Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Γρεβενών για τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Άλλη μια χρονιά υποστελεχωμένη η καθαριότητα των σχολείων και σε ομηρία οι καθαρίστριες

Η παροιμία “τι’ χες Γιάννη, τι είχα πάντα”, ταιριάζει απόλυτα σχετικά με τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία.
Άλλη μια σχολική χρονιά θα αρχίσει με υποστελεχωμένη την καθαριότητα των σχολείων και σε ομηρία τις καθαρίστριες. Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γρεβενών αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόσληψη 43 καθαριστριών μειωμένου ωραρίου , 3ωρες, σε σύνολο 131 ωρών την εβδομάδα. Έτσι με 8 μόνιμες πλήρους ωραρίου και 43 μειωμένου πρέπει να καθαρίζονται περίπου 250 αίθουσες στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσθέτοντας σε αυτές γυμναστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων, κλιμακοστάσια, διαδρόμους ,αυλές σε 29 σχολικές μονάδες του δήμου, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι πολυθέσια.
Είναι πρακτικά αδύνατο να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται όλοι οι χώροι των σχολικών υποδομών ώστε να εξασφαλίζονται οι κανόνες υγιεινής, δεδομένης και της εξέλιξης της πανδημίας από καθαρίστριες που δεν καλύπτουν όλο το ωράριο και μάλιστα μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι στα Γρεβενά θα λειτουργούν 4 δημοτικά και 2 νηπιαγωγεία με διευρυμένο ολοήμερο ως τις 5.30 το απόγευμα.
Επίσης εδώ και 20 χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας των σχολικών καθαριστριών που προσλαμβάνονται για 9 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι, που έχουν γίνει «λάστιχο» για να προλαβαίνουν να καθαρίζουν, με τα ψίχουλα των 300 ευρώ. Η δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην αντεργατική πολιτική καταργώντας την πλήρη εργασία, με μόνιμη επωδό το κόστος!
Ως Λαϊκή Συσπείρωση επειδή δεν έχουμε εκλεγεί στην οικονομική επιτροπή για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, απαιτούμε από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση:
• Με τα παραπάνω δεδομένα δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Επιβάλλεται να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι τη λήξη, για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό συνεπάγεται καθαρίστριες με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι 3ωρες, που προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών
• Αποτίμηση σε χρήμα των οφειλόμενων ΜΑΠ και γάλακτος και απόδοσή τους από δω και πέρα σε είδος και στην ώρα τους.
• Μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές συνθήκες της πανδημίας. Η μισθοδοσία τους να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από “ιδίους πόρους”.
• Να αποδοθούν στους Δήμους τα παράνομα παρακρατηθέντα κονδύλια και να σταματήσει η υποχρηματοδότηση.
• Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές να αγωνιστούν για τα παραπάνω αιτήματα.