Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

«Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τη Βουλευτή Ν.Κοζάνηςτου ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα»

Στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Στέργιος Κιάνας, την Βουλευτή Ν. Κοζάνηςτου ΣΥΡΙΖΑ, κα Καλλιόπη Βέττα. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η τροπολογία που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας Κεραμέως και αφορά στη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, αρμόδια αρχή για να χορηγεί ή να δέχεται τα προβλεπόμενα έγγραφα και να λαμβάνει τις αποφάσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος αρχιτέκτονα, καθώς και να παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες, ορίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Επιπλέον, με την τροπολογία αυτή, αντικαθίστανται και εκχωρούνται πλέον οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).

Εξομοιώνεται με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Αυτό εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Κιάνας, ενημέρωσε την κα Βέττα για την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε εκ μέρους της Διοικούσας Επιστολής του Τμήματος στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με γνώμονα την τεχνική ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, το ΤΕΕ/ΤΔΜ αντιτάσσεται στην απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και καλεί την Υπουργό να αποσύρει την κατάπτυστη αυτή τροπολογία. Διαφορετικά, ο φορέας θα ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο, ώστε η πολιτική της νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής γνώσης, να καταργηθεί στην πράξη.

Η Βουλευτής κα Βέττα εξέφρασε την πρόθεσή της να αναδείξει το φλέγον αυτό θέμα και γι’ αυτό άλλωστε ζήτησε να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, καθώς το θεωρεί άδικο για τους αποφοίτους των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πενταετούς φοίτησης και αντισυνταγματικό, μιας και προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος για τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης η κα Βέττα τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις ακαδημαϊκές γνώσεις των αποφοίτων των κολεγίων και ευχήθηκε το ΤΕΕ να επιδείξει πυγμή και να μην επιτρέψει την εγγραφή αποφοίτων τριτοετούς φοίτησης στο μητρώο των μελών του.

Ακολούθησε διάλογος και για άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής, όπως η απολιγνιτοποίηση, η δυνατότητα αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την προσθήκη νέων τμημάτων, η λειτουργία των εργαλείων χρηματοδότησης, όπως το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», κα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι απέναντι σε κοινά προβλήματα δε χωράνε κομματικές αντιπαλότητες και ότι πρέπει όλοι μαζί να αγωνίζονται από κοινού για το καλό της κοινωνίας και της περιοχής και εξέφρασαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία.

Δείτε ακόμα