Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με το θέμα “Διαδρομές συνεργασίας” ξεκίνησε στις 13/7/22 η δράση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών που παρακίνησε 22 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών να συμμετάσχουν και να ζήσουν μαζί μας την εμπειρία του εργαστηρίου.
Η εμψυχώτρια της δράσης ήταν η κοινωνική λειτουργός, Φανή Ιορδανίδου που ξεκίνησε καλωσορίζοντας τα παιδιά κάνοντας ένα παιχνίδι γνωριμίας μαζί τους.
Αμέσως μετά τους διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο τα “Ψηλά βουνά” και ξεκίνησε η κουβέντα. Το πρώτο που τους ρώτησε ήταν αν γνωρίζουν τη σημασία της λέξης “κοινότητα”. Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές και ικανοποιητικές. Στο τέλος χρησιμοποιήσαμε και το λεξικό για να ήμαστε σίγουροι για την τελική ερμηνεία της λέξης.
Κατανοώντας το απόσπασμα που διαβάστηκε προηγουμένως, η συζήτηση συνεχίστηκε για το ποιες αξίες χρειάζεται να υπάρχουν σε μια κοινότητα προκειμένου να ζήσουμε αρμονικά. Ανέφεραν όμορφες λέξεις που τις σημειώσαμε σε χαρτί του μέτρου όπως ειλικρίνεια, αποδοχή, συνεργασία, αγάπη , σεβασμός, συμπόνια, ειρήνη, εμπιστοσύνη και άλλες εξηγώντας για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχουν και πραγματικά μας συγκίνησαν και μας εντυπωσίασαν.
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες, τους δόθηκε από ένα μεγάλο χαρτί στο οποίο τους ζητήθηκε να ζωγραφίζουν ένα δέντρο που θα το ονόμαζαν “το δέντρο της κοινότητας των παιδιών’’. Έκοψαν φύλλα που πάνω μετέφεραν τις λέξεις που είχαν αναφέρει παραπάνω. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και καλλιτεχνικό! Ένα δέντρο διαφορετικό και ξεχωριστό που οι καρποί και τα φύλλα του ήταν έτοιμα να δώσουν όλη την ομορφιά του κόσμου σε όποιον τους δοκιμάσει και σε όποιον καθίσει στη σκιά του.
Αφού η κάθε ομάδα ολοκλήρωσε το έργο της οι φίλοι μας ξαναθυμήθηκαν το απόσπασμα που τους διαβάστηκε στην αρχή παίζοντας με το ζάρι που πάνω είχε γραμμένα τις λέξεις ποιος, τι, γιατί, πως, που απαντώντας στις ερωτήσεις διασκεδάζοντας και γελώντας.
Τα παιδιά βρήκαν τη δράση πραγματικά ενδιαφέρουσα και αντιλήφθηκαν τη δύναμη που έχει η κοινότητα με τη συνεχή αλληλεπίδραση των ανθρώπων που την αποτελούν.
Ευχαριστούμε θερμά την κοινωνική λειτουργό, Φανή Ιορδανίδου για την πολύτιμη προσφορά της στην δράση αλλά και για τη διαρκή της συμβολή στις δράσεις της βιβλιοθήκης.