Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Λύση στο ζήτημα της παραχώρησης οικοπέδων στους ακτήμονες της ΠΕ Γρεβενών

Ρύθμιση ανάσα στα κόκκινα δάνεια των αγροτών

 

Οριστική λύση δόθηκε στο ζήτημα της παραχώρησης οικοπέδων σε ακτήμονες, σε εφαρμογή του Π/Δ 24/4/1985, για τις οποίες δεν είχαν εκπληρωθεί οι όροι, που προβλέπονταν στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 2 όπως αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του αρ. 9 του ν. 3147/2003….

 

Συγκεκριμένα, μετά από αιτήματα κατοίκων της ΠΕ Γρεβενών και κατόπιν επανειλημμένων παρεμβάσεων του βουλευτή Γρεβενών κυρίου Κοψαχείλη Τιμολέοντα, ήδη από τον Σεπτέμβρη του  2013 προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δια υπομνημάτων ακόμη και συγκεκριμένων προτάσεων νομοτεχνικής  βελτίωσης,  επετεύχθη τελικώς ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη βουλή στις 29/1/14. Η ρύθμιση βρίσκεται στο άρθρο 37 παράγραφο 16 και μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: Ο ενδιαφερόμενος «διατηρεί την κυριότητα του οικοπέδου που δικαιώθηκε, καταργούμενου κάθε όρου και περιορισμού  του δικαιώματος κυριότητας, εφόσον καταβάλλει πρόστιμο ίσο με το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου». Το πρόστιμο καταβάλλεται σε δύο δόσεις, η πρώτη μέχρι 31/12/15 και η δεύτερη μέχρι 31/12/17.

Επίσης, προβλέπεται ότι «τα συμβόλαια αγοραπωλησίας και προσύμφωνα που συντάχθηκαν κατά παράβαση των όρων του προεδρικού διατάγματος θεωρούνται έγκυρα και ισχυρά».

Στο ίδιο σχέδιο νόμου επετεύχθη ρύθμιση που αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών φυσικών προσώπων προς την Αγροτική Τράπεζα. Οι παρεμβάσεις, οι ερωτήσεις, οι παραστάσεις στον αρμόδιο υπουργό καθώς και η σχετική τροπολογία που συνυπέγραψε μαζί με τριάντα βουλευτές, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή της από τον κύριο Υπουργό.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων καθορίζει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και περιορίζει το ύψος του συνόλου των καταβληθέντων ποσών στο 120% του αρχικού κεφαλαίου εφόσον τον σύνολο των πάσης φύσεως απαιτήσεων της Τράπεζας δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Περισσότερες λεπτομέρειες της ρύθμισης αναφέρονται στο σχέδιο νόμου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό κύριο Τσαυτάρη Αθανάσιο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν χιλιάδες πολίτες.

 

Κοψαχείλης Τιμολέων

Βουλευτής Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