Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ

Μια ακόμα συναρπαστική δράση με θέμα “Διαδρομές στη φύση” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών στις 12/7/2022.
Όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο παιδικό τμήμα. Η εμψυχώτρια της δράσης Ειρήνη Ντόνα καλωσόρισε και γνωρίστηκε με τα παιδιά με ένα έξυπνο παιχνίδι γνωριμίας.
Αφού αναφερθήκαμε στο θέμα της δράσης η Ειρήνη πρότεινε να κάνουμε μία όμορφη διαδρομή στη φύση και κοντά στη βιβλιοθήκη, που ήταν η υπέροχη και κατάφυτη από δέντρα, θάμνους και λουλούδια αυλή του Αγίου Αχιλλείου. Συμφωνήσαμε και ξεκινήσαμε με χαμόγελα και πολύ κέφι, μιας και θα κάναμε κάτι ξεχωριστό για αυτή τη δράση.
Στο δρόμο παρατηρούσαμε γύρω μας ό,τι βλέπαμε και ακούγαμε. Φτάνοντας την προσοχή μας τράβηξε ένα δέντρο στην είσοδο της αυλής με μικρά και σχιστά φυλλαράκια και τους ιδιαίτερους σπόρους του κρυμμένους μέσα σε ένα πράσινο περίβλημα. Κόψαμε φύλλα και σπόρους και καθίσαμε κάτω από τον δροσερό ίσκιο μιας βελανιδιάς και νιώσαμε τη δροσερή πνοή που μας χάρισε.
Η εψυχώτρια ξεκίνησε διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Κρατήσαμε τα μάτια μας κλειστά και απολαύσαμε το θρόισμα του αέρα, καθώς περνούσε ανάμεσα από τα φύλλα των δέντρων. Ακούσαμε το χαρούμενο τραγούδι του τζίτζικα που ήταν κρυμμένος κάπου εκεί, νιώσαμε τον ήχο του χορταριού, ενώ σκύψαμε για να αφουγκραστούμε τη γη μήπως και μας ψιθυρίσει κάτι.
Παρατηρήσαμε πόσα όμορφα αγριολούλουδα με εντυπωσιακά χρώματα είναι στη γη χωρίς κανείς να τα φυτέψει. Με κλειστά μάτια τα παιδιά μύρισαν, χάιδεψαν αρωματικά φυτά και τα αναγνώρισαν με ευκολία λέγοντας που τα χρησιμοποιούμε.
Ανέφεραν συναισθήματα που νιώθουν όταν βρίσκονται κοντά στη φύση όπως γαλήνη, ελπίδα, ομορφιά, χαρά, αισιοδοξία, δύναμη και τόσα άλλα. Επίσης, συζητήσαμε για τα ζώα που ζουν στα δάση και οι φίλοι μας ανέφεραν αρκετά που είδαν και γνώριζαν.
Στη συνέχεια η εμψυχώτρια τους διάβασε το βιβλίο «Ένα σποράκι ταξιδεύει» του Eric Carle άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή τις περιπέτειες του και κατανόησαν τον κύκλο των εποχών κάνοντας δραματοποίηση της ιστορίας. Φτιάξαμε με χαρτί και πλαστελίνη έναν σπόρο με φτερά καταλαβαίνοντας ότι οι σπόροι είναι ταξιδιάρηδες και πετάνε μακριά και τα συγκρίναμε δίπλα δίπλα με τον φυσικό σπόρο.
Κατόπιν διαλέξαμε ένα φυτό ή δέντρο και γράψαμε σε μια κόλλα την ονομασία του, τα χαρακτηριστικά του, τις ανάγκες του τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.
Οι φίλοι μας απόλαυσαν πραγματικά την δράση συμμετέχοντας ενεργά, έτσι έμαθαν πολλά για την πανίδα και τη χλωρίδα και ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.
Ευχαριστούμε ολόψυχα την εμψυχώτρια της δράσης Ειρήνη Ντόνα για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης και την πολύτιμη προσφορά της στο έργο της βιβλιοθήκης
Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά το Φυτώριο Χάρη Παπανίκου για τη διάθεση των αρωματικών φυτών που χρειαστήκαμε για τη δράση.
Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου.