Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ο σεισμός της 13ης Μαΐου 1995 στα Γρεβενά και την Κοζάνη (φωτογραφίες – video)

13 Μαίου 1995 (2 μέρες πριν τον εορτασμό του Αγίου Αχιλλείου, προστάτη της πόλης των Γρεβενών) Ημέρα Σάββατο 11.47 π.μ.

Μια πρωτοφανή για την περιοχή σεισμική δόνηση 6, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τους κατοίκους των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης. ( Η περιοχή μέχρι τότε χαρακτηριζόταν από χαμηλή σεισμικότητα, ο μόνος γνωστός ιστορικός σεισμός έγινε στην ευρύτερη περιοχή το Φεβρουάριο του 896 μ.X μεγέθους 6,0 της κλίμακας ρίχτερ).

Το εφιαλτικό τοπίο που δημιουργείται συμπληρώνεται από τις χιλιάδες των μετασεισμών που ακολουθούν και προκαλεί τεράστιες υλικές καταστροφές, ευτυχώς όμως κανένα ανθρώπινο θύμα.

Τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, μιας και ο σεισμός μας βρήκε έξω από τα σπίτια μας αφού εκδηλώθηκε προσεισμική δόνηση 4 λεπτά πριν τον κύριο σεισμό (Μ=4,5)
Τραυματίστηκαν μόνο 12 άνθρωποι. Η ίδια τύχη όμως δεν συνόδευσε και τις κατοικίες. Στον Νομό Γρεβενών κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 2523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς.
Οι άστεγοι των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης ξεπέρασαν τις 10.000.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,5) εκδηλώθηκε στις 17 Ιουλίου 1995
Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά, τα ημερήσια δελτία καιρού όλων των καναλιών (Mega, Ant1 κ.λ.π.) εκτός από τον καιρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν και την πρόγνωση του καιρού για τις περιοχές Γρεβενών και Κοζάνης, προφανώς λόγω των κατοίκων που ζούσαν σε καταυλισμούς σεισμοπαθών.