Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ασφαλής χρήση, κίνδυνοι και εξάρτηση από το διαδίκτυο. Ο ρόλος του Σχολείου και των Γονέων.

Με  επιτυχία υλοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Σχολείου του Γυμνασίου και Λυκείου Καρπερού στο Δημοτικό κτίριο της Δ.Ε Χασίων Δήμου Δεσκάτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων Καρπερού, την Τρίτη 31/03/2015.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναγνώστου Ιωάννης, η Αντιδήμαρχος…

κ. Στάθη Σοφία, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων νομού Γρεβενών κ Θεοδωράκη Μαρία, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τζιόλας Νίκος και Τζιόλας Ιωάννης, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Οι εισηγητές και τα θέματα που αναπτύχτηκαν ήταν

  • «Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο και τρόποι αντιμετώπισης», Καλκάνης Θωμάς, Εκπαιδευτικός ΠΕ20
  • «Ο ρόλος του σχολείου και των Γονέων στην Πρόληψη της Διαδικτυακής Εξάρτησης», Ιορδανίδου Φάνη, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρου Πρόληψης Ν. Γρεβενών «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
  • «Ηλεκτρονικό bulling», Ντούσιου Αλεξάνδρα, Εκπαιδευτικός ΠΕ19,

Τονίστηκε ότι το Διαδίκτυο είναι επέκταση του πραγματικού κόσμου,  είναι ένα σύγχρονο εργαλείο, ένα αγαθό για όλους μας. Ο τρόπος χρήσης του είναι που εγκυμονεί κινδύνους.

Μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση δόθηκαν πληροφορίες και παραδείγματα που εξηγούν ότι: Ο στόχος μας δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε  το Διαδίκτυο. Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο τρόπος χρήσης του διαδικτύου είναι αυτός που καθορίζει τις συνέπειες δηλαδή  τα οφέλη όσο και τους κινδύνους που μπορεί να προσφέρει ή να προκαλέσει.  Όταν αναφέρουμε ασφαλή χρήση δεν εννοούμε μόνο τα φίλτρα προστασίας και τα προγράμματα που μπορούν να εγκαταστήσουν οι γονείς αλλά πολύ περισσότερο τη Παιδεία και την συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε όλοι μας.

Το διαδίκτυο προσφέρει στα παιδιά, τους νέους και τους γονείς απίθανες ευκαιρίες να ανακαλύπτουν, να συνδέονται και να δημιουργούν ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου ενέχει και κινδύνους. Πώς θα πρέπει να γονείς να ενισχύουν τα παιδιά τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους αυτούς; Πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν συνδεόμαστε στο Διαδίκτυο;

Προστατέψτε τον εαυτό σας στο διαδίκτυο

  • Να είστε επιφυλακτικοί όταν δίνετε προσωπικές σας πληροφορίες.
  • Να σκέφτεστε πάντοτε με ποιον μιλάτε και τι λέτε.
  • Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα αξιόπιστα και δεν είναι όλοι ειλικρινείς στο διαδίκτυο.
  • Να θυμάστε ότι οι νόμοι ισχύουν και στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος.
  • Να θυμάστε να ενδιαφέρεστε και για τους άλλους όπως και για τον εαυτό σας όταν είστε στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα για την ασφάλεια των πληροφοριών

 Το διαδίκτυο παρέχει ευκαιρίες άνευ προηγουμένου για ελεύθερη επικοινωνία, αλλά ενέχει και ευθύνες.

  • Να θυμάστε ότι όταν δημοσιεύετε πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν έχετε πλέον τη δυνατότητα να τις ελέγχετε και ενδέχεται να μην μπορέσετε ποτέ να διαγράψετε όλα τους τα αντίγραφα.
  • Φροντίστε ώστε να γνωρίζετε πάντοτε σε ποιον δίνετε πληροφορίες και να κατανοείτε για ποιον σκοπό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.
  • Να σκέφτεστε πριν δημοσιεύετε σε κάποια ιστοσελίδα τα προσωπικά σας στοιχεία αν δεν είστε βέβαιοι για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν;

 

 

ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δείτε ακόμα