Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Η πορεία υλοποίησης του «παλιού» και του «νέου» ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας

Π Ο Ρ Ι Σ Μ Α

Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης του «παλιού» και του «νέου» ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Από τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας και μετά τη σχετική επεξεργασία τους προκύπτει ότι οι ρυθμοί απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τόσο στο σκέλος των δαπανών-αποπληρωμών όσο και στο σκέλος των συμβασιοποιήσεων βρίσκονται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα:
1. Είναι γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ φέρνει στην Περιφέρειά μας περισσότερα από 300.000.000 €.
2. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του με Αρ. Πρωτ. 4468/05-10-2016 (πίνακας 3: πορεία ΕΠ 2014-2020) εγγράφου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2014 μέχρι σήμερα συμβασιοποιήθηκαν 6 τεχνικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 23.885.015,54 €, που αφορούν το νέο ΕΣΠΑ.
3. Από την εισήγηση της ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ προς την Επιτροπή Παρακολούθησης (2η Συνεδρίαση) για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 για το τρέχον έτος και όσον αφορά τα συμβασιοποιηθέντα ως άνω έργα η απορρόφηση ανέρχεται στο 935.795, ήτοι 0,3%, επί του συνολικού ποσού των εν δυνάμει απορροφήσεων του νέου ΕΣΠΑ.
4. Από την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ η απορρόφηση είναι μόλις 0,4% (1.358.660 €).
5. Όσον αφορά το σύνολο της επικράτειας ο μέσος όρος της απόκλισης των πραγματοποιηθέντων δαπανών για το Α΄ εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου (Αρ. Πρωτ. 84598/ 9 Αυγούστου 2016) είναι 70,5%. Στην Περιφέρειά μας η απόκλιση ανέρχεται στο ύψος του 96,2%.
6. Είναι σε εκκρεμότητα η συμβασιοποίηση και απορρόφηση 279 εκ. ευρώ περίπου. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι εάν συνεχίσουμε μ’ αυτούς τους ρυθμούς φαντάζει δυστυχώς ανέφικτη η αξιοποίηση διαθέσιμων κονδυλίων, απολύτως απαραίτητων τια την περιοχή μας.
7. Σε ότι αφορά δε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) αντί να γίνει απορρόφηση 478.935.083,00 €, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 264.685.129,65, δηλαδή απορρόφηση 55, 27% (προαναφερθέν έγγραφο ΕΥΔΕΠ ΠΔΜ πίνακας 1: Πορεία Εκχώρησης (050) ΠΔΝ]. Χάθηκαν από την περιφέρειά μας 214.249.953,4 €, εξαιτίας των απεντάξεων έργων, που οφείλονται στους αρμόδιους τοπικούς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι ότι είναι ελάχιστα τα συμβασιοποιημένα έργα και ελαχιστότατη η απορρόφηση των κονδυλίων.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων δεν δικαιούται κανείς να είναι ευχαριστημένος. Η κατάσταση είναι δραματική. Οι όποιες δικαιολογίες αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτί¬αις». Παρατηρείται μια σημαντικότατη υστέρηση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων κι αυτό είναι μια πικρή αλήθεια. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να υπηρετούν τυφλά το δημόσιο συμφέρον. Οφείλουν να πάρουν δραστικά και άμεσα μέτρα και να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Οφείλουν να δίνουν άριστες εξετάσεις παντού και πάντοτε.
Το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν τα ΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να μη χαθεί ούτε ένα Ευρώ από τα πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η απώλεια πόρων, υπό τις δεδομένες κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες αποτελεί έγκλημα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, δεν θα υπάρξει μέλλον για την περιοχή.
Έχουμε καταλάβει πια ότι το κακό δεν έχει τέλος. Καιροφυλαχτούν και τα χειρότερα. Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι συνάρτηση της κατά κεφαλήν καλλιέργειας. Έχουμε δικαίωμα στην ρεαλιστική ελπίδα. Είναι ζωτική ανάγκη να τρέξει το ΕΣΠΑ και να βρεθεί ο τρόπος από «ουραγοί» να γίνουμε «οδηγοί» της κούρσας.

