Τα πρακτικά της συζήτησης στη βουλή από την ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάσταση των νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία
Σ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κάθε μέρα μέσα από την επίσημη ενημέρωση παρακολουθούμε τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται αργά μεν, αλλά πάντως σταθερά και κυρίως απειλητικά σε όλη τη χώρα.
Βέβαια, η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας την οποία αφορά αυτή η ερώτηση, αλλά η ερώτηση θα μπορούσε άνετα να γενικευτεί και για όλη τη χώρα, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα κυριολεκτικά αυτής της πανδημίας. Κι έτσι μεγαλώνει η ανασφάλεια, μεγαλώνει η αγωνία, αλλά και η αγανάκτηση του λαού της περιοχής, όσο και των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.
Ο λόγος; Απλούστατος. Μπροστά σε μια τέτοια πραγματική απειλή βγάζουν μάτι οι διαχρονικές μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας σε προσωπικό, σε υποδομές, σε εξοπλισμό και σε μέσα προστασίας και αυτοπροστασίας. Σε αυτήν την επικίνδυνη, βλέπετε, κατάσταση οδήγησαν τη δημόσια υγεία όλες οι κυβερνήσεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης, πετσοκόβοντας κάθε φορά, η μία μετά την άλλη, την τόσο αναγκαία χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.
Όπως και σε όλη τη χώρα, έτσι και στη Δυτική Μακεδονία, η κατάσταση στη δημόσια υγεία, κύριε Υπουργέ, είναι στα όρια της. Θα μπορούσα να πω ότι είναι δραματική. Δείτε ορισμένα παραδείγματα. Ακόμη και με τα ισχύοντα ανεπαρκή οργανογράμματα για τη στελέχωση τους, στα πέντε νοσοκομεία της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, όπως και στο ΕΚΑΒ, υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις και μεγάλες ελλείψεις γύρω ή τουλάχιστον, καμιά φορά και περισσότερο από 40% σε προσωπικό, τόσο ιατρικό όσο και νοσηλευτικό.
Τώρα, για τις ανάγκες αυτής της Περιφέρειας, στην οποία υπάρχει και μια από τις μεγαλύτερες εστίες της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή, το γνωρίζετε και εσείς, λειτουργούν μόλις πέντε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Πτολεμαΐδα και αντίστοιχα πέντε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, οι οποίες βεβαίως δεν είναι ΜΕΘ, όπως δεν είναι ΜΕΘ και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, στην Κοζάνη.
Και ας μη μιλήσουμε για τα τόσο απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών και κυρίως για τα μέσα εκείνα τα εξειδικευμένα, τα προστατευτικά, τα τόσο απαραίτητα για αυτούς που βρίσκονται κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και που αυτά τα μέσα δίνονται, όταν δίνονται, μετά από εντολές της διοίκησης κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο.
Πότε γίνονται όλα αυτά; Μα, στη σημερινή έκτακτη κατάσταση της πανδημίας με τις συνθήκες να είναι άκρως απαιτητικές. Και βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε, και σε ό,τι μας αφορά δεν το λησμονούμε, τις πάγιες ανάγκες των χρονίως πασχόντων, όπως βεβαίως και τα συνήθη περιστατικά της υγείας που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς.
Σας ρωτάμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ευθέως: Θα δώσετε επιτέλους λεφτά για να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ της περιοχής και όλης της χώρας, με μόνιμο προσωπικό, όμως; Άρα, επικουρικοί και συμβασιούχοι να γίνουν τώρα, άμεσα μόνιμοι. Και επειδή αυτοί, όπως και εσείς καλά γνωρίζετε, δεν φτάνουν, απαιτούνται και άμεσα προσλήψεις μονίμων γιατρών και νοσηλευτών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις βαθμίδες.
Καταρχήν, σε όλη τη Δυτική Μακεδονία -εμείς λέμε και σε όλη τη χώρα- θα επιτάξετε ιδιωτικές κλινικές; Θα θέσετε σε πλήρη κρατικό έλεγχο τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια; Ή θα τους αφήσετε και θα τους επιτρέπετε και μέσα στην πανδημία να «αρμέγουν» το δημόσιο σύστημα υγείας;
Θα εντάξετε υποχρεωτικά όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς σε ένα κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη όλων των ασθενών, ασθενών που δεν σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού, στα κέντρα υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία σε κατ’ οίκον επισκέψεις;
Και το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι: Αν δεν τα κάνετε τώρα όλα αυτά, πότε θα τα κάνετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Δελή, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω, καταρχήν, γιατί είπατε ότι η πανδημία εξαπλώνεται στη χώρα μας. Η πανδημία δεν εξαπλώνεται στη χώρα μας. Η πανδημία περιορίζεται στη χώρα μας.
