Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Εκδήλωση για τον Νίκο Θεοχαρόπουλο – Καπετάν «Σκοτίδα

Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον υποστράτηγο του ΔΣΕ – διοικητή του αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του ΔΣΕ Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα).

Η εκδήλωση θα γίνει στο Κυπαρίσσι Νομού Γρεβενών την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 και ώρα 11 π.μ. στο χώρο που βρίσκεται η προτομή του κοντά στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Ντάγκα Παναγιώτα μέλος της Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μια ξεχωριστή μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Πρότυπο λαϊκού ηγέτη.

Γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Γρεβενών το 1915 από γονείς εργάτες και αγρότες.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του. Επιλέγεται για τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και αποφοιτά με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός διακρίνεται για τη γενναιότητα και τη μαχητικότητά του και παρασημοφορείται για ανδραγαθία.

Μπήκε από τους πρώτους στις γραμμές του ΕΛΑΣ και αναδείχτηκε στη Διοίκηση του Αρχηγείου της Πίνδου. Οι εξαίρετες ικανότητές του τον ανέδειξαν γρήγορα σε καθοδηγητή του Αρχηγείου. Πήρε μέρος και διακρίθηκε σε πολλές μάχες όπως του Σνιχόβου, του Φαρδύκαμπου και άλλες, καθώς και στον αφοπλισμό Αστυνομικών Τμημάτων.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας διώχθηκε και αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να βγει στο βουνό.            Το φθινόπωρο του 1946 σχηματίζει την πρώτη ομάδα των Ενόπλων Καταδιωκομένων και από το Νοέμβρη του 1947 του ανατέθηκε η Διοίκηση του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του Δ.Σ.Ε. Ονομάστηκε διαδοχικά Αντισυνταγματάρχης, Συνταγματάρχης και Υποστράτηγος του Δ.Σ.Ε.

            Το 1948 του ανατέθηκε η Διοίκηση της 11ης Μεραρχίας και αργότερα η Διοίκηση της 10ης Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε. Λίγες ημέρες πριν την υποχώρηση του Δ.Σ.Ε. στις Λαϊκές Δημοκρατίες, στις 11 Αυγούστου 1949 ένα αεροπορικό βλήμα τον έριξε νεκρό στο χωριό Βατοχώρι της Φλώρινας.