Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Έντονη ανησυχία για τον καταρροϊκό πυρετό και στα Γρεβενά

Ύποπτα κρούσματα για καταρροϊκό πυρετό καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες του greveniotis.gr. και στην περιοχή των Γρεβενών.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το θέμα, ενώ κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Γρεβενών προχώρησε σε αιμοληψίες σε ζώα των οποίων τα δείγματα θα σταλούν στην Αθήνα για εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να …

αποδειχθεί εάν είναι θετικά στην νόσο, γεγονός που θα υποχρεώσει τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των βοοειδών και αιγοπροβάτων η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με τα κουνούπια. Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.
Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).
Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια.

Να επισημάνουμε  ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.