Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ

Oι“Διαδρομές από την Άπω Ανατολή” είναι μία ακόμα από τις δράσεις που υλοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών στα πλαίσια της Καλοκαιρινής εκστρατείας που οργανώνει το δίκτυο Ελληνικών βιβλιοθηκών και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Οι εμψωχώτριες Θεολογία Ταρλατζή και Ευαγγελία Καραμπερίδου, υπάλληλοι της βιβλιοθήκης, καλωσόρισαν τα παιδιά και ξεκίνησαν τη δράση διαβάζοντας το ποίημα «Τσιριτρί Τσιριτρό» από το βιβλίο τα Ψηλά Βουνά. 
Μετά την ανάγνωση ακολούθησε συζήτηση για το νόημα του ποιήματος, τη διαφορά ανάμεσα στον πεζό λόγο και τον ποιητικό, τι σημαίνει για αυτά η ποίηση, αν έχουν τα ποιήματα την ίδια μορφή σε όλες τις χώρες και οδηγηθήκαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Στη συνέχεια εντοπίσαμε στην υδρόγειο σφαίρα χώρες της Άπω Ανατολής και ιδιαίτερα σταθήκαμε στην Ιαπωνία. Μιλήσαμε για την ιαπωνική στιχουργική Χαϊκού και διαβάσαμε παραδείγματα. Θυμηθήκαμε ποιος Έλληνας ποιητής ασχολήθηκε με αυτά.
Τα παιδιά κατανοώντας αυτά που άκουσαν, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τις ονομασίες «Τσιριτρί»  και «Τσιριτρό» διάλεξαν λέξεις από ένα πουγκί και ξεκίνησαν να γράφουν το δικό τους Χαϊκού που είχε για κεντρικό θέμα τη λέξη σπουργίτης, σπουργίτια.Η κάθε ομάδα μόλις τελείωσε κόλλησε στο δικό της χαρτόνι τα ποιήματα και τα στόλισε και με ζωγραφιές. Διαβάστηκαν όλα και χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό.Το αποτέλεσμα υπήρξε καταπληκτικό και ευφάνταστο, καθώς η τεχνική που απαιτείται για τη δημιουργία των ποιημάτων Χαϊκού  είναι ιδιαίτερη και πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο. Οι συμμετέχοντές μας ανταποκρίθηκαν άψογα.
Η συνέχεια ακόμα πιο εντυπωσιακή και δημιουργική. Ο εμψυχωτής Χρήστος Λέτσιος επίσης υπάλληλος της βιβλιοθήκης εξήγησε στα παιδιά ακόμα μία επινόηση των Ιαπώνων, το οριγκάμι, που σημαίνει  το καλλιτεχνικό δίπλωμα ενός χαρτιού. 
Με την καθοδήγησή του, υπομονή και δεξιοτεχνία βοήθησε ένα ένα τα παιδιά για να ολοκληρώσουν το δημιούργημά τους που ήταν ένα πουλί. Η έκπληξη ήταν ότι ένα από τα παιδιά ο Νίκος έγινε βοηθός του γιατί ήξερε την τεχνική και βοήθησε πολύ. Όλοι οι φίλοι μας τα κατάφεραν εξαιρετικά και από τα μικρά τους χεράκια βγήκαν υπέροχα δημιουργήματα που θα στόλιζαν τα δωμάτια τους.
Η χαρά και η ευχαρίστηση ήταν αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους, όπως και στα δικά μας έχοντας την τύχη να βρισκόμαστε μαζί τους και να μας παρασύρουν με το κέφι, τη ζωντάνια, τη φαντασία, και την δημιουργικότητά τους.
Συντονισμός υλοποίηση Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου, Χρήστος Λέτσιος.