Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ενημέρωση για την Τεχνολογία 3D TerrestrialLaserScanner

Συνάντηση Τιμολέοντα Κοψαχείλη, Τομεάρχη Έρευνας και Καινοτομίας της ΝΔ, με τον Καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ και Διευθυντή….

του Εργαστηρίου Μορφολογίας – Ρυθμολογίας, κ. Νικόλαο Λιανό.

Τεχνολογία 3D TerrestrialLaserScannerγια πολιτισμικές και τουριστικές υποδομές και για την αναδόμηση όλων των διατηρητέων κτηρίων στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος αξιοποίησης των σχολαζουσών κληρονομιών

Συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον Καθηγητή του ΔΠΘ, κ. Νικόλαο Λιανό, είχε σήμερα ο Τιμολέων Κοψαχείλης. Ο κ. Λιανός, ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Μορφολογίας – Ρυθμολογίας του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ, παρουσίασε στον βουλευτή την τεχνολογία 3DTerrestrialLaser την οποία έχει αξιοποιήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Εργαστήριο Μορφολογίας –Ρυθμολογίας, με επικεφαλής τον κ. Λιανό, σε μία σειρά από μοναδικές μελέτες όπως στο Μεταλλευτικό συγκρότημα Θάσου στην περιοχή Λιμενάρια (https://www.youtube.com/embed/nGxkJgdleu0)  στις Μυκήνες καθώς και στην Νοτιοανατολική Τουρκία στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ (https://www.youtube.com/embed/nGxkJgdleu0) κατά μήκος των βυζαντινών μνημείων –τειχών που βρίσκονται στην περιοχή από τον 7ο αιώνα μ.χ.

Ο κ. Λιανός τόνισε ότι  η διαδικασία αυτή αλλάζει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της μεθοδολογίας της καταγραφής, αποτύπωσης και απεικόνισης. Η μέχρι τώρα πρακτική ήταν από την δισδιάστατη σχεδίαση (κατόψεις, όψεις, τομές), στο πέρασμα στην τρισδιάστατη απεικόνιση διαμέσου της αξονομετρίας ή της προοπτικής. Αντίθετα, με τη χρήση του 3Dσαρωτή, πρώτο παράγωγο είναι πλέον το μοντέλο, δηλ. η ψηφιακή απεικόνιση κάθε αντικειμένου στο χώρο και όχι στο επίπεδο. Από την τομή του μοντέλου με κάθετα ή οριζόντια επίπεδα σε διάφορα επιθυμητά σημεία, δίνεται η δυνατότητα να εξαχθούν οι γνωστές κατόψεις, όψεις και τομές του αντικειμένου. Η χρήση των LaserScanner καθίσταται καθοριστική για την τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη και η κάθε γενιά έχει την ευθύνη της διατήρησης της προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Εκτός από τις γνωστές μεθόδους τεκμηρίωσης, όπως οι τριπλευρισμοί και η ταχυμετρία, η 3D επίγεια σάρωση με λέιζερ αποτελεί μια σύγχρονη και πρωτοποριακή μέθοδο, λόγω της πληρότητας, της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας των δεδομένων, που παράγονται. Η ψηφιακή τεκμηρίωση των ιστορικών μνημείων με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών 3D 10 μέτρησης, εξελίσσεται σ’ ένα δυναμικό και αποτελεσματικό εργαλείο αποτύπωσης της εποχής μας.

OΒουλευτής Γρεβενών δήλωσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική εφαρμογή θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την Πολιτεία ως προς την διαχείριση μνημείων, παραδοσιακών υποδομών αλλά και σύγχρονων έργων που χρειάζονται επισκευές και αναστήλωση. Επιπλέον, συνεχάρη τον Καθηγητή για το έργο του και υποστήριξε ότι αυτό το μοναδικό και αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό πρέπει η Ελλάδα να το αξιοποιήσει.  Πρόσθεσε τέλος ότι οι δυνατότητες που παρέχει αυτή η τεχνολογία και μάλιστα πολλές φορές χωρίς κόστος, μπορεί να αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» ως προς την υλοποίηση της πρότασης, που κατέθεσε προσφάτως στη Βουλή, σχετικά με την αξιοποίηση των 40.000 και πλέον σχολαζουσών κληρονομιών προς όφελος της εθνικής οικονομίας και συμφώνησαν από κοινού την επικοινωνία του έργου του Καθηγητή στην ελληνική κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές της χώρας.