Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

 – να χαρακτηριστεί ο Δήμος Γρεβενών μαρτυρικός

Σήμερα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος είναι η καλύτερη στιγμή νομίζω να απευθυνθώ στο Δήμο Γρεβενών, στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, αλλά και σε όλες τις Γρεβενιώτισσες και τους Γρεβενιώτες την παρακάτω σκέψη μου:

Πριν λίγες ημέρες με τους μαθητές της τάξης μου επισκέφτηκα…

τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Εκεί σε περίοπτη θέση είδα ένα χοντρό βιβλίο (καινούρια έκδοση) του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών,  στο οποίο υπάρχουν αναφορές για τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζί την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα. Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι για το νομό Γρεβενών δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά, αν και ο νομός μας υπέστη ίσως τις περισσότερες υλικές καταστροφές και είχε και πάρα πολλά θύματα από τη ναζιστική θηριωδία.  

Πέρυσι με την Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών είχαμε πραγματοποιήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για το θέμα αυτό (μπορείτε να τη δείτε εδώ: http://2dim-greven.gre.sch.gr/d%20taksi%202013%202.htm και εδώ μπορείτε  να δείτε ένα βίντεο: https://www.youtube.com/embed/o85s6K6499E&feature=youtube_gdata  ) και είχαμε ζητήσει από το Δήμο και την Αντιπεριφέρεια τα κάτωθι, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση.

 

Γι’ αυτό επανέρχομαι και απευθύνομαι για μια ακόμη φορά στο Δήμο Γρεβενών, στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών και σε κάθε Δημοτικό ή Περιφερειακό Σύμβουλο ξεχωριστά, ώστε να αναλάβουν  την πρωτοβουλία και να υλοποιήσουν τις προτάσεις των μαθητών μου ή έστω την πρόταση προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε να χαρακτηριστεί ο Δήμος Γρεβενών μαρτυρικός, με τη διαδικασία που προβλέπει η πολιτεία. 

Οι προτάσεις των μαθητών μου πολύ συνοπτικά ήταν:

 

1.  Να αναλάβουν πρωτοβουλία ο Δήμος Γρεβενών ή η Αντιπεριφέρεια Γρεβενών ώστε να χαρακτηριστεί ο νομός Γρεβενών ή ο Δήμος Γρεβενών μαρτυρικός και να ενταχθούν στο Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και Χωριών;

 

2. Να τοποθετηθεί αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα  με τα ονόματα των εκτελεσμένων  Γρεβενιωτών της περιόδου της κατοχής.

 

3. Οι τοπικές αρχές να απευθύνουν ένα αίτημα προς τις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, ώστε σε ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων και των θυσιών των Γρεβενιωτών ενάντια στις δυνάμεις του άξονα, να χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή – αναπαλαίωση του πέτρινου γεφυριού του Πασά.

 

Κλείνοντας θέλω  να απευθύνω ακόμα μια έκκληση για την προώθηση για την προώθηση όλων αυτών που προανέφερα γιατί εκτός των άλλων πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

 

 

Αργύρης Καραλιόλιος