Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

H διαδικτυακή εκδήλωση ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων και Επιμελητηρίων  Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας.

25 Φεβρουαρίου 2021
Άκρως ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη κρίνεται η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού, εχθές το απόγευμα,  ο ΣΕΒΕ- Σύνδεσμος Εξαγωγέων και τα Επιμελητήρια Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας, σχετικά με την υλοποίηση δύο νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης τα οποία υλοποιεί ο ΣΕΒΕ.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε, εκ μέρους του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο Γεν. Διευθυντής, κ. Σπύρος Ιγατιάδης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.  Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτης Χασάπης, παρουσίασε την επικαιροποιημένη μελέτη για τη χαρτογράφηση των εξαγωγών, αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών. Ο κ. Χασάπης τόνισε την κρισιμότητα της μετάβασης από την απολιγνιτοποίηση της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας σε νέο μοντέλο οικονομίας και την ανάγκη επανασχεδίασης βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής της περιοχής
 
.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων αναφέρθηκαν στις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτ. Ελλάδας, στον τομέα των εξαγωγών, συμφωνώντας όλοι στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικόλαος Σαρρής, πρόεδρος του επιμελητηρίου Κοζάνης, αναφέρθηκε στις οικονομικές παθογένειες της περιφερειακής του ενότητας και στα προβλήματα που αναδείχθηκαν λόγω της πανδημίας από την επιχειρηματική  «μονοκαλλιέργεια» τα γούνας και υπογράμμισε την ανάγκη αρτιότερης και στοχευμένης οργάνωσης των επιχειρήσεων της περιοχής  στις εξαγωγικές τους δραστηριότητες. Ο κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ισχυρού brand  της Δυτ. Μακεδονίας και της προώθησης του τουριστικού προϊόντος της σε συνδυασμό με τη γούνα, το πλέον προβεβλημένο προϊόν της περιοχής.
Ο κ. Νικόλαος Ράμμος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής με συνέχεια, βάσει μελετημένου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού ενώ ο κ. Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, ανέδειξε τους αρνητικούς δείκτες της περιοχής του αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της τα οποία θα μπορούσαν, εάν υποστηριχθούν, να αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας. Ειδικότερα, ο κ. Σαπαλίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σιδηροδρομικής σύνδεσης της Φλώρινας με τις όμορες βαλκανικές χώρες, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα ενεργοποίησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.
Στην εκδήλωση, καίρια παρέμβαση πραγματοποίησε η κ. Λιάνα Τσαταλμπασίδου Παπατέρπου, υπεύθυνη τμ. Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Enterprise Europe Network, της ΑΝ.ΚΟ Α.Ε. Η κ. Παπατέρπου έδωσε έμφαση στους παράγοντες της εμπειρίας, της επιμόρφωσης και της σύνταξης ενός στοχευμένου αλλά ταυτόχρονα ευέλικτου σχεδίου δράσης ως συστατικά ενός πολυεργαλείου απαραίτητου για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Παρέμβαση πραγματοποίησε, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Βαβλιάρας, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και του τομέα της μεταποίησης, ως απαραίτητης βάσης για την ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της περιφέρειας.
Τέλος, η κ. Μαίη Δεμερτζή, στέλεχος του ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων και υπεύθυνη για τα προγράμματα κατάρτισης, παρουσίασε τη δομή των δύο προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία υλοποιεί ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020»,  και ανέλυσε τα επαγγελματικά οφέλη των συμμετεχόντων σε αυτά, τονίζοντας ιδιαιτέρως τη διεθνή ισχύ της παρεχόμενης από τα προγράμματα πιστοποίησης. Τα δύο νέα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης  αφορούν στους τομείς Ανάπτυξης Εξαγωγικών Μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας Τροφίμων και στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών μονάδων στον κλάδο των Δομικών Υλικών. Απευθύνονται σε απασχολούμενους στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η χρονική διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 120 ώρες και με την ολοκλήρωσή του, κατόπιν εξετάσεων, οι ωφελούμενοι λαμβάνουν επίσημη Πιστοποίηση προσόντων / δεξιοτήτων  αλλά και εκπαιδευτικό επίδομα  συνολικού ύψους 600,00€.
Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι την παρακολούθησαν διαδικτυακά. Το video  της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στα sites των φορέων και στο youtube ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος εξαγωγέων.
 
Το γραφείο Τύπου