Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών: “Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα…”

Συμπατριώτες τα μάθατε ;

Στα Γρεβενάτου κ. Πάτση, της φτωχοποίησης, της ανεργίας, της εγκατάλειψης και της λήθης  από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία παρεμπίπτοντος προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό, έγινε γνωστό πως,  την περασμένη Παρασκευή, και χωρίς να προηγηθεί καμία διαδικασία  διαβούλευσης με φορείς και κοινωνία, κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στην Βουλή τροπολογία με την οποία:

« δίνεται η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ για διεξαγωγή διαγωνισμού για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που διαχειρίζονται το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) επωνυμία ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ και το ν.π.δ.δ. επωνυμία ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ, β) να προσδιορίζονται οι βασικοί όροι συνεργασίας μεταξύ του Τ.Α.Ι.ΠΕ,Δ. και του Ελληνικού Δημοσίου για υλοποίηση του ως άνω διαγωνισμού και γ) να ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα για εφαρμογή του παρόντος………… Η σύμβαση που ανατίθεται συνέχεια του διαγωνισμού υπογράφεται από Υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για αθλητισμό Υπουργό».

Μεγαλύτερη παραδοχή ανικανότητας στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, του  ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ, από αυτούς που, για κακή μας τύχη, έχουν την ευθύνη διαχείρισης τους δεν υπάρχει.

Πως αλλιώς να περιγράψεις την αναφορά στη διεξαγωγή διαγωνισμού για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων  πάρα σαν δήλωση αποδοχής για το ότι σήμερα δεν αξιοποιούνται.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η παντελής απουσία αναπτυξιακού έργου από την κυβέρνηση της Ν.Δ.  κατά τη διάρκεια των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων, στην περιοχή μας,  και η ανάγκη να υπάρξει μια «θετική» γι αυτήν  είδηση    εξαναγκάζει την Κυβέρνηση, μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή μας, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους να προβεί στην κίνηση αυτή.  

Σε  όλους εμάς τους υπόλοιπους επιφυλάχθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος του θεατή μιας πρακτικής γνωστής και χιλιοπαιγμένης.

Κακή διαχείριση (χωρίς όραμα και φιλοδοξία) των δυνατοτήτων ανάπτυξης από ένα Δημόσιο Φορέα, στην Διοίκηση του οποίου τοποθετήθηκαν αρεστοί «άριστοι» οι οποίοι δεν έχουν όμως καμία σχέση με το αντικείμενο,  με παράλληλη ελλειμματική χρηματοδότηση έχοντας ως στόχο το να οδηγηθεί το Χιονοδρομικό  σε οικονομικό στραγγαλισμό, με φυσικό επακόλουθο την κακή παροχή Υπηρεσιών από αυτό και τελικά  την απαξίωση του ρόλου τον οποίο θα έπρεπε να εξυπηρετεί (Εθνικό Προπονητικό Χιονοδρομικό Κέντρο και ταυτόχρονα κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης του τουρισμού για Π.Ε. Γρεβενών).

Είναι μάλιστα τόσο βιαστική και πρόχειρη  η κίνηση αυτή που στην τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά:

 1. στο τι περιλαμβάνει ο όρος «αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, που διαχειρίζονται το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) επωνυμία ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ».

Ειδικότερα :

 • Αφορά τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή περιλαμβάνει και τυχόν νέες  π.χ. δημιουργία ξενοδοχείου,
 • εάν αφορά τις υφιστάμενες   περιλαμβάνει μόνο τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ή τις εγκαταστάσεις παροχής Υπηρεσιών στους επισκέπτες του κέντρου , ή το σύνολο των εγκαταστάσεων του κέντρου,
 • εάν αφορά και νέες θα υπάρξει δέσμευση των ενδιαφερομένων για υλοποίηση του «master plan» που περιγράφεται στους εγκεκριμένους εδώ και χρόνια Περιβαλλοντικούς όρους του έργου: «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του υφιστάμενου Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας και των συνοδών αυτού έργων, στα όρη «Βασιλίτσα» και «Μπαλντούμα», του Δήμου Γρεβενών (Τοπική Κοινότητα Σμίξης) της Π.Ε. Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και του Δήμου Κόνιτσας (Τοπική Κοινότητα Διστράτου) της Π.Ε. Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με φορέα λειτουργίας το «ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ» .
 1. στον τρόπο που επιτευχθεί η «αξιοποίηση» αυτή, στην ανταποδοτικότητα που θα έχει αυτή στην τοπική κοινωνία, και στον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλισθούν τα όποια ανταποδοτικά οφέλη της (αποφυγή του φαινομένου “all inclusive” το οποίο θα αποδειχθεί καταστροφικό για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής ),
 2. στο ποιος χρηματοδοτεί το όλο εγχείρημα (θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους ή από ιδία κεφάλαια),
 3. στο τι μορφή θα έχει το εταιρικό σχήμα  στο οποίο θα παραδοθεί το κέντρο (ΣΔΙΤ ή κάτι άλλο),
 4. στις προϋποθέσεις συμμετοχής στην διαδικασία του διαγωνισμού , κ.λ.π.

