Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Το καλικαντζαράκι που νίκησε τον φόβο»

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών φιλοξένησε την κυρία Βασιλική Ν. Γκάσταρη και το πρώτο συγγραφικό της εγχείρημα με τον τίτλο « Το καλικαντζαράκι που νίκησε τον φόβο». Ένα ευφάνταστο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από τις εκδόσεις Οσελότος σε εικονογράφηση της κυρίας Δήμητρας Παπαδημητρίου.
Το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης μας κατακλύστηκε από παιδιά και τους γονείς τους, που τα συνόδευαν. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος! Αρχικά η προϊσταμένη καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παριστάμενους και την συγγραφέα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στους στόχους της βιβλιοθήκης και στις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το προσεχές διάστημα.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος της πόλης μας, ο κύριος Κυριάκος Ταταρίδης, που αναφέρθηκε στο έργο της συγγραφέως και στην φιλική σχέση που τους συνδέει για χρόνια.
Κατόπιν, η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Καραμπερίδου παρουσίασε την συγγραφέα στο κοινό και επικεντρώθηκε στα βαθύτερα νοήματα του βιβλίου. Ενός βιβλίου που μιλά με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο στα παιδιά για το ταξίδι της ζωής που ο καθένας από εμάς καλείται να πραγματοποιήσει, για να φτάσει στη δική του «Ιθάκη». Στο ξεκίνημα αυτού του ταξιδιού έχουμε όνειρα και ελπίδες μα ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις και ο φόβος λειτουργεί ανασταλτικά στην επίτευξη των στόχων μας. Ο ήρωας όμως του βιβλίου μας δεν το έβαλε κάτω…
Συγκινημένη με χαμόγελο και καλή διάθεση ακολούθησε η συγγραφέας του βιβλίου. Στη μεστή και περιεκτική της ομιλία ξεδίπλωσε ενώπιων μας τις σκέψεις και τα συναισθήματα που την οδήγησαν στη σύλληψη της κεντρικής ιδέας. Μας εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν στην επιλογή του κεντρικού ήρωα που είναι ένα καλικαντζαράκι. Δηλαδή, μια φιγούρα της λαϊκής μας παράδοσης που είναι συνυφασμένη με την πονηριά και τη σκανδαλιά. Πηγαίνει όμως ενάντια στο πεπρωμένο του καταβάλλοντας προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων του.
Αναφέρθηκε και στα μηνύματα του βιβλίου της. Το βασικό μήνυμα είναι πως μπορούμε να γίνουμε αυτό που επιθυμούμε και έχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας να μην πτοούμαστε. Ανεξάρτητα από τις δυσχέρειες να συνεχίζουμε για την επίτευξη όλων όσων επιθυμούμε! Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας και είναι σημαντικό να μην επηρεαζόμαστε από αυτά που μας λένε οι γύρω μας ή τους φόβους που προσπαθούν να μας μεταδώσουν.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα δευτερεύοντα μηνύματα, όπως είναι η δύναμη της φιλίας, της συνεργασίας, της ομαδικότητας που κι αυτή με τη σειρά της συμβάλλει στην πραγματοποίηση στόχων. Στο τέλος της ομιλίας της συνομίλησε με τα παιδιά κι αλληλεπίδρασε μαζί τους.
Ακολούθησε δράση με την κατασκευή μιας φιγούρας βασισμένης στον ήρωα του παραμυθιού. Οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και έδωσαν μορφή στον Αγέρωχο, καθώς αυτό είναι το όνομα του. Σε αυτή τη δράση πολύτιμη ήταν η συνδρομή της κυρίας Βασιλικής Ευταξία που εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα και καθοδήγησε μικρούς και μεγάλους για την κατασκευή της. Μοιράστηκαν ζωγραφιές και σελιδοδείκτες. Η συγγραφέας δώρισε στα παιδιά από ένα μολύβι για να εκφράζουν γραπτώς τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Ήταν ένα υπέροχο απόγευμα που μας γέμισε χαρά και συγκίνηση. Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τίμησαν την συγγραφέα με την παρουσία τους, καθώς και τον Δήμαρχο κ. Κυριάκο Ταταρίδη και τους Αντιδημάρχους κ. Ρήγα Σκόδρα και κ. Χρήστο Χαντέ.
Ευχόμαστε το βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο!
Οργάνωση εκδήλωσης: Θεολογία Ταρλατζή Ευαγγελία Καραμπερίδου, Ελευθερία Ράσσιου, Χρήστος Λέτσιος

Δείτε ακόμα