Θα ήθελα να συμφωνήσω με αυτό που αναφέρατε στην ερώτησή σας, ότι στη σημερινή έκτακτη κατάσταση οι συνθήκες είναι απαιτητικές. Πράγματι είναι απαιτητικές, είναι πάρα πολύ απαιτητικές συνθήκες και παρά τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η Κυβέρνηση αυτή έκανε κάποια πράγματα σωστά και οφείλετε να το αναγνωρίσετε.
Τα μέτρα που λάβαμε όχι μόνο περιόρισαν την εξάπλωση του ιού, αλλά κατέστησαν και λειτουργικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε σήμερα να είναι σε θέση να εξυπηρετεί όχι μόνο τους συμπολίτες μας που νοσούν από τον κορωνοϊό, αλλά όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη και αυτό φαίνεται. Τα νοσοκομεία εφημερεύουν κανονικά. Τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια εξυπηρετούν τον κόσμο. Έχουμε προβλέψει μέτρα και δράσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουμε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες ή οι ηλικιωμένοι, προκειμένου με την άυλη συνταγογράφηση και με την μεταφορά των φαρμάκων στα σπίτια τους, να μην ταλαιπωρούνται σε αυτές τις δύσκολες ώρες.
Ποιος είναι ο καλύτερος που μπορεί να επιβεβαιώσει αυτά τα οποία κάναμε; Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με θερμά λόγια στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα που έχουμε καταφέρει. Είναι μια συλλογική προσπάθεια. Οι πολίτες επικροτούν τα μέτρα και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, επίσης, επικροτεί αυτά τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει. Διότι είναι μια μάχη που πρέπει όλοι μαζί να την κερδίσουμε.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις σημαντικές κινήσεις αναδιοργάνωσης και ανασύνταξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ναι, το είπατε και εσείς, υπάρχουν στρεβλώσεις και ελλείψεις από το παρελθόν, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε αυτές τις ελλείψεις να τις αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε μέτρα, να πάρουμε αποφάσεις, να εξοπλίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προσλάβουμε προσωπικό και να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση του κορωνοϊού, αλλά την επόμενη μέρα το σύστημα υγείας να είναι ακόμα πιο λειτουργικό, ακόμα πιο αποτελεσματικό, ακόμα πιο αποδοτικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας όλου του πληθυσμού.
Αναπτύξαμε καινούργιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αναπτύξαμε κλίνες αποκλειστικά για τη χρήση του κορωνοϊού. Αναδιοργανώσαμε τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πολίτες που έχουν κορωνοϊό.
Εγκρίναμε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Ξεπεράσαμε τον αρχικό στόχο και έχει προσληφθεί η πλειονότητα αυτού του κόσμου και προσλαμβάνεται κάθε μέρα. Έχουμε τονίζει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο τόσο ανάγκη το έχει το σύστημα υγείας, θα παραμείνει στο σύστημα υγείας μετά την κρίση.
Σε ό,τι αφορά το επικουρικό προσωπικό έχουμε πει ότι σταδιακά θα μετατρέψουμε τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις, έτσι ώστε με κρίσεις να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα κενά τα οποία έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παρέχουμε δωρεάν τις υπηρεσίες σε κάθε πολίτη που πάσχει από τον κορωνοϊό και καλύπτουμε όλες τις ανάγκες.
Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, γιατί ναι μεν έχουμε πετύχει πολλά πράγματα μέχρι στιγμής, αλλά γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής και πρέπει να προετοιμαστούμε, όχι μόνο πιθανόν για δυσμενή εξέλιξη της νόσου αλλά και για την επόμενη χρονιά, που θα έχουμε όχι μόνο την εποχική γρίπη, αλλά ίσως και την επανεμφάνιση του κορωνοϊού.
Δυστυχώς για τη Δυτική Μακεδονία, η Καστοριά βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας. Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς τέθηκε εκτός υπηρεσίας σημαντικό κομμάτι του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, το οποίο, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, μολύνθηκε από τον ιό.
