Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Καταβολή οφειλών προς τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο κατέθεσαν ο Βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ.

Θέμα της ερώτησης: «η άμεση καταβολή οφειλών προς τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και η ομαλή χρηματοδότησή τους για το 2013 βάσει προϋπολογισμού»

Ερώτηση

 

Τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας είναι αποκεντρωμένες δομές …

πρωτογενούς πρόληψης, που καλούνται εν μέσω κοινωνικής κρίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ατόμων και ομάδων, με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα. Στην επαρχία μάλιστα, ελλείψει άλλων δομών ψυχοκοινωνικής υγείας, τείνουν να μετατραπούν σε κέντρα παροχής κάθε σχετικής υπηρεσίας. Στα αυξημένα αιτήματα που δέχονται οι δομές και καλούνται να καλύψουν, ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών.

 

Η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στην «Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» και, σύμφωνα με αυτήν, προέρχεται κατά 50% από το ΥΠΕΣ και κατά 50% από το ΥΥΚΑ.

 

Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι για το 2012 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράτυπα προβλέψει 4.000.000€ για τα 71 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση προβλέπεται ποσό 10.686.334€ (μείωση της τάξης του 62,5% περίπου). Αλλά και εξ αυτών ακόμη των 4.000.000€ έχουν αποδοθεί στις δομές μονάχα τα 1.500.000€, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012.

Από πλευράς Υπουργείου Υγείας η -εξίσου αυθαίρετη- περικοπή για το 2012 ανέρχεται σε ύψος 48,5% περίπου (εγγράφηκαν στον ΚΑΕ 2555 του ΥΥΚΑ 5.500.000€, αντί των 10.686.334€, που προβλέπονται από την ως άνω Προγραμματική Σύμβαση). Αν και τα -περικομμένα έστω- χρήματα του Υπουργείου Υγείας καταβάλλονται ανά μήνα στον ΟΚΑΝΑ με τελικούς αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης, ωστόσο εκείθεν δεν κατανέμονται ολόκληρα τα ποσά, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αδιάθετοι πόροι με αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης. Η απόδοση αυτών των χρημάτων θα προσέφερε μια ανακούφιση στις δομές, εκ των οποίων άλλες έχουν μηδενικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ άλλες φτάνουν στο σημείο αυτό εντός του επόμενου διμήνου. Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επικαλείται διάφορες δικαιολογίες για αυτό, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ωστόσο το γεγονός είναι ότι υπάρχουν ήδη σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι.

 

Θεωρούμε πως τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν να είναι βιώσιμα και μάλιστα να αναπτυχθούν, αρκεί να τηρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, να χρηματοδοτηθούν με τα ποσά των 21.372.668€ για το 2012 και των 23.054.481€ για το 2013, που προβλέπονται από την Προγραμματική Σύμβαση και να επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημά τους, αρχής γενομένης με την καταβολή της χρηματοδότησης του ΥΥΚΑ χωρίς την διαμεσολάβηση του ΟΚΑΝΑ και βάσει των προϋπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Θα καταβάλλετε στον ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας όλα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση ποσά για το 2012 και το 2013, δηλαδή 10.686.334€ και 11.527.240,5€, αντιστοίχως;

– Θα φροντίσετε αρμοδίως ώστε άμεσα να καταβάλλει τις οφειλές του ο ΟΚΑΝΑ και θα προχωρήσετε σε χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης βάσει των προϋπολογισμών τους από πλευράς ΥΥΚΑ ή θα αφήσετε Κέντρα Πρόληψης να κλείσουν;

 

 

Γραφείο Τύπου

Βουλευτή Γρεβενών

Τιμολέοντα Κοψαχείλη