Για τη «Νέα Πρόταση Μηχανικών»’
Ο εκπρόσωπος
Νίκος Συλλίρης

Απάντηση στη “Νέα Πρόταση Μηχανικών”

Δόλος, αφέλεια ή άγνοια;

Το τελευταίο διάστημα, η παράταξη του ΤΕΕ/ΤΔΜ “Νέα πρόταση Μηχανικών” επιδίδεται σε ένα μπαράζ επικοινωνιακών ενεργειών που βάλλουν εναντίον της Περιφερειακής Αρχής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.
Η χρονική στιγμή, το ύφος, αλλά και οι πηγές των στοιχείων, στα οποία αναφέρεται ο επικεφαλής της παράταξης και η “Επιτροπή”, γεννούν πολλά ερωτηματικά, τόσο για τη σκοπιμότητα αυτής της πλήρως αβάσιμης επίθεσης, όσο και για τις διαδικασίες που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν τα στοιχεία, στα οποία βασίζεται αυτή η κριτική.
Δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε το πνεύμα, ούτε το ύφος, με το οποίο ο επικεφαλής και η επιτροπή της παράταξης αφήνουν αιχμές περί αποτελεσματικότητας των τοπικών πολιτικών και των υπηρεσιακών παραγόντων, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για απεντάξεις έργων, παρότι έχει κατ’ επανάληψη εξηγηθεί απο την υπηρεσία, τόσο το τι ισχύει για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά παρουσιάζουν ωριμότητα, όσο και το τι ισχύει για έργα που δεν μπορούν να μεταφερθούν με ευθύνη των φορέων υλοποίησής τους.
Επίσης, δεν αντιλαμβανόμαστε το σκεπτικό, με το οποίο εστάλη την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 και λίγο πριν τα μεσάνυχτα (!) έγγραφο στην Υπηρεσία, με το οποίο διαβιβάζεται συνημμένο πόρισμα, για να τεθεί υπόψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 την επόμενη μέρα. Ως γνωστόν, η Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελεί όργανο με συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένα μέλη με δικαίωμα ψήφου και σε καμία περίπτωση δεν είναι χώρος άσκησης μικροπολιτικής.
Δεύτερον, η επιλογή της ημέρας και της ώρας που εστάλη το έγγραφο εγείρει σοβαρά ζητήματα για το αν πραγματικά ο επικεφαλής της παράταξης ήθελε να διαβαστεί στην Επιτροπή ή απλά να διαρρεύσει προς άγρα εντυπώσεων.
Τρίτον, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν αμφισβητήθηκαν ούτε απο τις Εθνικές Αρχές που ήταν παρούσες, ούτε απο τους εκπροσώπους της Ε.Ε. (οι οποίοι υπενθυμίζουμε έχουν πρόσβαση σε αυτά).
Οι συνήθεις ύποπτοι και βολικοί σύμμαχοι στο χώρο της ενημέρωσης, που βρήκε ο επικεφαλής και η “Επιτροπή” στο επικοινωνιακό παιχνιδάκι που έχει στήσει, επιβεβαιώνουν με την παρουσία τους και δια της πλήρους αδιαφορίας τους για την τήρηση της δεοντολογίας ότι δεν πρόκειται για γόνιμο δημόσιο διάλογο, αλλά για πεδίο ξεκαθαρίσματος προσωπικών λογαριασμών και προώθησης ίδιων συμφερόντων.
Επειδή, λοιπόν, όλα είναι στο φως και έχουμε κατ’ επανάληψη, ως υπηρεσία, δώσει στοιχεία και απαντήσεις για την πορεία τόσο του παλιού, όσο και του νέου προγράμματος, καλούμε τον επικεφαλής και την “Επιτροπή” να μας δώσουν την προέλευση των στοιχείων που παρουσιάζονται στο πόρισμα, για να μπορέσουν όλοι να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να γίνει αντιληπτό αν τελικά πρόκειται περί δόλου, αφέλειας ή άγνοιας.
Επίσης, δηλώνουμε ότι θα ζητηθεί να ελεγχθούν υπηρεσιακά ή άλλως όσοι εμπλέκονται, γιατί κάποτε θα πρέπει να μάθουν όλοι να αναλαμβάνουν το βάρος των ευθυνών τους στη λασπολογία, ιδιαίτερα όταν αναλαμβάνουν την εργολαβία της παράδοσης του μαθήματος της δίκαιης και χρηστής διαχείρισης, χωρίς πρώτα να το έχουν περάσει οι ίδιοι.
Ολοκληρώνοντας, η Ειδική Υπηρεσία παρά τις προσπάθειες ορισμένων να πλήξουν το κύρος και την αξιοπιστία της, έχει να παραθέσει το έργο της και το πως αξιολογείται, έχει αξιολογηθεί απο τις Εθνικές Αρχές και τι υπηρεσίες της Ένωσης.
Αυτά αρκούν…

Με εκτίμηση,

Ο Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ ΠΔΜ

Χαράλαμπος Η. Κιουρτσίδης