Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, με κύριο αντικείμενο τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Κυβερνητικός σχεδιασμός, και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή:

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την παρακάτω δήλωση:

Δήλωση-Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά

Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η Κοζάνη και η Φλώρινα, εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι πρόχειρες και βεβιασμένες αποφάσεις για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων, δεν συνοδεύτηκαν από ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον.

Με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι περιοχές αυτές να κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν από το χάρτη».

Το  λεγόμενο master plan που παρουσίασε η Κυβέρνηση, δεν αποτελεί παρά ένα άθροισμα αόριστων επενδυτικών προσχεδίων, από τα οποία απουσιάζει κάθε μέριμνα για τοπική παραγωγή, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, ενώ δεν προβλέπεται συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους. 

Φυσικά όπως συμβαίνει πάντα με την Ν.Δ. απουσιάζει χαρακτηριστικά και κάθε προοπτική για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρότερης κλίμακας επενδύσεις. 

Το Κίνημα Αλλαγής πολύ έγκαιρα, όχι μόνο άσκησε κριτική στις Κυβερνητικές ενέργειες, αλλά παρουσίασε και το δικό του σχέδιο για την ΟΜΑΛΗ και ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ των περιοχών αυτών στην νέα εποχή. Σχέδιο που έθεσε σε ανοιχτή συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς της παραγωγής, τα συνδικάτα της Δυτ. Μακεδονίας.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένο όραμα, με βασικό στόχο οι περιοχές αυτές να διατηρήσουν το ενεργειακό BrandName, το οποίο έχουν εδώ και δεκαετίες – με κόστος – κατοχυρώσει σε διεθνές επίπεδο. 

Ο μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας τους όμως θα έχει νέο περιεχόμενο και σκοπό, με έμφαση στην ενεργειακή δημοκρατίακαι στόχο την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής για όλα τα νοικοκυριά.

Εμβληματική δράση για εμάς δεν είναι οι τεράστιες φωτοβολταικές εγκαταστάσεις, που δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας και τοπική ανάπτυξη. Ούτε προφανώς η αύξηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Εμβληματική δράση για εμάς είναι για παράδειγμα να καταστούν σε μια δεκαετία όλες ανεξαίρετα οι οικίες σε παραγωγούς καθαρής ενέργειας, οδηγώντας τη χώρα στη νέα εποχή.Με αυτό τον τρόπο θεραπεύουμε οριστικά και το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας της περιοχής και δίνουμε δυνατότητα ανάπτυξης νέων καλλιεργειών αγροτικής παραγωγής και φθηνής ενέργειας σε νέες βιομηχανίες και βιοτεχνίες. 

Όπως και η αποφασιστική και κατά προτεραιότητα ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη της έρευνας και δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών. 

Με απαραίτητη τη διασφάλιση χρηματοδότησης 300 εκ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Και βεβαίως ζητάμε την αύξηση των ποσών του Πράσινου Ταμείο για την Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που περιέκοψε ο προηγούμενος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης.

 dytiki makedonia

Συγκριτικός πίνακας που αναδεικνύει τις διαφορές των Προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής με τα αντίστοιχα σημεία του Κυβερνητικού Σχεδιασμού.

