Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Διαδρομές στα αστέρια

Στις 04/08/2022 οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης μας ακολούθησαν ακόμα μία δημιουργική διαδρομή με τον τίτλο «Διαδρομές στα αστέρια». Στόχος της δράσης μας αυτής ήταν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τους σχηματισμούς των αστερισμών, να κατανοήσουν από πού προήλθε η ονομασία τους, να αποκομίσουν μία σφαιρική εικόνα για τον αχανή κόσμο του διαστήματος και τέλος να κατασκευάσουν το δικό τους μοντέλο αστερισμού.
Συνοδοιπόρος των παιδιών σε αυτή τη διαδρομή στα αστέρια ήταν ο φυσικός, Συμεών Καραγιάννης. Με τις γνώσεις του, τη θετική του ενέργεια και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων κατόρθωσε να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του διαστήματος.
Αρχικά ο εμψυχωτής μας καλωσόρισε τους μικρούς μας φίλους και αφού έγιναν οι αναγκαίες συστάσεις, ακολούθησε συζήτηση, κατόπιν ερώτησης που έθεσε ο Συμεών, για τα φαινόμενα που μελετά η επιστήμη της Φυσικής. Η συζήτηση οδήγησε στο θέμα των αστερισμών!
Παρακολούθησαν μια προβολή σε σχέση με τους αστερισμούς και τους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, ενώ παράλληλα εκτυλισσόταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Μίλησαν για το σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό της Μεσοποταμίας που θεμελίωσε την επιστήμη της αστρονομίας, τη μυθολογία που αποτέλεσε την έμπνευση για την ονομασία των αστερισμών, για το γεγονός πως τα αστέρια ήταν μέσο προσανατολισμού των ταξιδιωτών περασμένων εποχών, τη διαφορά ανάμεσα στην επιστήμη της Αστρονομίας και την Αστρολογία, τη φωτορύπανση που δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό.
Επιπλέον, η συζήτηση στράφηκε γύρω από το Ηλιακό μας σύστημα, για τις θέσεις των πλανητών που το απαρτίζουν, τις κινήσεις τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πλανήτη, τα φεγγάρια που έχουν, τη βαρύτητα κ.α. Υπήρξαν φορές που τα παιδιά πραγματικά μας εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους σε σχέση με το διάστημα!
Στη συνέχεια, όμως περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη, γιατί οι μικροί μας φίλοι κλήθηκαν να γίνουν δημιουργοί των δικών τους αστερισμών! Με απλά υλικά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και χάρη στην επινοητικότητα των παιδιών «γεννήθηκαν» αστερισμοί με πρωτότυπες ονομασίες, όπως ο αστερισμός της μακαρονάδας, του φιόγκου, του αυγού, του αριθμού!
Ευχαριστούμε θερμά τον Συμεών Καραγιάννη που για ακόμα μία φορά στήριξε τις δράσεις της βιβλιοθήκης μας με τις γνώσεις του και την θαυμάσια επικοινωνία που ανέπτυξε με τα παιδιά. Με χιούμορ, αλλά και απλό λεξιλόγιο προσπάθησε να καταστήσει κατανοητό ένα περίπλοκο θέμα!

Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου