή για μία ακόμα φορά ομόφωνα καταψήφισε όλα τα θέματα που αφορούσαν ΜΠΕ έργων Φωτοβολταϊκών, δυνάμει και της υπ’αριθμ. 7/21 του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάνοντας, βέβαια, σαφές ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι αντίθετη στις τεχνολογίες ΑΠΕ. Απεναντίας τις επιζητεί για μια Πράσινη Περιφέρεια. Όμως, αυτό πρέπει να συμβεί με σχέδιο, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με ανταποδοτικά οφέλη, όπως αυτά αναλύονται και στην εν λόγω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των Δήμων, ενώ η Τοπική Κοινότητα Λιβερών δήλωσε την αντίθεσή της με έγγραφο υπογεγραμμένο από τους κατοίκους.

            Τα θέματα 1 και 2, κατόπιν των εισηγήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και με την επιφύλαξη των σχετικών παρατηρήσεων, ψηφίστηκαν ομόφωνα θετικά.       

                       

Εκ του Γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργεια, Υποδομών & Περιβάλλοντος.