Ενεργειακός Σχεδιασμός
Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας Κίνημα Αλλαγής
Αντικατάσταση του εγχώριου λιγνίτη με το εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο με χρονοδιάγραμμα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Αντικατάσταση του λιγνίτη με ταχεία διείσδυση ΑΠΕ και χρονοδιάγραμμα αυτό που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Καμία επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και τη στήριξη των περιοχών μετάβασης. Απαίτηση ισότιμης αντιμετώπισης με χώρες εξαρτημένες από στερεά καύσιμα όπως η Πολωνία που ενισχύονται με πρόσθετους πόρους.
Απώλεια 800 εκ ευρώ για τη διασύνδεση νησιών. Διεκδίκηση όλων των διαθεσίμων κονδυλίων της ΕΕ.
Η μείωση των εκπομπών περιορίζεται μονομερώς και αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού αδιαφορώντας για κρίσιμες πηγές ρύπανσης όπως οι μεταφορές. Εθνικό Σχέδιο αναπτυξης του σιδηροδρόμου με ηλεκτροκίνηση και προώθηση των ΜΜΜ.
Άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα σύνδεσης τους με το δίκτυο. Αναβάθμιση του δικτύου διανομής ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ισόρροπη ανάπτυξη ΑΠΕ σε όλη τη χώρα
Σαφής προτίμηση σε φαραωνικά έργα ΑΠΕ ώστε η ενέργεια να παραμείνει στα χέρια μιας ολιγαρχίας. Ενεργειακή δημοκρατία με προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής για όλα τα νοικοκυριά.
Προώθηση της ηλεκτροκίνησης με επιδότηση για την αγορά εισαγόμενων αυτοκινήτων. Δυναμική συμμετοχή της χώρας στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

 

Δυτική Μακεδονία
Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας Κίνημα Αλλαγής
Περιορισμός του masterplan στον ενεργειακό άξονα με εμφανή την απουσία της παραλίμνιας περιοχής, του Βόλου, της Καστοριάς και των Γρεβενών. Αντιμετώπιση της Δυτικής Μακεδονίας ως ενιαίας αναπτυξιακής ενότητας με ειδικό χωρικό σχέδιο για τον ενεργειακό άξονα.
Αόριστες προτάσεις με θολό τον ορίζοντα υλοποίησης και πλήρης απουσία αναφοράς σε κρίσιμες υποδομές. Έμφαση στις βασικές υποδομές που καθιστούν την περιοχή ελκυστική για επενδύσεις με υλοποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) για τη Δ.Μ.

Οι μόνες συγκεκριμένες επενδύσεις είναι τα 2,3 GW ΦΒ από ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

                                                      

Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία προπύργια της ενεργειακής δημοκρατίας πανευρωπαϊκά.
Στην ίδια λογική εμφανίστηκε ξαφνικά η παραλίμνια περιοχή στα αναπτυξιακά σχέδια με ένα τεράστιο πλωτό ΦΒ. Ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής με ολοκληρωμένο σχέδιο στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού.
Πενιχρές και τετριμμένες αναφορές στον πρωτογενή τομέα την ώρα που 40.000 στρέμματα παραγωγικής γης των ορυχείων αποδίδονται με πρόσφατο νόμο στη ΔΕΗ αποκλειστικά για την ανάπτυξη ΦΒ Ολοκληρωμένη πρόταση αγροτικής ανάπτυξης με Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών με έμφαση σε θερμοκήπια και καλλιέργειες που επιδέχονται μεταποίηση.
Εμβαλωματικές και ακριβές λύσεις με μικρό χρονικό ορίζοντα για την τηλεθέρμανση ΣΗΘΥΑ που εξασφαλίζει το χειμώνα την τηλεθέρμανση και τα θερμοκήπια και το καλοκαίρι θερμοβόρες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Δήλωση προθέσεων για καινοτόμες επενδύσεις που απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης ( τεχνολογικά πάρκα ) ή προϋποθέτουν ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου (υδρογόνο). Άμεση σύνδεση της περιοχής με καινοτόμες παραγωγικές δραστηριότητες από την ηλεκτροκίνηση μέχρι τους ψηφιακούς μετρητές

Καμία ουσιαστική δέσμευση πόρων για τη δίκαιη μετάβαση και δραματική περικοπή του πράσινου ταμείου για την περιοχή.

                                                              

Διασφάλιση χρηματοδότησης 300 εκ ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Υποβάθμιση του Πανεπιστημίου που εξαιρέθηκε από την πρόσφατη έγκριση 250 τακτικών καθηγητών για όλη τη χώρα και απειλή εξαφάνισης του με τις πολιτικές Κεραμέως.

Αποφασιστική και κατά προτεραιότητα ενίσχυση του Πανεπιστημίου με προσλήψεις, χρηματοδότηση της έρευνας και δυναμική ανάπτυξη αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών.