Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πραγματοποιήθηκε  στις 24 Απριλίου 2013 στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου “ΦΙΛΙΠΠΟΣ” της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης  εκδήλωση του συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”  ομιλία με θέμα “Υγιεινή Διατροφή  Μύθοι και Αλήθειες”. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτριος Μπουκάλης  με ευχαριστίες στους…

παραβρεθέντες για την προσέλευσή τους, στο Διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού για την παραχώρηση της αίθουσας και τη Διευθύντρια της Λέσχης κ. Μαρία Λαζάρου, με παρουσίαση του ομιλητή.

Ο ομιλητής:  Ο Ιωάννης Μιχ.Καψάλης με καταγωγή από Δεσκάτη, απόφοιτος της σχολής  Διατροφής και  Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας καθώς διατηρεί ένα άρτια εξοπλισμένο διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Κοζάνης. Πραγματοποιεί ομιλίες σε συνεργασία με συλλόγους, δημοσιοποιεί άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά με  κεντρικό θέμα την υγιεινή διατροφή. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού.

Στην εισήγησή του  με γλαφυρό τρόπο σε συνδυασμό με προβολή διαφανειών  έδωσε τη δυνατότητα στους παραβρεθέντες να ακούσουν για τις βασικές κατηγορίες τροφών  πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και το ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη και τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια.

Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεσογειακή διατροφή η οποία περιλαμβάνει τροφές με πλούσιες φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πατάτες, όσπρια, ξηροί καρποί , ψωμί ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, όλες οι τροφές ακατέργαστες, ένα ποτήρι κρασί. Γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί και φυσικά ελαιόλαδο σε συνδυασμό  με έντονη φυσική δραστηριότητα.

Ο κ. Καψάλης τόνισε ότι η υγιεινή διατροφή με εξατομικευμένο διαιτολόγιο και πέντε γεύματα ημερησίως, θωρακίζει τον οργανισμό, μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, τις καρδιοπάθειες,  το διαβήτη, διατηρεί σταθερή την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, σταθεροποιεί το βάρος του σώματος  που συντελεί στην καλή εμφάνιση  βελτιώνοντας την αυτοπεποίθησή μας.

Συλλογή τροφίμων:  Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για ενίσχυση του συσσιτίου του Δήμου Κοζάνης και του κοινωνικού παντοπωλείου  της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης έφεραν στον τόπο της εκδήλωσης τα τρόφιμα της αγάπης που με τη συμβολική και ουσιαστική συμμετοχή θα δώσουν χαρά σε συνανθρώπους μας, μοναχικούς, υπερήλικες, οικονομικά αδύνατους.

Συσσίτιο Δήμου: Ο Δήμος Κοζάνης εδώ και μία δεκαετία  σε καθημερινή βάση παρασκευάζει σε αίθουσα των «Σαράντα Μαρτύρων» απέναντι από το εργατικό κέντρο συσσίτιο για 140 συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.  Η προνοιακή δομή του Δήμου στηρίζεται από εθελόντριες μαγείρισσες και από επιχειρήσεις, φορείς, ιδιώτες που αθόρυβα και διακριτικά προσφέρουν για χρόνια τρόφιμα. Το φαγητό τοποθετείται σε κατσαρολάκια και διανέμεται  κατ’ οίκον.

Κοινωνικό παντοπωλείο: Το κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Βρίσκεται στην πλατεία σμηναγού Καρακίτσιου Κυριάκου εκεί που γίνεται ο φανός της Σκίρκας. Δέχονται τρόφιμα καθ΄ εκάστη Δευτέρα από 11π.μ -13 μ.μ και Τετάρτη από 18-20 μ.μ.

 

Βασίλης Αποστόλου