Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Α/θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Γρεβενών για την στήριξη των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται σε κινητοποίηση γιατί ο εμπαιγμός τους δεν έχει τέλος. Προβλήματα προέκυψαν με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της Προκήρυξης, η οποία θα έβαζε τέλος στην ομηρία των τελευταίων 15-20 χρόνων. Με τα αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες, 163 συνάδελφοι πετιούνται στην ανεργία. Όμως ήρθε ένα ακόμα χτύπημα. Tμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η ειδική εμπειρία δε θα έπρεπε να υφίσταται για τις θέσεις που λογίζονται στην προκήρυξη ως χωρίς εμπειρία, με αποτέλεσμα επιπλέον 1.100 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, τινάζοντας στον αέρα όλη την προκήρυξη.

Παράλληλα οι κυβερνώντες και όσοι στήριξαν τη λύση της προκήρυξης είναι τόσο απαράδεκτοι που δεν σκέφτονται καθόλου τον κόσμο που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν. Γνωρίζουν οι πάντες ότι στη μεγάλη πλειοψηφία είναι κόσμος ταλαιπωρημένος, ευάλωτος και σε πολλές περιπτώσεις με σημαντικά προβλήματα υγείας ακόμα και κινητικά. Αλήθεια που πήγαν τα μεγάλα λόγια όλων των κυβερνήσεων και των δημάρχων που μιλούσαν για μια υπηρεσία τομή; Που είναι όλοι αυτοί που έλεγαν ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτελεί κοινωνικό έργο; Κι αν είναι έτσι γιατί τόσα χρόνια κρατούν τους συναδέλφους σε ομηρία; Ειδικά οι Δήμαρχοι δεν έχουν βγάλει άχνα. Δεν λένε κουβέντα. Τόσα χρόνια τους εκμεταλλεύτηκαν, παίξανε διάφορα προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος τους και τώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις σαν απλοί θεατές.

Συναδέλφισες- Συνάδελφοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και αυτή η στρεβλή προκήρυξη ήταν αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι». Ενός προγράμματος που δεν καλύπτεται με την συγκεκριμένη προκήρυξη, καθώς πολλοί συνάδελφοι, στο μεσοδιάστημα παραιτήθηκαν λόγω της πολύμηνης απληρωσιάς, που ήταν συχνό φαινόμενο ή συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα οι θέσεις τους να μείνουν κενές και να μην προκηρυχθούν. Είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό. Γι’ αυτό είναι κάλπικη η αντιπαράθεση που κατευθύνεται με κριτήρια κοινωνικού αυτοματισμού και φέρνει σε αντιπαράθεση τους ήδη εργαζόμενους με τους συναδέλφους που δεν εργάζονται στο πρόγραμμα.

Ζητούμενο πρέπει να είναι η διεύρυνση του αριθμού των μόνιμων θέσεων, ώστε να λειτουργήσει με επάρκεια η υπηρεσία και όχι ο κανιβαλισμός μεταξύ των εργαζομένων και των υποψηφίων, που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των εκάστοτε κυβερνήσεων. Μάλιστα, η «Οδύσσεια» των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνει ένα μάθημα σε όσους προκρίνουν την προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση και για άλλες ομάδες μακροχρόνια εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενοι στα ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών και κοινωνικών δομών, ενάντια στην πάγια θέση που έχουμε για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού, καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, οι αντοχές τελείωσαν. Η μόνη λύση είναι η μαζική οργάνωση στα σωματεία και ο αγώνας, η αντεπίθεση. Δεν έχουμε αυταπάτες από κανέναν επίδοξο σωτήρα ότι θα μας σώσει, ότι κάποια άλλη κυβέρνηση ή υπουργός θα δώσει λύση. Τους ζήσαμε όλους αυτούς που έχουν μοναδική και μόνιμη αναφορά στην πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Από τη μία χτύπαγαν την πλάτη στους εργαζόμενους ότι δήθεν τους στηρίζουν και από την άλλη τους έσκαβαν το λάκκο, αφού καταψήφισαν την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου και ήταν απαίτηση 500 και πλέον σωματείων και ομοσπονδιών, η οποία όμως απορρίφθηκε από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση και πιο ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να δώσει λύση τώρα με νομοθετική ρύθμιση για να μην πεταχτούν έξω από την προκήρυξη οι εργαζόμενοι.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ), εκφράζουμε την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και δηλώνουμε πως θα δώσουμε τη μάχη για να μην γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου. Τώρα η κυβέρνηση να καταργήσει όλες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και να προχωρήσει στην μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ενωτικό αγώνα με επόμενο μπροστά μας κεντρικό σταθμό την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου που θα πρέπει να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά. Να ενώσουμε τη φωνή μας, τη δύναμη μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση για την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της.

Να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, πρόσληψη προσωπικού, μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, φθηνό ρεύμα και καύσιμα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δωρεάν υγεία – πρόνοια – παιδεία, ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                         Ο Γεν. Γραμματέας                               Ο Πρόεδρος

                   Νικόλαος Αθ. Μπαλοδήμος                   Βασίλειος Μ. Καραμήτρος

Δείτε ακόμα