Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Από τα υψηλότερα ποσοστά αριστούχων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Γρεβενών

ΓΡΕΒΕΝΑ από τα υψηλότερα ποσοστά αριστούχων Στους 141.090 ανέρχονται οι άριστοι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Το πιο πάνω προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία για την αξιολόγηση στο γυμνάσιο δίνεται αριστείο προόδου στους μαθητές που έχουν βαθμό 18,5 και διαγωγή κοσμιωτάτη, ενώ στο λύκειο αριστείο δίνεται…

σε όσους έχουν επίσης διαγωγή κοσμιωτάτη και βαθμό 18.

Τα αριστεία προόδου δίνονται στους μαθητές συνήθως το μήνα Οκτώβριο ενώ εκτός από τα αριστεία δίνονται και βραβεία προόδου στον πρώτο μαθητή κάθε τάξεως ή τμήματος τάξεως εκάστου σχολείου που πέτυχε τουλάχιστον γενικό ετήσιο βαθμό «λίαν καλώς» και επέδειξαν διαγωγή «κοσμιωτάτην». Σε περίπτωση ισοβαθμίας απονέμεται και στους ισοβαθμήσαντες ισότιμο αντίστοιχο «Βραβείο Προόδου». Για το σχολικό έτος 2012-2013 βραβεία προόδου θα δοθούν σε 49.480 μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012-2013 ο συνολικός αριθμός των μαθητών σε γυμνάσια, ενιαία και επαγγελματικά λύκεια ανέρχονταν σε 687.784 μαθητές γεγονός που σημαίνει ότι 1 στους 5 μαθητές, ήτοι 20,5% είναι αριστούχοι. Ο μεγαλύτερος όγκος αριστούχων μαθητών, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται στην Αττική καθώς οι αριστούχοι ανέρχονται σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε 41.050 και ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 16.700 μαθητές.

Ωστόσο στην Αττική το ποσοστό των αριστούχων ανέρχεται σε 18,07% ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των αριστούχων στο συνολικό αριθμό των μαθητών φθάνει στο 21,1%. Οι θεσσαλοί μαθητές σημειώνουν υψηλές επιδόσεις στα σχολικά μαθήματα αφού τα ποσοστά των αριστούχων είναι πάνω από τον μέσο όρο και στου τέσσερις νομούς. Οι μαθητές των Τρικάλων αναδεικνύουν τα Τρίκαλα σε μια από τις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων καθώς ανέρχεται στο 31% ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό των αριστούχων σε Λάρισα με 27,7% και σε Καρδίτσα με ποσοστό αριστούχων 27,58%. Λίγο πιο πίσω από τους υπόλοιπους είναι οι μαθητές της Μαγνησίας που αριστεύουν σε ποσοστό 24,28%.

Από τους υπόλοιπους νομούς ξεχωρίζει το υψηλό ποσοστό αριστούχων που έχουν τα Γρεβενά καθώς αρίστευσε το 28,9% των μαθητών άλλα και οι μαθητές της Καστοριάς με 28,3%. Οι μαθητές της Κοζάνης επίσης εμφανίζουν από τα υψηλότερα ποσοστά αριστούχων καθώς το 31,76% κατάφερε να αριστεύσει.

Στον αντίποδα μαθητές που προέρχονται από τουριστικές περιοχές εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων ακόμα και από τον εθνικό μέσο όρο. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο το ποσοστό των αριστούχων φθάνει το 16,9% ενώ και στο Λασίθι το ποσοστό είναι λίγο πάνω από το 16% φθάνοντας το 16,2%. Φαίνεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις των εν λόγω νομών στον τομέα του τουρισμού και η πιθανή ενασχόληση πολλών οικογενειών με αυτόν λειτουργούν ως τροχοπέδη για την πορεία τους στο σχολείο.

Νομοί με υψηλά ποσοστά αριστούχων

Νομός

Ποσοστό αριστούχων

Κοζάνη

31.75%

Τρίκαλα

31%

Γρεβενά

28.9

Καστοριά

28.3%

Λάρισα

27.7%

Καρδίτσα

27.58%

Σημείωση: Για την εξαγωγή των ποσοστών χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

 

 

newsbeast.gr

Δείτε ακόμα