Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: 1Η ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Ο Δήμος Γρεβενών σας προσκαλεί στην “1η Γιορτή Περδίκας” την Κυριακή των Βαΐων και ώρα 11:00 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία Γρεβενών.

Ένα “σταυροδρόμι” όπου η λαογραφία και η παράδοση συναντούν τη συμμετοχική δράση και τη δημιουργικότητα.

Ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήρι, όπου τα μέλη και οι φίλοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών, θα αναβιώσουν, με τη συμμετοχή όλων, ένα σπουδαίο έθιμο του τόπου μας, τις “Πασχαλινές Περδίκες”.

Οι “Περδίκες”, τα μοναδικά “κεντημένα” πασχαλινά αυγά των Γρεβενών, αποτελούν μικρά έργα τέχνης της λαϊκής μας παράδοσης. Η τεχνική και τα σχέδια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Μας δένουν με τον τόπο και την ταυτότητα μας που πρέπει να διατηρήσουμε και να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά, τα οποία στη συνέχεια βάφονται κόκκινα.

Η διαδικασία κατά την παράδοση ξεκινά από το βράδυ της Μ. Τετάρτης με τη ζωγραφική των αυγών και ολοκληρώνεται την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο.

Τα σχέδια, που αντλούν έμπνευση από τη φύση, είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά, ακόμη και ευχές, όπου η κάθε νοικοκυρά αποτυπώνει με μεράκι από μνήμης πάνω στα αυγά.

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το λεγόμενο κονδύλι, μία αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Στον κόμπο της κληματσίδας ή στο ξύλο ανοίγεται μία τρύπα μέσα στην οποία προσαρμόζεται ένα μικρό μεταλλικό χωνί.

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους, λοιπόν – μέσω της βιωματικής προσέγγισης – να γνωρίσουμε τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στα Γρεβενά μας και να αντιλήφθηκαν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής παράδοσης.

Δείτε ακόμα