Βεβαίως, τα νούμερα δεν είναι αυτά που αναφέρατε. Δώδεκα εργαζόμενοι σήμερα του νοσοκομείου βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια λόγω ασθένειας από τον ιό. Είναι γεγονός ότι σήμερα αυτοί οι δώδεκα άνθρωποι βεβαίως και αποτελούν σημαντική απώλεια για το νοσοκομείο. Όμως, σε κάθε περίπτωση το νοσοκομείο, οι δομές στην Καστοριά και στους όμορους νομούς λειτούργησαν επαρκώς και εξυπηρέτησαν τον κόσμο τις δύσκολες αυτές ημέρες, που η πανδημία χτύπησε την περιοχή της Καστοριάς.
Οφείλω να ενημερώσω ότι πολύ πριν από αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και το Νοσοκομείο Καστοριάς, είχε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως έγκριση και πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, τόσο ιατρικού όσο και λοιπού προσωπικού. Δυστυχώς, υπήρχε μια δυστοκία στην ανεύρεση του ιατρικού προσωπικού, γιατί δώσαμε αρκετές εγκρίσεις, αλλά μόνο ένας γιατρός εμφανίστηκε. Ευτυχώς, μπορέσαμε και καλύψαμε τις ανάγκες από τις γύρω περιοχές.
Κατ’ αρχήν, όπως είπαμε, μετακινήσαμε προσωπικό από τις άλλες δομές. Κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο έγιναν εννέα μετακινήσεις γιατρών με σκοπό την ενδυνάμωση της στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς. Επίσης, μετακινήθηκαν δέκα γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου από τα Κέντρα Υγείας τα διπλανά και σε δεύτερη φάση, βεβαίως και σκοπεύουμε, εφόσον εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, να αξιοποιήσουμε και τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, γιατί σε αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Ιδιώτες γιατροί με τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε θα επιστρατευτούν, θα επιταχθούν και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του συστήματος. Ήδη έχουμε συζητήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο δράσεις και μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν και, βεβαίως, έχουμε ήδη ανακοινώσει δράσεις, στις οποίες πρόκειται να προβούμε, προκειμένου όλοι οι γιατροί να είναι στη διάθεση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Όμως, και για τις ιδιωτικές κλινικές στη Δυτική Μακεδονία -και όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα- επειδή αναφερθήκατε θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ενώ προβλέπεται αυτό στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την οποία έχουμε ψηφίσει, η επίταξη, δηλαδή, όλων των ιδιωτικών δομών εφόσον αυτό χρειαστεί, ήδη η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών με έγγραφό της, μας έχει ενημερώσει ότι από μόνοι τους βρίσκονται στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το σύνολο των κλινών προς κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, όπως, βεβαίως, και όλοι οι μεγάλοι όμιλοι των ιδιωτικών κλινικών.
Υπάρχει σχέδιο, αλλά να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι το σχέδιο αυτό εξελίσσεται και υλοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και σε κάθε περίπτωση -να το τονίσω για μια ακόμη φορά- χωρίς κόστος για τους συμπολίτες μας.
Επειδή αναφερθήκατε και στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, να πω για μια ακόμη φορά ότι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τη χώρα δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κύριε Δελή, οι δομές υγείας της Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν με επιτυχία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή και έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Το σύνολο των υγειονομικών δομών της Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε με επάρκεια και, βέβαια, χρέος μας είναι να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο όχι μόνο τώρα μέσα στην κρίση αλλά και μετά από την κρίση. Έχουμε συναίσθηση της κατάστασης, γνωρίζουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν, αλλά δουλεύουμε καθημερινά για να λύνουμε τα προβλήματα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε και δευτερολογία.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θα τελειώσω. Θα έπρεπε να δείξετε μια ανοχή. Αφήσατε τους προλαλήσαντες να μακρηγορήσουν.
Δουλεύουμε καθημερινά για να λύσουμε τα προβλήματα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες όχι μόνο των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στους κατοίκους όλης της περιοχής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο και μετά θα σας απαντήσει όσο χρόνο χρειάζεται ο κύριος Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ήρθαμε εδώ από καμιά διάθεση στείρας αντιδικίας και αντιπαράθεσης με εσάς, το Υπουργείο ή την Κυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα υποστείλουμε και τη σημαία των διεκδικήσεων για αυτά που δικαιούται ο λαός μας για την υγεία του και καλούμε και τον ίδιο τον λαό να μην υποστείλει τις διεκδικήσεις του.