Δουλειές αγχωμένων «άριστων» ερασιτεχνών  φτιαγμένες στο πόδι.

Η συμβολή όμως του ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ  στο παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου  είναι πολύ σοβαρή για να αντιμετωπίζεται με τέτοια  προχειρότητα, βιασύνη,  εν κρυπτώ και με την τοπική κοινωνία απούσα.

Κανένας δεν πρέπει να αποφασίζει για εμάς χωρίς να μας ρωτήσει.

Υ.Γ.1. Άραγε πόσο δικαιωμένοι νιώθουν για την επιλογή αυτή της Κυβέρνησης οι πρωτεργάτες ίδρυσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας το μακρινό εκείνο 1977 ;

Υ.Γ. 2 Ποσά ψήγματα αλήθειας περιείχαν αναφορές του παρελθόντος σύμφωνα με τις οποίες μόλις αλλάζαν χέρια τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου θα βρισκόταν επενδυτής και για το Χιονοδρομικό Κέντρο;

Υ.Γ.3. Μπορεί να μας ενημερώσει κανείς από την Διοίκηση του κέντρου  για το τί έχει γίνει  μέχρι σήμερα (πέρα από ανταλλαγή ιδεών πίσω από κλειστές πόρτες) προκειμένου να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά πακέτα οι προτεινόμενες  στο «master plan» επεμβάσεις  που περιγράφονται στους εγκεκριμένους, εδώ και χρόνια, Περιβαλλοντικούς όρους του κέντρου, και στο οποίο  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Σε ότι αφορά τις  Υφιστάμενες εγκαταστάσεις:

 1.   Αποξήλωση, απόσυρση και αντικατάσταση του αναβατήρα «Ελιμεία», ο οποίος είναι παλιός(εγκαταστάθηκε κατά το έτος 1977), μικρής μεταφορικής ικανότητας, με νέο διπλό σύγχρονης τεχνολογίας με διατήρηση της γραμμής της  υφιστάμενη χάραξης. Η συνολική δυναμικότητα των 2 αναβατήρων θα είναι 1.800 άτομα την ώρα ( 900 άτομα / ώρα έκαστος ),
 1. Αποξήλωση, απόσυρση και αντικατάσταση του αναβατήρα «Φίλιππος» , ο οποίος είναι παλιός (εγκαταστάθηκε κατά το έτος 1993), μικρής μεταφορικής ικανότητας, με τον νέο «Κ1»  σύγχρονης τεχνολογίας με διατήρηση της γραμμής της  υφιστάμενη χάραξης,
 1. Υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υπαρχουσών δομικών εγκαταστάσεων του Ε.Χ.Κ Βασιλίτσας (αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμοπρόσοψης κ.λ.π ).
 1. Αντικατάσταση των μέσων θέρμανσης στο υφιστάμενο διώροφο  κτίσμα με χρήση σαλέ, συνολικού εμβαδού 851,72 m2 στη θέση «Διάσελο Μπαλντούμη – Βασιλίτσα»(αντλίες θερμότητας στην θέση λέβητα πετρελαίου) και παράλληλη εξασφάλιση των αναγκών ζεστού νερού,

   Αντικατάσταση των μέσων θέρμανσης στο υφιστάμενο ισόγειο  κτίσμα με συνολικό εμβαδό 249.50 m2 το οποίο συμπεριλαμβάνει:

Κατάστημα με χρήση καφέ- μπαρ και συνολικό εμβαδό,

Χώρο ενοικιάσεως εξοπλισμού σκι με συνολικό εμβαδό,

Χώρο στον οποίο φιλοξενείται το Ιατρείο του χιονοδρομικού, και

Χώρο στον οποίο φιλοξενείται το γραφείο της Διοικούσας Επιτροπής του χιονοδρομικού με χρήση σαλέ,

στη θέση «Λισιόρο» (αντλίες θερμότητας στην θέση λέβητα πετρελαίου) και παράλληλη εξασφάλιση των αναγκών ζεστού νερού.

Σε ότι αφορά την Προσθήκη νέων εγκαταστάσεων.

 1. Τετραθέσιος Εναέριος Αποσυμπλεκόμενος Αναβατήρας με Σκέπαστρο, (Κ1),
  1. Τετραθέσιος Εναέριος Αποσυμπλεκόμενος Αναβατήρας με Σκέπαστρο, (Κ5), 
  1. Συρόμενος αναβατήρας «Σ3» ,
  1. Εγκατάσταση Συστήματος Τεχνητής Χιόνωσης και Τεχνητής Λίμνης. 
  1. Κέντρο Υποδοχής και Διημέρευσης (Σαλέ) ,
  1. Χώρος παροχής υπηρεσιών (Αναψυκτήριο),
  1. Αποχετευτικό Δίκτυο,
  1. Προληπτικά Μέτρα για Αποφυγή Σχηματισμού Χιονοστιβάδων, και
  1. Διαδρομές Ορεινής Ποδηλασίας .

Η  κυβέρνηση, που συμπαρατάσσεται με τράπεζες, funds, ημετέρους, αλλά όχι με το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