Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στις 02/08/2022 μια ακόμα επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα δράση πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης μας με τίτλο «Ορεινές διαδρομές».
Η αρχιτέκτονας Μαρία Μπρασινίκα που ήταν η εμψυχώτρια μας ανέλαβε δράση προσπαθώντας να βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να κατανοήσουν τους τοπογραφικούς χάρτες και τη χρήση τους, να σχεδιάσουν τρισδιάστατο χάρτη και να αποκτήσουν εμπειρία στην κατασκευή μοντέλων .
Αρχικά η Μαρία καλωσόρισε τα παιδιά και αφού τους έθεσε ερωτήσεις για να τους εισάγει στο θέμα, διάβασε το κείμενο «Οι μικροί ταξιδιώτες ανεβαίνουν στο βουνό» από το βιβλίο «Τα ψηλά βουνά». Ακολούθησε συζήτηση για όλα όσα υπάρχουν σε ένα βουνό και πώς μπορούν να αποτυπωθούν σε έναν χάρτη με χρώματα και διαστάσεις . 
Στη συνέχεια με αφορμή ένα φυλλάδιο που τους μοίρασε η Μαρία, τα παιδιά αναγνώρισαν διάφορα είδη χαρτών, όπως οι οδικοί, οι αστικοί, οι χάρτες παραγωγής προϊόντων. Στο τέλος παρουσίασε και τους τοπογραφικούς χάρτες που αποτελούσαν το κεντρικό θέμα της δράσης μας.
 Μίλησαν για τη χρησιμότητά τους, για το τι είναι το υπόμνημα και πώς μας βοηθάει στην κατανόηση ενός χάρτη, για την κλίμακα και τα είδη της, για τον προσανατολισμό του χάρτη, για τις ισοϋψείς καμπύλες, κύριες και δευτερεύουσες, που υπάρχουν στους τοπογραφικούς χάρτες.
Κατόπιν, από τη θεωρία περάσαμε στη δράση! Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους πολύχρωμα από πλαστελίνη βουνά. Με την πολύτιμη καθοδήγηση της εμψυχώτριάς μας τα έκοψαν σε τέσσερα τμήματα με οδοντικό νήμα και δημιούργησαν πάνω σε ριζόχαρτο το δικό τους τοπογραφικό χάρτη σχεδιάζοντας το περίγραμμα του κάθε τμήματος το ένα πάνω στο άλλο!
Επιπλέον, το κάθε παιδί βασισμένο στο τοπογραφικό του σχέδιο δημιούργησε ένα πολύχρωμο τρισδιάστατο μοντέλο του βουνού από χρωματιστές σελίδες και χαρτόνι!  
Ήταν ένα πρωινό γεμάτο δράση! Ευχαριστούμε τη Μαρία Μπρασινίκα για τη συνδρομή της σ’ αυτήν την απαιτητική «διαδρομή» μας. Χάρη στην υπομονή της και την προσπάθειά της οι μικροί μας φίλοι κατανόησαν τις βασικές έννοιες που τους παρουσίασε!
        Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου