ΔΗΚΕΒΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ακόμα ένα πρωινό στις 26/7/2022 που η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών γέμισε με τις παρουσίες και τις φωνές των μικρών μας φίλων. Το θέμα του εργαστηρίου «Οι διαδρομές του νερού».
Ο αρχαιολόγος Σωτήρης Ραπτόπουλος καλωσόρισε τα παιδιά και ξεκίνησε την ανάγνωση του αποσπάσματος «Η βρύση» από το βιβλίο τα Ψηλά βουνά, κάνοντας τους ερωτήσεις σχετικές μ’ αυτό που άκουσαν. Συζήτησαν για τη βρύση στο βουνό, το πώς ήταν φτιαγμένη, για τον αν είχαν πιει δροσερό νερό από μια τέτοια βρύση.
Στη συνέχεια πρόβαλε φωτογραφικό υλικό από βρύσες απλές αλλά και περίτεχνες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αναφέρθηκε πώς μια κρήνη συνδέεται με την κοινωνική ζωή κυρίως των γυναικών, αλλά και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την αρχιτεκτονική παράδοση.
Τους μίλησε για το πως κάποτε οι άνθρωποι μη έχοντας τρεχούμενο νερό στο σπίτι τους, έπρεπε να το κουβαλούν από την κοντινή βρύση. Τα παιδιά κατάλαβαν πόσο πολύτιμο ήταν το νερό και πόσο δύσκολη ήταν αυτή η καθημερινή διαδικασία. Επίσης, αναφέρθηκε σε ιστορίες του παρελθόντος που εξελίσσονταν γύρω από τη βρύση και συνδέονταν με δοξασίες, μύθους και θρύλους, με στοιχειά του νερού και νεράιδες.
Με την καθοδήγηση του εμψυχωτή στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες όπου η καθεμιά ανέλαβε από κάτι, προκειμένου να κατασκευάσουν μια κρήνη. Με την πολύ καλή τους διάθεση, τη συνεργατικότητα που ανέπτυξαν, την δεξιοτεχνία τους, αλλά και την αξιοθαύμαστη υπομονή του Σωτήρη το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.
Μια εντυπωσιακή κρήνη σαν αυτές που είδαν τα παιδιά ζωντάνεψε από τα χεράκιατους και τη φαντασία τους! Πλάθοντας με πλαστελίνη, έδωσαν μορφή στο στόμιο εκροής του νερού μετατρέποντας το σε ήλιο, ζώα και πρόσωπα. Με απλά ανακυκλώσιμα υλικά κόλλησαν και έστησαν τον περίβολο της. Τη χάρηκαν τόσο πολύ και χειροκρότησαν το δημιούργημά τους.
Μία ακόμα δημιουργική δράση τελείωσε με επιτυχία με τους μικρούς μας φίλους να έχουν αποκομίσει τις καλύτερες γνώσεις και εμπειρίες.
Ευχαριστούμε την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών Σόνια Δημάκη για τη δημιουργική συνεργασία και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο Σωτήρη Ραπτόπουλο για την πολύτιμη και σημαντική προσφορά του.
Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου.