Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Βαγγέλης Σημανδράκος: OXI με Τσίπρα και Ζάεφ, εμείς θα είμαστε απέναντι (VIDEO)

Δείτε την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Βαγγέλη Σημανδράκου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την Έκδοση ψηφίσματος επί της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 15ης Ιουνίου 2018 για την επικείμενη συμφωνία με τα Σκόπια

Υπάρχουν φορές που η σοβαρότητα των περιστάσεων απαιτεί την ανάληψη ευθυνών εν μέσω ενός κλίματος συναισθηματικού φόρτου. Έχω στενοχωρηθεί με την εξέλιξη του ονοματολογικού της γείτονος χώρας. Οι τοποθετήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά τις διαφοροποιήσεις, συνέκλιναν στο γεγονός πως δεν δεχόμαστε καμία ονομασία, διπλή ή σύνθετη, που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Από την πλευρά των δυτικομακεδώνων δεν υπάρχουν ούτε αλυτρωτικές βλέψεις ούτε εθνικιστικές εμμονές. Αντιθέτως η παιδεία που δεχθήκαμε όλοι μεγαλώνοντας μας έχουν κάνει να μην ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Γι’ αυτό ακριβώς δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές και στην γείτονα.

Είναι δύσκολο να χωνέψουμε ότι μια γειτονική χώρα θα λάβει μια ονομασία η οποία κλέβει ουσιαστικά την ιστορία μας. Η ιστορία είναι κληρονομιά και δεν μπορεί να χαριστεί τόσο εύκολα. Υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις από την πλευρά των γειτόνων οι οποίες πρέπει να βγουν τόσο από το Σύνταγμά τους όσο και από την νοοτροπία τους, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Κανείς δεν διαφωνεί ότι πρέπει να συμπλεύσουμε στον Ευρωπαϊκό ορίζοντα. Όμως με σεβασμό την ιστορία και τις εθνικές ιδιαιτερότητες του καθενός. Οι γείτονες εφόσον επιθυμούν την εισδοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλουν να το πράξουν με τη δική τους ιστορία, κληρονομιά και κεκτημένα, κι όχι τρίτων.

Όσον αφορά τη συμφωνία, το αν αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ή θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, προσωπικά δεν θα θέσω το όποιο οικονομικό όφελος πάνω από την ιστορία του τόπου. Πολλοί από εμάς, τους αυτοδιοκητικούς, προερχόμαστε ή στηρίζουμε κάποιο πολιτικό χώρο. Όμως αυτό δε σημαίνει πως θα υποστηρίζουμε και τις όποιες πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ιστορία του τόπου μας. Αν και διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί κατά το παρελθόν έχουν διαχειριστεί ή τοποθετηθεί επί του ονοματολογικού της γείτονος, κανείς τους δεν έκανε βήμα πίσω από την εθνική γραμμή. Άραγε, όπως είχε πει κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, «Για ποιο λόγο θέλουν οι Σκοπιανοί τόσο πολύ το όνομα»;

Σαν περιφερειακοί εκπρόσωποι των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οφείλουμε να μεταφέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις απόψεις τους. Δεν είμαστε βουλευτές για να οφείλουμε να υπερασπιστούμε την κυβερνητική γραμμή. Από τις επαφές με τους πολίτες φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών διαφωνεί με την διπλή ή μια σύνθετη ονομασία που θα φέρει τον όρο «Μακεδονία». Από τις αρχές των χρόνων της η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική.

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία οφείλουμε να προτάξουμε την ιστορία και την βούληση των πολιτών, πάνω από οτιδήποτε άλλο. Τη στιγμή αυτή, η στάση μας, σαν Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρέπει να είναι από την πλευρά των Τσίπρα- Ζάεφ, αλλά από εκείνη των πολιτών. Στην πλευρά αυτή των πολιτών, θα βρίσκομαι κι εγώ.

 

Δείτε την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Βαγγέλη Σημανδράκου

Δείτε ακόμα