Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΔΗΚΕΒΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Μία ακόμα επιτυχημένη και ξεχωριστή δράση πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών με θέμα: “Γευστικές διαδρομές”. Στόχος της δράσης ήταν να πειραματιστούν τα παιδιά με την παρασκευή γλυκισμάτων στη φύση,να δημιουργήσουν έναν αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο, να αναπτύξουν τις δεξιότητες της τεχνολογίας,της επιστήμης και της μηχανικής STEM.
Η διατροφολόγος Σοφία Μπάμπου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ξεκίνησε με την αφήγηση του αποσπάσματος«Καταστροφή στα κουλούρια του Φουντούλη» από το βιβλίο τα Ψηλά βουνά. Μόλις τελείωσε έκανε πολλές ερωτήσεις στα παιδιά. Εκείνα διατύπωσαν τις απόψεις τους για το θέμα. Για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άνθρωπος που ταξιδεύει και βρίσκεται στη φύση. Πώς θα ανάψει τη φωτιά, πώς θα μαγειρέψει τις πρώτες ύλες που θα βρει , με ποιους τρόπους θα τις προμηθευτεί. Οι απαντήσεις που έδωσαν με ενθουσιασμό ήταν εύστοχες και ευφάνταστες.
Η εμψυχώτρια στη συνέχεια τους ανακοίνωσε ότι θα κάνουν ένα πικ-νικ στον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης, φτιάχνοντας γλυκίσματα,δημιουργώντας τις δικές τους γευστικές διαδρομές. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε πρώτα να κατασκευάσουν έναν ηλιακό φούρνο με απλά υλικά όπου θα ζέσταιναν τα γλυκίσματα τους.
Η χαρά τους ήταν μεγάλη και άκουσαν με προσοχή τις οδηγίες για την κατασκευή του. Χωρίστηκαν σε ομάδες των δύο, τους μοιράστηκαν κουτιά ζαχαροπλαστείου,μαύρο χαρτί, αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη. Με πολλή όρεξη για συνεργασία και δεξιοτεχνία τελειοποίησαν τον φούρνο και τον τοποθέτησαν στον ήλιο για να ζεσταθεί.
Το επόμενο βήμα ήταν να τους μοιραστούν μπισκότα πάνω στα οποία τοποθέτησαν ζαχαρωτά και τα τοποθέτησαν στον ηλιακό φούρνο που είχε ήδη ζεσταθεί από τις καυτές ακτίνες του ήλιου. Μετά από αρκετή ώρα το έβγαλαν και συμπλήρωσαν ένα ακόμα μπισκότο φτιάχνοντας έτσι ένα σάντουιτς, που το στόλισαν με μαύρη και άσπρη σοκολάτα και χρωματιστή τρούφα. Έτσι, γεύτηκαν πανέμορφα και γευστικά γλυκίσματα φτιαγμένα από τα χεράκια τους.
Καταχάρηκαν και απόλαυσαν την εμπειρία της δράσης, μεταδίνοντας τη χαρά και τα χαμόγελά τους και σε μας.
Ευχαριστούμε θερμά την διατροφολόγο Σοφία Μπάμπου για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη προσφορά της στη δράση επιτυγχάνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Επίσης, ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό Δήμητρα Μπακόλα που βρέθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης και βοήθησε με πολλή όρεξη και μεράκι.
Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε ολόψυχα το ζαχαροπλαστείο Zoomserie για την διαρκή απλόχερη προσφορά του στα υλικά και στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στη δράση αυτή.
Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου.