Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Μία ακόμα επιτυχημένη και ξεχωριστή δράση, η πέμπτη στη σειρά, πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών στις 14/7/2022 με θέμα «Πειρατικές διαδρομές».

Η εμψυχώτρια Ζωή Τσιάλτα «άραξε το πειρατικό της καράβι» στις όχθες του Γρεβενίτη ποταμού δίπλα στη βιβλιοθήκη για να το επισκευάσει από τις ζημιές που υπέστη από μια μεγάλη τρικυμία. Κατέβηκε από αυτό, φορώντας το πειρατικό καπέλο και στάθηκε μπροστά στα παιδιά ρωτώντας τα αν ήθελαν να περάσουν μαζί όση ώρα θα διορθωνόταν το καράβι της. Αυτά με μια φωνή απάντησαν «ναιιι» αλλά εκείνη τους είπε ότι τώρα θα μιλάμε τη γλώσσα των πειρατών και το «ναι» γίνεται «άιιιι». Συμφώνησαν σ’ αυτό και ξεκίνησε η γνωριμία μεταξύ τους.

Αμέσως μετά τους διάβασε «Το τραγούδι στο νέο καράβι»που υπάρχει μέσα στο βιβλίο «Τα Ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου και το έχει στη βιβλιοθήκη του καραβιού της, διότι το διαβάζει συχνά και είναι το αγαπημένο της. Ακολούθησε συζήτηση και τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις τους σχετικά με αυτό που άκουσαν.

Επίσης, με αφορμή τις ερωτήσεις της εμψυχώτριάς μας ανέφεραν τι γνωρίζουν για τους πειρατές, τα καράβια τους,την ιεραρχία που υπάρχει σ’ αυτά, τι σημαίνει το μαύρο χρώμα στις σημαίες τους και τόσα άλλα. Επιπλέον, μέσα από μια μεγάλη συλλογή από βιβλία σχετικά με το θέμα, που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη,περιεργάστηκαν εικόνες καραβιών, πειρατών, θησαυρών.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες που ονομάστηκαν:«Οι κόκκινοι πειρατές» και «Οι πράσινοι κουρσάροι». Η εμψυχώτρια τους μοίρασε φακέλους που περιείχαν γρίφους που έπρεπε να λύσουν, ώστε να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδρομές γύρω από τη βιβλιοθήκη.

Οι ομάδες με ευστροφία και σβελτάδα έτρεχαν προς τα σημεία που τους οδηγούσαν οι γρίφοι φωνάζοντας με ενθουσιασμό. Όταν πετύχαιναν συνέχιζαν για τον επόμενο σταθμό. Γυρίζοντας στη βιβλιοθήκη οι ομάδες απάντησαν και σε άλλους γρίφους συμπληρώνοντας την κατάλληλη λέξη. Με μικρή διαφορά κέρδισε τη δοκιμασία η ομάδα των «Κόκκινων Πειρατών»και καταχειροκροτήθηκε από όλους.

Στις αρχηγούς των ομάδων προσφέρθηκε ένα πανέμορφο μενταγιόν που κρεμόταν σε χρυσή κλωστή, και ήταν από τα λάφυρα του καραβιού της «πειρατίνας» Ζωής.

Ακόμα, δόθηκε στη νικήτρια ομάδα ένα μικρό κασελάκι με πολύτιμα λάφυρα και η δυνατότητα, πέρα από τον κανονισμό σχετικά με τον αριθμό των βιβλίων, τα μέλη της νικήτριας ομάδας να δανειστούν δύο περισσότερα βιβλία. Κατόπιν, διεξήχθη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά και με δημοκρατικές διαδικασίες κέρδισε την καλύπτρα του ματιού ένα από τα κορίτσια μας!

Σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν δωράκια, όπως μολύβια, μπαλόνια και ένα ξύλινο στρόγγυλο αντικείμενο για να το διαμορφώσουν σύμφωνα με την δική τους επιθυμία.Ακούστηκαν ευφάνταστες ιδέες:ότι θα το έκαναν μάτι του πειρατή,ότι θα το μετέτρεπαν σε πολύτιμο κόσμημα, ότι θα ζωγράφιζαν πάνω δυο σπαθιά πειρατικά και θα το έβαζαν στο καπέλο τους και πολλές ακόμα ιδέες, που πηγάζουν από τη φαντασία και την ευρηματικότητα των μικρών μας φίλων.

Περάσαμε πραγματικά πολύ όμορφα, με πολλή περιπέτεια, φαντασία, ενέργεια, παιχνίδι, συνεργασία. Οι φίλοι μας γέλασαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Ξαφνικά ακούστηκε η σειρήνα του καραβιού, σημάδι ότι έπρεπε να αναχωρήσει. Η Ζωή αποχαιρέτησε τα παιδιά λέγοντάς τους ότι πέρασε πολύ όμορφα μαζί τους! Δεν παρέλειψε να ανανεώσει το ραντεβού μαζί τους και τους υποσχέθηκε πως όταν θα έβαζε πλώρη για άλλα μέρη και προορισμούς, θα άλλαζε πορεία για να βρεθεί κοντά τους.

Οι παρευρισκόμενοι δεν έφυγαν από τη βιβλιοθήκη κάθισαν και ξεφύλλισαν για αρκετή ώρα τα βιβλία που είχαμε για το συγκεκριμένο εργαστήριο και δανείστηκαν με μεγάλη ικανοποίηση.

Ευχαριστούμε ολόψυχα την φοιτήτρια Αγγλικής Γλώσσας Ζωή Τσιάλτα για την τόσο επιτυχημένη υλοποίηση της δράσης.

Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου.

Δείτε ακόμα