Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΔΗΚΕΒΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Μία ακόμα συναρπαστική δράση με θέμα “Φωτεινές διαδρομές” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη Γρεβενών.
Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν για τους τρόπους επικοινωνίας σήμερα και παλιά. Να μάθουν να διαβάζουν έναν πίνακα διπλής εισόδου. Να εργαστούν ομαδικά και να διασκεδάσουν.
Η αρχαιολόγος Ζωή Λόλα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ξεκίνησε τη δράση διαβάζοντας ένα απόσπασμα του βιβλίου “Tο γράμμα του Ανδρέα” από το βιβλίο τα “Ψηλά βουνά”. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο που επικοινώνησαν οι ήρωες του βιβλίου μεταξύ τους.
Η εμψυχώτρια ρώτησε αν ήξεραν άλλους τρόπους επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν παλιά. Απάντησαν με το περιστέρι, με τα γράμματα, με τον τηλέγραφο, με σήματα καπνού, δημιουργώντας μια όμορφη συζήτηση η οποία έφτασε και στην αρχαία ιστορία.
Η Ζωή τους θύμισε ένα γεγονός από τον Τρωικό πόλεμο, όταν οι Έλληνες κατέκτησαν την Τροία ο Αγαμέμνονας έστειλε το μήνυμα της νίκης στην Κλυταιμνήστρα με τη φωτιά ανάβοντας τις φρυκτωρίες που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία. Με αυτό τον τρόπο το μήνυμα έφτασε σύντομα στις Μυκήνες και για να το κατανοήσουν καλύτερα είδαν και ψηφιακή απεικόνιση αυτού του γεγονότος.
Εξήγησε τι σημαίνει φρυκτωρία και ποια ήταν η δουλειά των φρυκτωρών. Επίσης, αναφέρθηκε και στον οπτικό τηλέγραφο των αρχαίων Ελλήνων με τον οποίο συνέθεταν ολόκληρες λέξεις με τη φωτιά και τις αποκωδικοποιούσαν.
Στη συνέχεια με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες τους “φρυκτωρούς” και η έκτη ομάδα ήταν οι “παλατιανοί” που θα λάμβαναν το μήνυμα. Τους έδωσε μια λέξη και μανταλάκια αντί για πυρσούς, που θα τα τοποθετούσαν σε ένα σκληρό χαρτόνι που έμοιαζε με τον πύργο των φρυκτωριών.
Η κάθε ομάδα μέσω ενός πίνακα με το ελληνικό αλφάβητο χωρισμένο σε στήλες και γραμμές σχημάτιζε με τα μανταλάκια πάνω στον χάρτινο πύργο της φρυκτωρίας τα γράμματα και με τη σειρά η μία ομάδα μετά την άλλη μετέφεραν το μήνυμα στους “παλατιανούς”.
Εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ με τον ευρηματικό τρόπο επικοινωνίας των αρχαίων και ζήτησαν από την εμψυχώτρια να τους δώσει και άλλες λέξεις να αποκρυπτογραφήσουν. Συνέκριναν τους παλιούς με τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και σχολίασαν τις διαφορές τους.
Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, απέκτησαν νέες εμπειρίες, επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με έναν πρωτόγνωρο και ξεχωριστό τρόπο.
Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών για τη δημιουργική συνεργασία και ιδιαίτερα την αρχαιολόγο Ζωή Λόλα για την πολύτιμη και σημαντική προσφορά της στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση.

Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή και Ευαγγελία Καραμπερίδου