Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Απάντηση στις φαιδρότητες του ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

Σας τους επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς»: Απάντηση στις φαιδρότητες του ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών σχετικά με την Έρευνα και την Καινοτομία

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών με το δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα, 12/9/2015 επιχειρεί να καλύψει τις αρνητικές επιπτώσεις της κυβέρνησής στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, μέσα σε αυτό το 7 μηνο, υβρίζοντας ουσιαστικά τον υπ. Βουλευτή και Τομεάρχη Έρευνας και Καινοτομίας της ΝΔ και λέγοντας για μια ακόμα φορά ψέματα, μήπως και διασώσει την πτώση των ποσοστών του, τόσο στα Γρεβενά, όσο και σε όλη την επικράτεια. Εάν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για την Έρευνα και την Καινοτομία θα μπορούσε να το κάνει σε κεντρικό επίπεδο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών μάλλον έχει τρομακτική άγνοια των πραγματικών περιστατικών.

 

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε πολιτική με αρνητικές και αντιπαραγωγικές επιπτώσεις στον συγκεκριμένο τομέα είναι δεδομένο και η συντριπτική πλειοψηφία στο χώρο των ερευνητικών κέντρων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας το καταμαρτυρά.

 

Για να μαθαίνουν οι πολίτες την αλήθεια, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βάλθηκε να καταστρέψει την έρευνα στη χώρα, αφού στο πολυνομοσχέδιο Μπαλτά, που τέθηκε σε διαβούλευση και ήρθε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής,  αλλά που ευτυχώς, ωστόσο, δεν πρόλαβε να ψηφιστεί, επιχειρήθηκε επιστροφή στο παρελθόν και στη δεκαετία του ’80. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συνειδητά να ξηλώσει από τον Νομό για την  έρευνα (4310/2014) τις διατάξεις που διασφαλίζουν:

 

  • {(αρ. 17 Πολυνομοσχεδίου καταργεί τις περιπτώσεις του αρ. 4 παρ. 1 γ), η), ιβ), ιγ) και την παρ. 2 του υπάρχοντος Νόμου} δηλαδή καταργεί:

 

την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών

 

την αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας και διαδραστικότητας της ροής της γνώσης καθώς και της στήριξης των επενδύσεων σε συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας

 

την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων για τη βελτίωση του τρόπου διακίνησης των επιστημονικών πληροφοριών και της πρόσβασής τους σε αυτές

 

την διαχείριση των πόρων που διατίθενται για την Έρευνα με αξιολόγηση των δομών και των διαχειριστικών αρχών χρηματοδότησης

 

την διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών και των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

 

καθώς και τη συμμόρφωση με τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης

 

  • Επιπλέον επιχειρήθηκε η αποδυνάμωση της ΓΓΕΤ και ο παραγκωνισμός της από τον χώρο της Έρευνας (αρ. 19)

 

  • Καταλύθηκε η Δημοκρατικότητα του Σχεδίου Δράσης για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, το οποίο ενώ ψηφίζεται με Νόμο από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να το αφήσει απλά στη έγκριση του εκάστοτε Αναπλ. Υπουργού (αρ. 18)

 

  • Διώχθηκαν οι ιδέες και οι πολιτικές για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και η προσαρμογή της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές ερευνητικό περιβάλλον (αρ.20)

 

  • Προτάθηκε να καταργηθεί ο θεσμός του Επιστημονικού Συνδέσμου, ο οποίος είναι από τους πλέον διαδεδομένους θεσμούς διεθνώς σε κάθε χώρα και σε κάθε κράτος, που επιθυμεί τη σύνδεση των δημοσίων πολιτικών με την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία και την διασύνδεση και αλληλεξάρτησή τους με την ανάπτυξη (αρ.21)

 

  • Ανεστάλη η λειτουργία στρατηγικών ερευνητικών φορέων και κέντρων έως τις 31-12-2015, δίχως να διασφαλίζεται η περάτωσή της ίδρυσης τους:

 

Ερευνητικό κέντρο Δυτικής Ελλάδας

 

Ερευνητικού Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Καραθεοδωρή

 

Κέντρο Έρευνας και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Κεντρικής Ελλάδας

 

Ινστιτούτο  Οπτικής και όρασης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης

 

Ινστιτούτο τουριστικών ερευνών με έδρα τη Ρόδο.

 

  • Στα ερευνητικά κέντρα θέλησαν να καταστούν ανέλεγκτα τα συμβούλια και να μην συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΓΓΕΤ αλλά άτομα διορισμένα από τον Αν. υπουργό (αρ. 26)

 

  • Επίσης, επιχείρησαν να αποκόψουν την συμμετοχή ιδιωτικών ερευνητικών φορέων από την Έρευνα και τη σύμπραξή τους με φορείς του δημοσίου, κάτι που ισχύει παντού στο Δυτικό Κόσμο και θέλησαν να καταργήσουν την αξιολόγηση των φορέων για τη χρηματοδότησή τους (αρ. 31)

 

  • Τέλος με το άρθρο 42 του πολυνομοσχεδίου Μπαλτά επιχείρησαν να διατηρήσουν δύο επιτελικές δομές ΕΣΠΑ, αντί για μία,σύμφωνα με την Οδηγία 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012)

 

Εάν μετά από όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών κάνει λόγο για ψέματα από πλευράς του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας της ΝΔ και του ίδιου του Τομεάρχη, Τιμολέοντα Κοψαχείλη, που η προσφορά του είναι αδιαμφισβήτητη στα Γρεβενά, μάλλον πρόκειται για επιχείρηση συκοφάντησης και λάσπης προς τον ίδιο τον υπ. Βουλευτή. Εάν το δούμε καλοπροαίρετα ωστόσο, και δεν υπάρχει πρόθεση λάσπης και συκοφαντίας ενόψει των εκλογών, μάλλον οι ιθύνοντες και συντάκτες του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και προφανώς έχουν παντελή άγνοια για το τι έκανε η κυβέρνησή τους αυτούς τους 7 μήνες της «δημιουργικής ασάφειας».