Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΛΙΤΣΗ, «ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΡΕΙΜΑΝΕΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ»

Παρουσιάσθηκε με επιτυχία το ενδιαφέρον βιβλίο του Μιχάλη Ζ. Πλίτση – παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή και προπονητή – «Σχέσεις Αρειμάνειας Βλαχικής με τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους» στον τόπο κατοικίας του, στο Άργος Ορεστικό. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου το πρωί, στο αίθριο της ταβέρνας «Τα κουδούνια», υπό την αιγίδα του «Συλλόγου Σαμαριναίων Ν. Καστοριάς», σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Θωμάς Λιόλιος» και τον «Σύλλογο καλλιτεχνών και επιστημόνων Ελασσόνας».
Ο χώρος γέμισε με Σαμαριναίους, αλλά και Βλαχόφωνους κατοίκους του Νομού, καθώς και αρκετούς μη Βλάχους, που ήθελαν να ενημερωθούν για αυτό το ενδιαφέρον θέμα.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Σαμαριναίων Γιώργος Μπίζιος διάβασε τα βιογραφικά των δύο ομιλητών, του εκδότη Θωμά Λιόλιου και του συγγραφέα Μιχάλη Πλίτση, οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων με την ομιλία τους. Η μακροσκελής ανάλυση του συγγραφέα ικανοποίησε τους θεατές, ιδιαίτερα με την παράθεση καίριων ιστορικών στοιχείων για την αρχαιοελληνική καταγωγή των Βλάχων και της διαλέκτου αυτών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Βουλευτής της Ν.Δ Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, οι Βλάχοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Ορεστικού κ. Δημήτρης Ευαγγελίδης και Δημήτρης Μαυρατζάς, ο Σύμβουλος Λεωνίδας Γεωργιάδης, καθώς και Πρόεδροι συλλόγων. Ο κ. Τζηκαλάγιας μίλησε με κολακευτικά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «η παρούσα εργασία του Μιχάλη Πλίτση έχει ιδιαίτερη Εθνική σημασία και θα προκαλέσει πάταγο στα γλωσσολογικά και ιστορικά δεδομένα της χώρας μας»! Επόμενο ραντεβού παρουσίασης σε κάποια άλλη πόλη της πατρίδας μας.