ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ eTwinning του 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Το e-Twinning είναι μια συναρπαστική κοινότητα μάθησης που έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ευρωπαϊκά σχολεία για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να αναπτύσσουν έργα και να μοιράζονται.
Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών, αποδίδουμε τη σημασία για τα έργα e-twinning και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε έργα e-twinning στο σχολείο μας.
Το έργο e-Twinning με τίτλο «My Clean School: Clean Future» υλοποιήθηκε το έτος 2022-2023. Συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί και 35 μαθητές από 5 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Από την Ελλάδα συμμετείχε η Ράσσιου Ελευθερία, καθηγήτρια Αγγλικών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών με μαθητές από την Ε΄ και ΣΤ΄τάξη.
Ο μαθητής και το σχολείο είναι ένα απαραίτητο ζευγάρι. Ο μαθητής περνά περισσότερο χρόνο στο σχολείο παρά στο σπίτι και το κακό περιβάλλον επηρεάζει τον μαθητή τόσο ως προς τα μαθήματα όσο και για την υγεία του. Χάρη σε αυτό το έργο, ο μαθητής, του οποίου η περιβαλλοντική συνείδηση έχει αυξηθεί, όχι μόνο θα οργανώσει τους φίλους του ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και θα μεγαλώσει νέες γενιές που θα διαμορφώσουν το μέλλον βάζοντας πράγματα όπως η ανακύκλωση και τα μηδενικά απόβλητα στην ατζέντα του σχολείου. Είναι ένα έργο όπου η ευαισθησία προς το περιβάλλον, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση αυξάνεται και οι συμμετέχοντες στο έργο μετατρέπουν τα σχολεία τους σε έναν καθαρό χώρο διαβίωσης.
Το έργο e-Twinning με τίτλο «The Fun in My Saddlebag»-2023-2024 γραμμένο για παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, ξεκίνησε να υλοποιείται με συνεργάτες εκπαιδευτικούς από τη χώρα μας και διάφορες χώρες όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ράσσιου Ελευθερία, Πετρούλα Χατζή, Αθηνά Διαμαντή και η ΣΤ΄τάξη του Σχολείου.
Το έργο δημιουργήθηκε για να διδάξει στους μαθητές μας παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια που αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας και να απομακρυνθούν από τα εικονικά και να παίξουν παιχνίδια που απαιτούν σωματική δραστηριότητα. Αυτό το έργο στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι μαθητές μας θα μείνουν μακριά από τις βλαβερές συνήθειες και τις αρνητικές επιπτώσεις της σημερινής τεχνολογίας, ενσωματώνοντας την κουλτούρα του παιχνιδιού στη ζωή τους. Συμμετείχαν 14 εκπαιδευτικοί και 65 μαθητές από τρεις χώρες: Ελλάδα, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.
Το eTwinning προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εφαρμογή καινοτομιών και δημιουργικής μάθησης στην διδακτική πράξη μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει. Οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές που συμμετέχουν επωφελούνται από τη συνεργασία που έχουν με τα σχολεία των άλλων χωρών, βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και το μάθημα αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση. Οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δημιούργησαν ένα πλήθος ψηφιακών προϊόντων, χρησιμοποιώντας ποικιλία ψηφιακών εργαλείων.
Και τα δύο έργα βραβεύτηκαν με την Εθνική και Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας αξιολογεί το έργο όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετέχουν σε ένα έργο e-Twinning. Τα έργα στα οποία απονέμεται η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας είναι εκείνα με την υψηλότερη κατάταξη μεταξύ εκείνων που έλαβαν την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν παραδείγματα επιτυχημένης ευρωπαϊκής συνεργασίας. Αυτή η ετικέτα υπογραμμίζει την αριστεία της εργασίας που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές και τη συνεργασία των καθηγητών στο έργο, παρέχοντας αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν στην πετυχημένη υλοποίηση του έργου!













