Γρεβενά και Αυλώνα ενώνουν δυνάμεις
Κάποτε οι παραδοσιακές τέχνες κρατούσαν ζωντανές πολλές περιοχές της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας εισόδημα και φήμη για τους τεχνίτες κάθε τόπου.
Η Καστοριά έγινε γνωστή για τα λαχταριστά λουκούμια της και την κατασκευή μαχαιριών από ατσάλι, το Άργος Ορεστικό για την βελεντζοποιία και την ταπητουργία, η Ήπειρος για τους τεχνίτες της πέτρας και την αργυροχρυσοχοϊα, η Μυτιλήνη για τις κούκλες με τοπικές ενδυμασίες, η Κρήτη για τα κεραμικά της, το Μέτσοβο…
για τις κάπες των βοσκών και το Σουφλί για τα μεταξωτά του.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σήμερα που η μαζική παραγωγή προϊόντων έχει επικρατήσει και αναδεικνύεται στην παγκόσμια αγορά η ανάγκη για χειροποίητα και ποιοτικότερα προϊόντα, οι παραδοσιακές τέχνες επανέρχονται στο προσκήνιο προσφέροντας διέξοδο απασχόλησης σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα.
Τις διεξόδους αυτές μελετούν οι περιοχές των Γρεβενών από την Ελλάδα και της Αυλώνας από την Αλβανία στο πλαίσιο του διασυνοριακού ευρωπαϊκού προγράμματος (Social Net) και σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησης για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους άνω των 45 ετών, μακροχρόνια ανέργους ή γυναίκες) αλλά και ανθρώπους που επέστρεψαν στην ύπαιθρο από τα αστικά κέντρα αναζητώντας δυνατότητες επιχειρηματικότητας.
“Ήδη στην Αλβανία λειτουργούν συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις στον τομέα της χειροτεχνίας, των υφαντών, των ξυλόγλυπτων, της ραπτικής, του πλεξίματος, των έργων τέχνης από πέτρα. Εκεί, άλλωστε, η νομοθεσία διευκολύνει την δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και δεν συναντά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ελλάδα άτομα που ενδιαφέρονται να συναντηθούν για να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν μια τέτοια επιχείρηση” εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η υπεύθυνη διακρατικών προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Γρεβενών ΑΕ ΟΤΑ, Χρυσούλα Κριθαριώτη.
Eπισημαίνει δε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας των Γρεβενών και της Αυλώνας ήδη έγινε μια χαρτογράφηση των κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων που λειτουργούν και στις δύο περιοχές και των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολούνται τα μέλη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Επιπλέον δημιουργήθηκε στα Γρεβενά μια θερμοκοιτίδα κοινωνικών υπηρεσιών η οποία θα παρέχει πληροφόρηση, δικτύωση, τεχνογνωσία και υποστήριξη σε όσους επιθυμούν να αναλάβουν σχετική δράση.
Το επόμενο στάδιο είναι η συγκέντρωση ιδεών και προτάσεων για τον ακριβή προσανατολισμό των δράσεων αυτών, κάτι που ξεκίνησε την Παρασκευή σε σεμινάριο που πραγματοποιείται στα Γρεβενά στο πλαίσιο του Social Net.
Επιπλέον διερευνάται η στήριξη που θα μπορούσε να έχει το όλο εγχείρημα από δημόσιους φορείς όπως οι δήμοι, οι οποίοι, κατά την κ. Κριθαριώτη, “μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα παρέχουν υπηρεσίες σε μια ποικιλία τομέων, από την καθαριότητα και τον αθλητισμό μέχρι και το κέτερινγκ”.
Άλλωστε κάτι τέτοιο, όπως λέει, δεν έχει καμία σχέση με προσπάθειες ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων, καθώς η νομοθεσία ορίζει με σαφήνεια ότι στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να απασχολούνται σε κάποιο ποσοστό, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αριθμό των ενδιαφερομένων, με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 850 άτομα.