Μας κάνατε μια παρατήρηση αρχικά για το ότι χρησιμοποιήσαμε το ρήμα «εξαπλώνεται» για τον κορωνοϊό. Με συγχωρείτε, αλλά κάθε απόγευμα βλέπουμε και εσάς στην επίσημη ενημέρωση όπου ανακοινώνονται από τα πιο επίσημα χείλη νέα κρούσματα, δεκάδες κρούσματα. Να συμφωνήσουμε εδώ ότι πρόκειται για περιορισμένη εξάπλωση; Να το συμφωνήσουμε. Όμως, πάντως εξαπλώνεται με αργούς, όπως είπα, ρυθμούς. Μιλάμε για τα καταγεγραμμένα κρούσματα και πιθανολογούμε για τα πραγματικά κρούσματα.
Εν πάση περιπτώσει, ένα πρώτο σχόλιο, κύριε Υπουργέ, με βάση αυτά που απαντήσατε στην πρωτολογία σας είναι ότι η ωραιοποιημένη εικόνα που μας παρουσιάσατε δεν νομίζουμε ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε της Δυτικής Μακεδονίας ούτε της χώρας. Η Δυτική Μακεδονία, αν θέλετε, αποτελεί πιλότο των ενεργειών των κυβερνητικών για το πώς αντιμετωπίζεται μια εστία αυξημένης έντασης του κορωνοϊού.
Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά. Ένα μόνο στοιχείο θα σας πω. Ας πούμε για τον ανεπαρκή αριθμό των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Δυτική Μακεδονία. Το δείχνει η ίδια η μεταφορά των ασθενών κατά δεκάδες από τη Δυτική Μακεδονία, από όλη την περιοχή, στη Θεσσαλονίκη, η οποία, βεβαίως, δεν έχει άπειρες δυνατότητες, καθώς γύρω στα εκατόν είκοσι πέντε κρεβάτια ΜΕΘ διαθέτει.
Θεωρούμε, επίσης, περιορισμένα, ανεπαρκή και γενικόλογα -σήμερα αποφύγατε επιμελώς τους αριθμούς- τα μέχρι τώρα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και, βεβαίως, τα μέτρα, τα οποία υπάρχουν και έχουν ανακοινωθεί -θα συμφωνήσετε μαζί μας, συμφωνεί άλλωστε και η πραγματικότητα- βρίσκονται αρκετά ή πολύ πίσω από τις ανάγκες του σήμερα. Αναφέρεστε σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, δηλαδή με ημερομηνία λήξεως, μιλάτε για μετακινήσεις -το ομολογήσατε και εσείς- προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Τα κενά, όμως, κύριε Υπουργέ, στη δημόσια υγεία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού πριν την πανδημία του κορωνοϊού υπολογίζονταν με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς γύρω στις τριάντα χιλιάδες. Φανταστείτε τώρα με την πανδημία πού έχουν φτάσει αυτές οι ανάγκες.
Βεβαίως, όπως είπαμε, η αιτία είναι η υποχρηματοδότηση και ειρήσθω εν παρόδω αυτή φταίει -η υποχρηματοδότηση δηλαδή. Είναι η ίδια πολιτική σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και, μάλιστα, στις πιο ανεπτυγμένες, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, για όλο το G7 δηλαδή. Για αυτό και βλέπουμε κάθε βράδυ -κάθε βράδυ βλέπει ο πλανήτης- αυτές τις σοκαριστικές εικόνες από αυτές τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.
Έρχομαι τώρα πιο ειδικά στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, στο οποίο αναφερθήκατε. Είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένο. Ήταν έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένο, τώρα με τις ελλείψεις είναι αποδεκατισμένο.
Στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, από τους ογδόντα εφτά γιατρούς που έπρεπε να υπάρχουν, υπήρχαν μόνον οι πενήντα. Τις προσλήψεις μέχρι τώρα τις ακούνε, αλλά δεν βλέπουν τίποτα.
Εν τω μεταξύ, όπως είπαμε, η δυτική Μακεδονία έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Είχε μέχρι πρότινος δύο κοινότητες. Μιλάω για τη Δαμασκηνιά και τη Δραγασιά. Εξακολουθεί να είναι σε καραντίνα το δημοτικό διαμέρισμα της Μεσοποταμίας. Στην Καστοριά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Έχουμε αναλογικά και τον μεγαλύτερο νομίζω αριθμό θανάτων στη χώρα.
Βεβαίως, αυτά όλα, αυτές οι ανάγκες σε προσωπικό, δεν γίνεται να καλύπτονται στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη, οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, με μετακινήσεις από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία.
Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν -με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ- στην περιοχή της Δραγασιάς και της Δαμασκηνιάς να υπολειτουργούν τα κοντινά κέντρα υγείας στο Τσοτύλι και στη Σιάτιστα και να κλείνουν τα περιφερειακά τους ιατρεία.
Δεν είναι δυνατόν στην Καστοριά να μετακινείται στο νοσοκομείο προσωπικό από το Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και να κλείνει –ναι, να κλείνει- το περιφερειακό ιατρείο της Μεσοποταμιάς, μιας περιοχής που έχει τεθεί και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει, όπως εμείς λέμε, πρόνοια και μέριμνα ακόμα και για εφεδρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί είναι εκείνο το προσωπικό και οι εργαζόμενοι που είναι οι πιο άμεσα εκτεθειμένοι και έχουν αναλογικά τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων.
Τώρα, για το υγειονομικό υλικό που λέτε ότι υπάρχει σε επάρκεια, κι εμείς συχνά βλέπουμε στα κανάλια αεροπλάνα να κουβαλούν τόνους υγειονομικού υλικού, αλλά οι υγειονομικοί το ψάχνουν στην κυριολεξία με τα κυάλια στα νοσοκομεία, κύριε Υπουργέ. Και εν πάση περιπτώσει, μάσκες ζητάνε οι υγειονομικοί, κύριε Υπουργέ! Ζητούν μάσκες προστατευτικές και μάλιστα όχι τις απλές, τις άλλες τις πιο συνθέτες, τις FFP2. Όλα αυτά χρειάζονται. Μάσκες προστατευτικές ζητάνε και όχι φίμωτρα σαν αυτά που προσπάθησαν χθες οι αστυνομικές δυνάμεις να τους βάλουν στον Ευαγγελισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
Δείτε, θα αναφερθώ στην Κοζάνη. Οι μονάδες, τα πέντε κρεβάτια ΜΑΦ που θα γίνουν ΜΕΘ, πώς θα λειτουργήσουν, κύριε Υπουργέ; Θα λειτουργήσουν με επικουρικό προσωπικό; Δηλαδή, θα πάει εκεί ένας, δύο, τρεις –όσοι χρειάζονται- εντατικολογοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, που θα ξέρουν ότι σε έξι μήνες, σε έναν χρόνο θα απολυθούν; Έτσι θα λειτουργήσει;
Επιπλέον, σ’ αυτό το εργαστήρι της μοριακής βιολογίας –που καλώς έγινε, το ψηφίσαμε και εμείς στην περιφέρεια και θα λειτουργήσει εκεί στο νοσοκομείο της Κοζάνης, γιατί είναι πολύ μεγάλη ανάγκη- τι προσωπικό θα λειτουργήσει αυτό το σύγχρονο μηχάνημα; Θα το λειτουργήσει για τα τεστ τα διαγνωστικά προσωπικό που θα απολυθεί σε δύο και σε τέσσερις μήνες; Νομίζουμε ότι αυτά δεν συνηγορούν για την κάλυψη των αναγκών που σας είπα.
Τι πρέπει να κάνετε, κύριε Υπουργέ; Δύο πράγματα –κι εδώ πραγματικά κλείνω- σας καλούμε να κάνετε. Πρώτον, πρέπει να χρηματοδοτήσετε τη δημόσια υγεία όσο χρειάζεται. Πριν από λίγο είπατε ότι δεν έχετε οροφή και μπορείτε να τη χρηματοδοτήσετε όσο χρειάζεται. Τώρα, λοιπόν, χρηματοδοτήστε την και προσλάβετε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άλλωστε, τα λεφτά βρίσκονται. Τα βρίσκει η Κυβέρνησή σας. Τα βρήκε μία χαρά για τους καναλάρχες, καθώς τους χαρίσατε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την ετήσια εισφορά, προκειμένου να μην την πληρώσουν φέτος οι καναλάρχες. Επίσης, δώσατε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ στους εργολάβους των εθνικών οδών, γιατί έχουν κεσάτια τώρα στα διόδια. Βεβαίως, μην ξεχνάμε και τα 30 εκατομμύρια ευρώ που έχετε ήδη προϋπολογίσει να δώσετε στους ιδιωτικούς κλινικάρχες.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, μιλάμε για επίταξη κι όχι για επιδότηση.
Επειδή, μάλιστα, μιλάμε για επίταξη, το δεύτερο που πρέπει να κάνετε μετά τη χρηματοδότηση είναι να επιτάξετε τις δομές της Δημόσιας Υγείας, γιατί, ξέρετε, υπάρχει μία εικόνα αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, κύριε Πρόεδρε. Από τη μία πλευρά, έχεις τα δημόσια νοσοκομεία όπου οι άνθρωποι εκεί, το προσωπικό, δίνουν την ψυχή τους κάθε μέρα με αυτά τα ελλιπή μέσα που διαθέτουν και από την άλλη, έχεις τα ιδιωτικά κέντρα, τις ιδιωτικές δομές της υγείας, που το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κέρδη τους. Νομίζουμε ότι αυτό δεν συνάδει με τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε. Με συγχωρείτε.
Ένα παράδειγμα μπορώ να σας δώσω μονάχα. Αυτό που ακούγεται στη Θεσσαλονίκη για το Διαβαλκανικό, ένα από τα καμάρια της ιδιωτικής υγείας, είναι ότι σχεδιάζει, λέει, την υπολειτουργία του επειδή έχει μειωθεί η πελατεία του. Αυτό είναι μία χαρακτηριστική παθογένεια του πού οδηγεί η συνύπαρξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Τώρα, λοιπόν, πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, όπως και ένταξη των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι παροπλισμένοι. Μιλάμε για ένταξη, εν τοις πράγμασι, στις ανάγκες του δημοσίου συστήματος υγείας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κοιτάξτε, επειδή ο χρόνος δεν λέει πάντα την αλήθεια, σας λέω ότι τον έχω μηδενίσει δύο φορές. Έχω φτάσει στα δέκα λεπτά, γι’ αυτό σας το λέω.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε άπλετο χρόνο να απαντήσετε ως Αρκάς, γιατί μετά θα έχουμε κι άλλον Αρκά και θα έχουμε θέματα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Τώρα που θα είμαι σύντομος μου δίνετε άπλετο χρόνο!
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Δελή, για να μη δημιουργούμε και λάθος εντυπώσεις, δεν είναι ότι δεν έχουμε νέα κρούσματα καθημερινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαπλώνεται ο ιός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε καταφέρει να τον περιορίσουμε. Ο πιο σωστός δείκτης προκειμένου να έχουμε αυτήν την εικόνα είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ατόμων που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο αριθμός των θανόντων συμπολιτών μας. Άρα, βρισκόμαστε σε μία καλή φάση σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της νόσου και ελπίζουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος.
Επειδή είπατε ότι προσπάθησα να ωραιοποιήσω την κατάσταση, δεν το έκανα αυτό. Πρώτος εγώ είπα ότι αναφορικά με στρεβλώσεις και ελλείψεις του παρελθόντος –διαχρονικές ελλείψεις και στρεβλώσεις από όλα τα κόμματα στο παρελθόν- καταφέραμε πολλές από αυτές να τις ξεπεράσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε έναν, ενάμιση μήνα που ξεκίνησε η κρίση αυτή, έχουμε ανοίξει σχεδόν ενενήντα νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχίζουμε να το κάνουμε.
Θα ήθελα να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν προς τους συμπολίτες μας. Η Κυβέρνηση αυτή διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και θα το κάνει και στο μέλλον, με όσα μέσα χρειαστεί.
Αναφερθήκατε, επίσης και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πράγματι, δεν επαρκούν και κάποιες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας θα τις μετατρέψουμε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έτσι ώστε να είναι στη διάθεσή μας, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη.
Όμως, αυτό είναι για μας ένας οδηγός για το μέλλον, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες του συστήματος υγείας ανά γεωγραφική περιφέρεια και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Αναφερθήκατε και στην επάρκεια του υγειονομικού υλικού. Βλέπετε τι γίνεται σε όλον τον πλανήτη, βλέπουμε κάθε μέρα στις τηλεοράσεις και στις ιστοσελίδες έναν παγκόσμιο πόλεμο. Και η μικρή Ελλάδα έχει καταφέρει αυτό που δεν έχουν καταφέρει μεγάλες χώρες. Έχουμε επάρκεια υγειονομικού υλικού, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως παλιά. Δεν μπορούμε να σπαταλάμε το υγειονομικό υλικό. Θα πρέπει να υπάρχει φειδώς και ορθολογική χρήση του υλικού αυτού και πάντοτε στις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται, επειδή αναφερθήκατε και στο είδος των μασκών οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται. Εκεί πέρα, για μία ακόμη φορά θα ήθελα να πω ότι ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κέντρου Λοιμώξεων και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο ούτε το προσωπικό που δουλεύει και δίνει μάχη στο σύστημα υγείας ούτε και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από αυτό το υλικό.
Ευχαριστώ πολύ.