Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», σε συνεργασία με τους Δήμους Γρεβενών και Δεσκάτης καθώς και με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Γρεβενών, διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και αρχαιολογικές περιηγήσεις στα βυζαντινά/μεταβυζαντινά μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Δεσκάτης, ενώ οι περιηγήσεις θα γίνουν με λεωφορεία των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης με τη συνοδεία των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Γρεβενών Σοφίας Δημάκη και Ζωής Λόλα.

 

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δήμος Δεσκάτης

Παρασκευή 5 Ιουνίου, ώρα 10.00 π.μ.

Για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Δεσκάτης περιήγηση και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ιεράς Μονής Τορνικίου. Προβολή παρουσίασης.

Σάββατο 6 Ιουνίου, ώρα 10.00

Η συγκέντρωση και επιβίβαση στο λεωφορείο θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς.

Περιήγηση και ξενάγηση στα σημαντικά βυζαντινά/μεταβυζαντινά μνημεία του Δήμου Δεσκάτης στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής λίμνης του φράγματος του Ιλαρίωνα.

Θα καλυφθεί η εξής διαδρομή: Φρουριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Ζάβορδας(16ος αι.), Ασκηταριό του Οσίου Νικάνορα, η Ιερά Μονή Τορνικίου με το μοναδικό στην Ελλάδα διώροφο καθολικό (14ος αι. ) και εξαιρετικές τοιχογραφίες, το φρουριακό συγκρότημα της Μονής της Ευαγγελίστριας της Βουνάσας (11ος-18ος αι.)

σε υψόμετρο 1500μ. και ο κατάγραφος Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Γήλοφο (19ος αι.).

Δήμος Γρεβενών

Κυριακή 7 Ιουνίου, ώρα 10.30 π.μ.

Η συγκέντρωση και επιβίβαση στο λεωφορείο θα πραγματοποιηθεί στο ρολόι της πλατείας Λαχαναγοράς στα Γρεβενά.

Περιήγηση και ξενάγηση στα πετρογέφυρα του Δήμου Γρεβενών: Γεφύρι Σπανού, Γεφύρι Σταυροποτάμου, Γεφύρι Αζίζ Αγά, Γεφύρι Πορτίτσας, τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 19ο αιώνα και βρίσκονται στα πιο μαγευτικά τοπία της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2461025903 (υπεύθ.: Ζ. Λόλα, Π. Πλιάτσιου)

e-mail: efagre@culture.gr