Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Τα Γρεβενά στους 13 δήμους για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;

Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπου και θα ανακοινωθούν όλα τα κριτήρια και η διαδικασία ώστε να πάρει κάποιος το επίδομα. Το νέο μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει ως στόχο να βοηθηθούν οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και σύμφωνα με…

τις τελευταίες πληροφορίες του greveniotis.gr ο δήμος Γρεβενών ενδεχομένως να είναι ένας από αυτούς.

Το επίδομα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.

Οι δήμοι που θα επιλεγούν θα προέρχονται τόσο από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όσο και από αγροτικές, ορεινές, αλλά και νησιώτικες περιοχές. Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, χρήση του συγκεκριμένου επιδόματος θα κάνουν περίπου 20.000 πολίτες.

Οι δήμοι που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό πληθυσμό που φτάνει έως και τα 300.000 άτομα. Συνεπώς, στόχος είναι να δοθεί το επίδομα αυτό σε περίπου 6-7% του πληθυσμού.

 

Η υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προβλέπει ότι:

  • Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μένουν μόνιμα στους δήμους τα τελευταία 2 χρόνια
  • Όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200€ το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά.
  • προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας (πχ. ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί θα παίρνει 450€ το μήνα)
  • Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Το ανώτατο ποσό περιλαμβάνει:

  • τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 € ανα μήνα για κάθε “ωφελούμενη” μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100€ για κάθε ενήλικα και 50 € για κάθε ανήλικο.
  • Μεμονωμένο άτομο χωρίς άλλα εισοδήματα θα παίρνει 200€ το μήνα.
  • Σε περίπτωση 4μελούς οικογένειας με 2 ανήλικα παιδιά το ποσό πάει στα 400€ το μήνα (4.800€ το χρόνο).
  •  Για 4 μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό ανέρχεται στα 5.400€ το χρόνο (αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα παίρνει 300€ το μήνα.
  • Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου και η ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου