Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΑΡ.ΣΥ Παράταξη του Π.Σ. Δ. Μακεδονίας: Να καταργηθεί το περιβαλλοντοκτόνο Νομοσχέδιο

Επιτροπή Γρεβενών

Να καταργηθεί το περιβαλλοντοκτόνο Νομοσχέδιο. Η κατάθεση του σε συνθήκες καραντίνας αποτελεί συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του υπουργού Περιβάλλοντος Χατζηδάκη ετοιμάζεται ψήφισε μόνη της – εν μέσω πανδημίας – το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν τα δάση, τα βουνα και οι προστατευόμενες περιοχές καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές-». Για την κυβέρνηση της ΝΔπροτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων και με αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Στα μέτρα για την πανδημία ποντάρει ότι θα εξασφαλίσουν ότι το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο  κρύβει πίσω από την “προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”  την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων στη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”, όπως η ενέργεια Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας στην περιοχή μας συντελείτε καταστροφή των βουνών και με ευθύνη και της Περιφέρειας. (Βασιλιτσα – Γραμμος -Ασκιο-Μπουρινος -Βέρμιο). Ειδικότερα για την περιοχή μας έχουν αδειοδοτηθεί 3 αιολικα Πάρκα στην Βασιλίτσα (ΑΕΠΟ 2012-2013) με 39 Α/Γ που καταλήγουν στο Χιονοδρομικό Κέντρο εντός του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου σε γειτνίαση με την Βάλια Κάλντα, ..που τόσα χρόνια θέλαν να προστατέψουν και να «αναπτύξουν» τώρα τη δίνουν βορά στα συμφέροντα της «αγοράς ενέργειας». ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ.

Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ Εξορύξεις, Αιολικά Πάρκα,) δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).
  • Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) (Πάρκο Βόρειας Πίνδου)
  • Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών ενώ εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
  • ·Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.  
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
  • Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην εισαχθεί στη βουλή για ψήφιση εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
  • Να σταματήσει η συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης με την προώθηση για ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοσχέδιου για το περιβάλλον σε συνθήκες καραντίνας και απαγόρευσης των αντιδράσεων
  • Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Η ΑΡ.ΣΥ θα δώσει τη μάχη μαζί με όλο το κίνημα για το περιβάλλον για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Σ΄ αυτά τα πλαίσια στηρίζει την πρωτοβουλία ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ και των περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων.

Η Περιφερειακή αρχή σαν έτοιμη από καιρό σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές επιλογές και τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας και των Τραπεζών, ετοιμάζεται να βάλει πλάτη στην «δίκαιη» – άδικη για 25000 και πλέον εργαζόμενους- «μετάβαση» της περιοχής που πρέπει να πληρώσουμε ακριβά το τίμημα είτε σαν καταναλωτές είτε σαν άνεργοι από τις εργασίες.

Κάνει deal Φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών καθως και «πειράματα» Υδρογόνου τάζοντας χάντρες στους ιθαγενείς εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι. Προσδοκώντας για τους γνωστούς – αγνώστους την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων αδιαφορώντας για την θάλασσα ανεργίας που θα δημιουργήσει στην περιοχή η «δικαιη μετάβαση». Πλήρη αδιαφορία η και επιβράβευση για την καταστροφή του περιβάλλοντος των βουνών και της ανθρώπινης και περιηγητικής αξιοποίησης των.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις παρατάξεις του να πάρουν θέση καταδίκης του Νομοσχεδίου και των αυλικών πάρκων στην περιοχή της Βασιλίτσας που τα πριμοδοτεί.

ΑΡ.ΣΥ Παράταξη του Π.Σ. Δ, Μακεδονίας

Μάιος 2020